Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, istihbarat, teşkilâtı, yıldız

Yıldız İstihbarat Teşkilatı Hakkında Bilgi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

II Abdülhamid Han

Döneminde teşkilatın icraatları için jurnalcilik ya da ispiyonculuk tanımlarını kullanarak karşı çıkanlara cevaben Abdülhamid Han hatıratında bu kurumun kuruluşuyla ilgili şöyle demektedir :

Yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri vezir ve sadrazam mertebesine kadar çıkarabilmişlerse devlet emniyet içinde olamazdı Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir İstihbarat Teşkilâtı kurmaya bu düşünce ile karar verdim İşte düşmanlarımın Jurnalcilik dedikleri teşkilât budur

Teşkilat kaldırıldıktan sonra yüzbinlerce istihbarat bilgisi saraydan alınarak yakılmıştır

O dönemde gelişen iç ve dış olaylar Abdülhamid'i doğrudan kendisine bağlı bir istihbarat teşkilatı kurmaya sevk etmişti Bunun sonucu olarak Yıldız İstihbarat Teşkilatı kuruldu Teşkilat emsallerinden farklı olarak devlete değil tek bir kişiye Abdülhamid Han'a hizmet veriyordu Teşkilat ülke içerisinde özellikle Ermeni komitacılara karşı istihbarat faaliyetlerinde bulunmaktaydı Bununla beraber yurt dışında da oldukça iyi organize olmuştu Paris Roma Londra gibi çeşitli merkezlerde başta Jöntürkler olmak üzere saray aleyhtarı kişi ve kurumları yakından takip etmekteydi Çok kısa sürede geniş bir coğrafyaya yayılan hafiyeleri sayesinde saraya ayda 3000'den fazla jurnal gelmekteydi Teşkilat 1908 yılında Abdülhamid Han'ın tahttan indirilişine kadar faaliyetlerine devam etmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com