![]() |
Devamlı (Ömür Boyu) Oruç Tutmanın Yasak Olması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Devamlı (Ömür Boyu) Oruç Tutmanın Yasak OlmasıDevamlı (Ömür Boyu) Oruç Tutmanın Yasak Olması Devamlı (Ömür Boyu) Oruç Tutmanın Yasak Olması Abdullah ibn Amr ibnü'I-Âs (r ![]() ![]() ![]() Doğrusu sen, her gün oruç tutuyor ve bütün gece ibadet mi yapıyorsun? buyurdu ![]() Evet' dedim ![]() ![]() ![]() Sen böyle yaptığın zaman, doğrusu bundan dolayı göz zayıflayıf göz çukuru içine çökecek ve nefis de çok yorulacaktır ![]() ![]() ![]() Ben, bundan daha çoğuna güç yetirebilirim' dedim ![]() Öyleyse Davud (a ![]() ![]() ![]() ![]() Bir rivayette ise şu ilave vardır: (Abdullah ibn Amr) Ey ALLAH'ın peygamberi! (Düşmandan kaçmama özelliğini) bana kim sağlar?' (dedi ![]() O, bir ilahî ihsandır' buyurdu) ![]() (Hadisin ravisi) Atâ' ibn Ebi Rebâh der ki: Ben (bu kıssada ravinin) devamlı orucu nasıl zikrettiğini bilmiyorum ![]() ![]() ![]() Devamlı oruç tutan [326] kimse, oruç tutmamıştır [327] buyurdu (şeklindeki sözünü ezberimde tutuyorum) ![]() Başka bir rivayette ise, Peygamber (s ![]() ![]() Senin (devamlı bir şekilde) oruç tuttuğun, (orucu hiç) bırakmadığın ve geceleyin (uyumayarak) namaz kıldığın (bana) haber verilmedi mi [329] (zannediyorsun)? Böyle yapma! Çünkü gözlerinin senin üzerinde hakkı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygaber (s ![]() ![]() Devamlı oruç tutan kimse, oruç tutmamıştır' buyurdu ![]() Başka bir rivayette ise şu ifade yer almaktadır: Benim (devamlı bir şekilde) oruç tuttuğum, Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sana her aydan üç gün oruç tutmak yetmiyor mu? [332] buyurdu ![]() Ey ALLAH'ın resulü! Bu kadarı, bana yetmez!1 diyecek oldum ![]() Beş gün oruç tut!' buyurdu ![]() Ey ALLAH'ın resulü!' dedim ![]() ![]() ![]() Yedi gün oruç tut!' buyurdu ![]() Ey ALLAH'ın resulü!' dedim ![]() ![]() ![]() Dokuz gün oruç tut!1 buyurdu ![]() Ey ALLAH'ın resulü!' dedim ![]() ![]() ![]() On bir gün oruç tut!' buyurdu ![]() Ey ALLAH'ın resulü!' dedim ![]() ![]() ![]() Davud (a ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadis(in bu şekildeki metinlerin)i; Buhârî ile Müslim rivayet etmiştir ![]() Resulullah (s ![]() ![]() (Her ayda) bir gün oruç tut ![]() ![]() Ben bundan daha fazlasına güç yetirebilirim1 dedi ![]() ![]() ![]() (O zaman her ayda) iki gün oruç tut ![]() ![]() Ben bundan daha fazlasına güç yetirebilirim' dedi ![]() ![]() ![]() (O zaman her ayda) üç gün oruç tut ![]() ![]() Ben bundan daha fazlasına güç yetirebilirim' dedi ![]() ![]() ![]() (O zaman her ayda) dört gün oruç tut ![]() ![]() Ben bundan daha fazlasına güç yetirebilirim' dedi ![]() ![]() ![]() ALLAH katında en faziletli orucu, Davud (a ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Müslim'in başka bir rivayetinde, Abdullah ibn Amr şöyle der: Resulullah (s ![]() ![]() Ey Abdullah ibn Amr! Senin, gündüzleri oruç tuttuğun ve geceleri de ibadet ettiğin haberi bana ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey ALLAH'ın resulü! Ben dayanıklıyım' dedim ![]() ![]() ![]() Öyleyse Davud (a ![]() ![]() ![]() Abdullah ibn Amr (yaşlanıp da Resulullah'ın tavsiyesini yapmakta zorlanınca): Keşke (Resulullah'ın bana tavsiye ettiği) ruhsat(lar)ı yapsaydım derdi ![]() Nesâî ise, bu hadisin; içerisinde "yastık" İfadesi geçen ikinci rivayeti, [340] ilk baştaki rivayeti [341] ve Müslim'in ilk rivayetini nakletmiştir ![]() Yine Nesâî'nin başka bir rivayetinde, Abdullah ibn Amr şöyle der: Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() Her on günde bir oruç tut ![]() ![]() Bundan (daha) fazlasına da gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() Her dokuz günde bir oruç tut ![]() ![]() Bundan (daha) fazlasına gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() Öyleyse her sekiz günde bîr gün oruç tut ![]() ![]() Bundan (daha) fazlasına da gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün oruç tut, bir gün oruç tutma' buyurdu ![]() Yine Nesâî'nin diğer bir rivayetinde, Abdullah ibn Amr şöyle der: Babam, beni, soylu bir kadınla evlendirmişti ![]() ![]() O, çok iyi bir insan ![]() ![]() Bunun üzerine (babam,) durumu Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu bana getir' buyurmuş ![]() Bunun üzerine babamla birlikte Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl