Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çıkardı, takvimi, vekayi, özellikleri

Takvim-İ Vekayi Nedir, Kim Çıkardı, Özellikleri

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Takvim-İ Vekayi Nedir, Kim Çıkardı, Özellikleri

Takvim-i Vekayi Nedir, Kim Çıkardı, Özellikleri
Takvim-i Vekayi, Osmanlı Devleti sınırları dahilinde 1831'de yayınlanmaya başlanan ilk Osmanlı Türk gazetesi dir

Haftalık olarak yayınlanan ve Osmanlı Türkçesi dışında Arapça, Ermenice, Farsça, Fransızca, Rumca baskıları da yayımlanan bir gazeteydi Resmî ilânlar ve gayrı resmî duyurular dışında, iç ve dış gelişmelere ilişkin haberler de basılmaktaydı

Takvim-i Vekayi resmî bir gazete olması dolayısıyla makaleler esas olarak devletin görüşlerini yansıtıyordu 1860'tan itibaren sadece resmî duyurular ve kabul edilen yasa metinleri yayınlanır oldu

Kuruluşu
1828'de Mısır'da Vekayi-i Mısriyye yayınlanmaya başlamıştı Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından Türkçe ve Arapça olarak bastırılan bu yayın organı Mısır'ın Osmanlı Devleti'ne karşı etkin bir propaganda aracı olarak meydana çıkmıştı Sultan II Mahmut ve Bab-ı Âli, yürütmekte oldukları merkeziyetçi reformlar çerçevesinde devlet idaresinin sesini daha etkin olarak duyurabilmek amacıyla resmî bir gazetenin yayınlanmasını gerekli bulmaktaydılar Bu amaçla, daha önceden İzmir'de yerel Fransızca gazete yayınlamış olan Alexandre Blacque ile anlaşmak suretiyle resmî bir gazete çıkarma kararı alındı 11 Kasım 1831'de Takvim-i Vekayi yayın hayatına girdi

Kapanışı
II Abdülhamit devrinin büyük bir kısmında Takvim-i Vekayi yayınlanmadı İlk yayın kesintisi 1878 yılında oldu ve bu ara 1891'e kadar sürdü 1891'de yeniden çıkmaya başlayan Takvim-i Vekayi'nin basımı 1892'de yeniden durduruldu 1908 Jön Türk darbesi sonrasında yeniden yayın hayatına girdi Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Takvim-i Vekayi'nin görevini Resmî Gazete devraldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com