Kokuların Sırrı |
11-15-2008 | #1 |
Şengül Şirin
|
Kokuların SırrıBurundaki koku bilgileri ilk önce burun soğanı (Bulbus olfactorius) olarak bilinen bölgeye daha sonra ise bu bilgilerin işlenmesinden sorumlu koku korteksine (beynin dış kısmındaki koku bölgesi) gider Bilim insanları şimdi bu iki beyin bölgesindeki işlem süreçlerini daha yakından inceleyerek, farelere on farklı koku bileşimi koklatmışlar Bazen bazı bileşimler çıkarılıyor bazen de onların yerine başkaları konuyordu Araştırmacılar, koklama deneyi sırasında burun soğanı ve koku korteksindeki hücrelerini inceleyerek, burun soğanındaki sinir hücrelerinin, koku karışımını bir bütün olarak değil ayrı ayrı kokular olarak algıladığını görmüşler Bu şekilde karışımdaki farklılıklar tüm bileşimlere göre sınıflandırılmakta Bu bölgede belirlenen koku motifi daha sonra koku korteksine ulaşmakta ve kayıtlı motiflerle karşılaştırılmakta Benzer bilgi motifleri kayıttaki örneklere göre tamamlanmakta Bu işlemler sırasında koku korteksi, kayıtta bulunmayan bir koku bileşimini, bir bileşimin başka bir koku bileşimiyle tamamlanmasına kıyasla daha kolay kabul ediyor Bu şekilde koku bileşimlerinin benzer kombinasyonları, belli başlı kokuyla ilişkili tek bir bilgi motifinde toplanmakta Oklahama Üniversitesi’nden Dylan Barnes ve arkadaşlarının konuyla ilgili araştırma yazısı Nature Neuroscience dergisinde yayımlandı |
|