Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, cumhuriyetin, hakkında, ilanı, kısa

Cumhuriyetin İlanı Hakkında Kısa Bilgi

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cumhuriyetin İlanı Hakkında Kısa Bilgi

Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadele döneminde attığı her adımda halkın desteğini sağlamaya çalışmıştı 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile yeni Türk devleti kurulmuş oluyordu Bu devlet milli egemenlik İlkesine dayalı idi

Lozan Barış Konferansı sırasında iç politikada izlenecek konular gündeme geldi Bu konular bazı milletvekilleri arasında tartışmalara yol açtı İtilaf Devletleri bu durumdan faydalanmaya çalıştılar Savaş durumu yeniden gündeme geldi

Bunun üzerine TBMM, 1 Nisan 1923'te meclisi yenilemek için yeni bir milletvekili seçiminin yapılmasına karar verdi Yapılan seçimler sonunda ikinci Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu Lozan Antlaşması'nı bu meclis onayladı

Birinci TBMM (1920-1923) Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren ve vatanı kurtaran meclisti İkinci TBMM (1923-1927) ise inkılapları gerçekleştiren meclis oldu Cumhuriyetin ilanı da ikinci TBMM tarafından gerçekleştirildi

Cumhuriyetin ilan edilmesinin nedenleri
1 Milli egemenliğinin gerçekleşmesine en uygun rejimi cumhuriyetti

2 1923'te Hükümetin istifa etmesiyle yeni bir Hükümetin kurulması gerekiyordu Ancak Meclis hükümeti sistemine göre yeni bir Hükümetin oluşturulması çok güçtü Bu krizi aşmak için meclis hükümeti sistemi yerine kabine Hükümeti sistemine geçilmesi gerekiyordu Bu da ancak cumhuriyetin ilanı ile mümkün olabilirdi

3 Saltanatın kaldırılmasından sonra devlet başkanlığı ve devletin rejimi sorunu ortaya çıkmıştı Bu sorun da cumhuriyet yönetiminin ülkeye getirilmesiyle çözümlenebilirdi

29 Ekim 1923'te Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları tarafından Cumhuriyet ilan edildi Bu yönetim değişikliği anayasaya eklendi

Cumhuriyetin ilanın sonuçları;
1 Cumhuriyet'in ilanı ile yeni Türk devletinin adı konulmuş ve yönetim biçimi belirlenmiştir

2 Cumhurbaşkanlığı görevi ortaya çıkmış ve TBMM tarafından İlk cumhurbaşkanı olarak TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal seçilmiştir Böylece devlet başkanlığı sorunu çözümlenmiştir İlk başbakan da İsmet (İnönü) Paşa olmuştur

3 Meclis hükümeti sistemi yerine kabine hükümeti sistemi getirilerek hükümet kurma işleri kolaylaşmış böylece meclisin yürütme işlevi hızlanmıştır Artık TBMM Hükümeti yerine, Cumhuriyet hükümetleri kurulmaya başlanmıştırforumsinsinet

4 “Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması” İlkesi hayata geçirilmiştir

5 Mustafa Kemal Paşa “En büyük eseri olarak” cumhuriyeti göstermiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com