Yemek Pisirmek Bir Sanattir |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Pisirmek Bir SanattirBugün çok az yiyecek maddelerini çiğ olarak yeme alışkanlığımız vardır Bazı sebze ve meyveler dışındaki yiyecek maddelerinin normal şartlar altında doğal tatlarının hoşa gitmemesi ve ağzımızda dişlerimizle ezilmesi ve çiğnenmesi zorlukları nedeniyle çiğ olarak yenilmesi düşünülmez Pişirme çiğ olarak yenilmeye elverişli olmayan yiyeceklerin kolay yenilebilmesini sağlar Bununla birlikte pişirmenin kolay yenilebilme imkânı verme yanında başka çeşitli yararları da bulunmaktadır: • Isı etkisi ile yiyecekler çeşitli mikroplardan arınır ve sağlığımıza daha uygun bir nitelik kazanır • Pişirme yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlar • Pişirilmede kullanılan çeşitli katkı maddeleri ile yiyeceklerin besleyici değerleri artar • Pişirme yiyeceklere tadı kokusu ve görünüşü ile yemek yeme isteği uyandıracak bir özellik verir • Yemek hazırlanmasında tek başına ya da birkaçı bir arada kullanılan pişirme yöntemleri ile değişik besleyici değerde ve değişik nitelikte yiyecekler hazırlanır Görülüyor ki yiyeceklerden en iyi biçimde yararlanılabilmesi ile pişirme işlemleri arasında yakın bir bağ bulunmaktadır Şüphesiz bu bağ yiyeceklerin üretiminden yemek olarak hazırlanmasına değin bütün evreleri ayrıca yiyeceklerin işlenmesini pişirilmesini ve tüketinceye değin bütün saklama esaslarını da kapsamaktadır alıntı |
|