oruç tutuyorsun?' diye sordu ![]() Hergün' diye cevap verdim ![]() ![]() ![]() Haftada üç gün oruç tut' buyurdu ![]() Daha fazla tutabilirim' dedim ![]() ![]() ![]() iki gün oruç tüt, bir gün oruç tutma' buyurdu ![]() Daha fazlasına da gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() En faziletli oruç, Dâvud (a ![]() ![]() ![]() Yine Nesâî'nin konu ile ilgili diğer bir rivayetinde, Abdullah İbn Amr şöyle der: ResuluIIah (s ![]() ![]() Senin geceleri ibadet ettiğin ve gündüzleri oruç tuttuğun haberi bana ulaştı buyurdu ![]() Ey ALLAH'ın resulü! Ben bu (yaptıklarımla) ancak hayr istemekteyim1 dedim ![]() ![]() ![]() Devamlı (ömür boyu) oruç tutan kimse, oruç tutmamıştır ![]() ![]() Ey ALLAH'ın resulü! Ben bundan fazlasına gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() Beş gün oruç tut' buyurdu ![]() Bundan daha fazlasına gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() On gün oruç tut' buyurdu ![]() Bundan daha fazlasına gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() Dâvud (a ![]() ![]() Yine Nesâî'nİn konu ile ilgili başka bir rivayetinde, Abdullah ibn Amr şöyle der: Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Nesâî'nin başka bir rivayetinde, Abdullah ibn Amr şöyle der: Resulullah (s ![]() ![]() Kur'an-ı ayda bir oku (hatmet)' buyurdu ![]() Bundan daha fazlasına gücüm yeter' dedim ![]() (Bu şekilde günleri azaltmasını) istemeye devam ettim ![]() ![]() ![]() Beş günde (Kur'an- hatmet)' buyurdu ![]() Ayda üç gün oruç tut' buyurdu ![]() Bundan daha fazlasına gücüm yeter' dedim ![]() ![]() ![]() ![]() Şanı yüce olan ALLAH katındaki oruçların en sevimlisi olan Dâvud (a ![]() ![]() ![]() Atâ' ibnu's-Sâib'in babası yolundan gelen rivayette, Abdullah ibn Amr şöyle der: Resulullah (s ![]() ![]() Her ayda üç gün oruç tut, bir defa da Kuran oku [346] ( hatmet)' ise, buyurdu ![]() Bunun üzerine ben, ondan, (bu müddeti) kısaltmasını istedim ![]() ![]() Bir gün oruç tut, bir gün iftar et' buyurdu ![]() Atâ' der ki: (Kur'an-ı hatmetmenin en az müddeti konusunda) babam (es-Sâib)'in dediğinde ihtilaf ettik ![]() ![]() Tirmizî'nin bir rivayetinde ise, Resulullah (s ![]() ![]() "En faziletli oruç; kardeşim Davud'un orucudur ![]() ![]() ![]() [325] Buhârî, Savm 54, 55, 56; Müslim, Sıyâm 181-193 (1159); Ebu Dâvud, Şehru Ramazân 8 (1389); Tirmizî, Savm 57 (770); Nesâî, Sıyâm 76, 77, 78; İbn Mâce, Sıyâm 28 (1706); Ahmed b ![]() [326] Yalnız Visal orucu ile devamlı tutulan ömür boyu oruç birbirine karıştırılmamalıdır ![]() ![]() ![]() [327] Alimler, Resulullah (s ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() [328] Buhârî, Savm 57; Müslim, Sıyâm 186 (1159) [329] Hadisin muhtelif varyantlarından anlaşıldığına göre; Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah ise, kendinde ibadet için kuvvet gördüğünden daha fazlasını rica ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keşke (Resulullah'ın bana tavsiye ettiği) ruhsat(lar)ı yapsaydım' diye hayıflanırdl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [330] Ailenin hakkmdan maksat; onların nafakalarını sağlamak, onlara güzel muamelede bulunmak, çocuklarına İslam terbiyesi vermek gibi hususlardır, (ç) [331] Buharı, Savm 57; Müslim, Sıyâm 186 (1159) [332] Hz ![]() ![]() ![]() [333] Buhârî, Savm 59, İsti'zan 38; Müslim, Sıyâm 191 (1159) [334] Konumuzla ilgili bu hadisler, ara vermeden devamlı oruç tutmanın uygun olmadığını göstermektedir ![]() [335] Müslim, Siyam 192 (1159) [336] Vücudun hakkından maksat; onun sıhhatine dikkat etmek ve ona iyi bakmaktır ![]() ![]() [337] Eşinin hakkından maksat; cinsel ilişki, nafaka ve güzel muamelede bulunmak gibi hususlardır, (ç) [338] Her ay tutulan üç gün oruç, öümr boyu tutulan oruca denk tutulması; fazilet ve sevap itibarı iledir ![]() ![]() ![]() [339] Müslim, Sıyâm 193 (1159) [340] Nesâî, Sıyâm 79 [341] Nesâî, Sıyâm 78 [342] Nesâî, Sıyâm 76 [343] Nesâî, Sıyâm 76 [344] Nesâî, Sıyâm 76 [345] Nesâî, Sıyâm 78 [346] Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an'ın, belirtilen bu zamanlar içerisinde okunması ile ilgili emirler, vacipliğe delalet etmediği gibi, bir haftadan daha kısa zamanda okunmaktan yasaklanılması da bunun haram oluşuna delalet etmez ![]() [347] Ebu Dâvud, Şehru Ramazân 8 (1389} [348] Tirmizî,Savm57(770) |
![]() |
![]() |
|