Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, kosova, savaşları

Kosova Savaşları Hakkında Bilgi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türklerin Balkanlar'da egemenlik kurmasını sağlayan ve 59 yıl arayla aynı yerde dede-torun aynı adı taşıyan iki padişahın yönetiminde yapılan iki büyük savaş

Birinci Kosova Savaşı (1389)

Murat Hüdavendigâr'ın Anadolu'da bulunmasından yararlanan bir Sırp ordusu Balkanlar'daki küçük Osmanlı ordusunu bozmuş bu durum Avrupalıları yüreklendirmişti Bunun üzerine Avrupalılar bir Haçlı Seferi düzenlemeğe karar verdiler Amaçları Türkleri Balkanlar'dan atmaktı Başta Macaristan ve Lehistan olmak üzere Bosna Sırbistan Eflak-Boğdan Bulgar Hırvat ve Hersek krallık prenslik ve dukalıkları biraraya geldi Anadolu'daki Karamanoğlu Beyliği de bunları destekliyordu Venedik de onlardan yanaydı

Sultan Murat I oğullan Bayezit ve Yakup'u da yanına alarak Rumeli'ye geçti Sırbistan ile Arnavutluk arasındaki Kosova Ovası'nda iki ordu karşılaştı Haçlılar sayı üstünlüğüne güvenerek hemen saldırıya geçtiler Sekiz saat süren şiddetli bir çarpışma sonunda düşman ordusu yenilgiye uğradı Ölüler arasında Sırbistan kralı Lazar da bulunuyordu Ne var ki bu savaşın sonunda Sultan Murat da yanına hile ile sokulan bir Sırp soylusu tarafından vurularak öldürüldü

İkinci Kosova Savaşı (1448)

Balkan devletleri altıncı kez Osmanlılara karşı bir Haçlı Seferi düzenlediler İki ordu gene Kosova Ovası'nda karşı karşıya geldi Osmanlı ordusunun başında Sultan Murat II ve yanında oğlu şehzade Mehmet (Fatih) bulunuyordu Meydan savaşı üç gün-üç gece sürdü Türk ordusundaki topçu gücü savaşın sonucunu etkiledi ve sonunda düşman ordusu savaş meydanını terk etti Bundan sonra düşman yüzyıllar boyunca bir daha Tuna'dan bu yana geçemedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com