Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
isviçre, tarihi, ülkeler

Ülkeler Tarihi: İsviçre

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ülkeler Tarihi: İsviçre

Bugün İsviçre denilen Helvetia´da yaşayan Kelt kabilelerin MÖ 58 yılında Roma İmparatoru Julius Caesar´a yenilmeleriyle ülke beş asır boyunca Roma İmparatorluğunun bir bölümü sayılmıştır MS 5 yüzyılda Hıristiyanlığı kabul etmiş olan Burgondlar Jura´nın Cenevre Gölünün iki yanına yerleştiler Almanlar ise Ren ile Aşağı Aar havzasına yerleşerek bölgeyi Germenleştirdiler

Bölge sonra Roma Germen İmparatorluğuna katıldı On birinci yüzyıldan itibaren feodal devletler kurulmaya başlandı On üçüncü yüzyılda da Habsburglar Sülalesi orta ve batı İsviçre´ye hakim oldu 1291´de üç kanton Schwyzuri Nidwalden birleşerek Habsburglara karşı bir savunma ittifakı kurdular Böylece İsviçre Konfederasyonu (adını birleşen kantonların en büyüğü olan Schwzy´den aldı) doğdu

Daha sonraki yüzyıllarda İsviçreliler Habsburglara karşı bağımsızlığı savunmak için birçok kere silahla saldırdılar On dördüncü yüzyılda Luzirn Zürich Glaruszug ve Bern ilk kurulan üç kantonla birleştiler 1481´de birliğe Fribourg Solothurn 1501´de Basel 1513´de Appenzell katıldı Askeri gücünü geliştiren İsviçre tarafsızlık politikasını benimsedi Reform sırasında kantonlar arası çatışmada Protestanlar yenildi

1648´de Vestfalya Antlaşmasıyla İsviçre´nin bağımsızlığı resmen kabul edildi Napolyon savaşları sırasında Fransızlar ülkeyi işgal etti (1798) Napolyon kantonları birleştirerek bir federasyon haline getirip Helvet Cumhuriyetini kurdu Napolyon´un yenilmesinden sonra kantonlar birliği bozulmadı

1815 Viyana Kongresinde İsviçre´nin tarafsızlığı kabul edildi 1847´de ülkede bir iç savaş patlak verdi Bazı kantonlar bir konfederasyon kurulmasını istiyordu bazıları ise değişikliğe gerek görmüyordu Yapılan savaşlarda konfederasyondan yana olanlar kazanınca 1848´de İsviçre Konfederasyonu kuruldu

İsviçre Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında da tarafsızlığını korudu Herhangi bir bloka bağlanmamıştır Buna da sebep dünyanın bütün devletlerinin devlet adamlarının İsviçre bankalarında açmış olduğu sırdaş hesaplar olmuştur 1978 yılında yapılan bir referandumla yeni bir kanton kurulması için karar alındı ve 1 Ocak 1979´da Jura Kantonu kuruldu

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com