Allah İnsanları Neden Yarattı? |
09-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Allah İnsanları Neden Yarattı?Allah insanları niçin yarttı? Bir kudsi hadiste Allah “Ben gizli bir hazine idim; bilinmek istedim, mahlukatı yarattım” (Acluni, II, 132) bu hadis çerçevesinde bakılırsa yaratılan her şey Cenab-ı Allah'ın esmasının tecellisinden ibarettir Çünkü sanatlı bir eser bize onu yapan sanatkarı tanıtır madem herşeyi Allah'ın yarattığına iman ediyoruz öyleyse her şey O'nun sanat esridir Vebize allah'ı tarif eder Bu gözle kainata bakarsak ve kainatı okursak Allah'ı tanıyabiliriz Diğer bir husus Kuran'da Allah “Ben cinleri ve insanları yalnız beni tanıyıp kulluk etsinler diye yarattım“(Zariyat, 51/56) O zaman Allah'ı tanıyan ve iman eden insanın diğer bir vazifesi O'na ibadet ve itaat etmek olacaktır Zaten Alah'ı tanıyan O'na zevkle ve şevkle kulluk eder Allahu Teâlâ'nın kâmil sıfatları vardır Bunlardan biri de yaratmadır Bu sıfatın âtıl olması, hiç olmaması gibidir, faal olması ise devamlı yaratmanın bulunmasını gerektirir Allah yaratandır, yaşatandır, en güzel yapandır, mutlak iyilik, güzellik ve kemaldir İşte bu sıfatların eseri, tecellîsi (ilgili olduğu yerlerde eserlerinin görülmesi) diğer varlıklar arasında insanın da yaratılması sonucunu doğurmuştur |
|