![]() |
Üç Suale Bir Cevap |
![]() |
![]() |
#1 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() Üç Suale Bir CevapMevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye felsefecilerden bir grup geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelen felsefeciler üç suâl sormak istediklerini belirttiler, Şems-i Tebrîzî; "Sorun!" buyurdu ![]() ![]() ![]() Sormaya başladı: "Allah var dersiniz, ama görünmez, göster de inanalım ![]() Şems-i Tebrîzî hazretleri; "Öbür sorunu da sor!" buyurdu ![]() O; "Şeytanın ateşten yaratıldığını söylersiniz, sonra da ateşle ona azâb edilecek dersiniz hiç ateş ateşe azâb eder mi?" dedi ![]() Şems-i Tebrîzî; "Peki öbürünü de sor!" buyurdu ![]() O; "Âhirette herkes hakkını alacak, yaptıklarının cezâsını çekecek diyorsunuz ![]() ![]() Bunun üzerine Şems-i Tebrîzî, elindeki kuru kerpici adamın başına vurdu ![]() ![]() Ve; "Ben, soru sordum, o başıma kerpiç vurdu ![]() ![]() Şems-i Tebrîzî; "Ben de sâdece cevap verdim ![]() ![]() Kâdı bu işin açıklamasını istedi ![]() "Efendim, bana Allahü teâlâyı göster de inanayım, dedi ![]() ![]() O kimse şaşırarak; "Ağrıyor ama gösteremem ![]() ![]() Şems-i Tebrîzî; "İşte Allahü teâlâ da vardır, fakat görünmez ![]() Yine bana, şeytana ateşle nasıl azâb edileceğini sordu ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bana; "Bırakın herkesin canı ne isterse onu yapsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefeci, bu güzel cevaplar karşısında mahcûb olup, söz söyleyemez hâle düştü |
![]() |
![]() |
|