Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
halleri, isimler, ismin, nelerdir, tekilçoğul

İsimler,Tekil-Çoğul İsimler,İsmin Halleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İsimler,Tekil-Çoğul İsimler,İsmin Halleri Nelerdir?

İsimlerTekil-Çoğul İsimlerİsmin Halleri Nelerdir?

İSİM: Canlı ve cansız varlıkları duygu ve düşünceleri çeşitli durumları bildiren kelimelere İSİM denir
İsimler cins isim ve özel isim olmak üzere ikiye ayrılır
Özel İsim: Dünyada yalnız bir varlığı belirten isimlere ÖZEL İSİM denir
Cins İsim: Dünyada benzeri çok olan bir çok varlığın birçok varlığın ortak ismine CİNS İSİM denir
Cins İsimler Üçe Ayrılır:
A Madde İsimleri: Elle tutulup gözle görülen varlıklara verilen isimlere denir Masa elbise taş ova cadde sokak…
A Mana İsimleri: Elle tutulamayan gözle görülemeyen varlıklara verilen isimlere denir ses uyku sevinç acı rüya akıl huy mutluluk özlem sevgi…
A Topluluk İsimleri: Aynı türden olan varlıkların toklu olarak bulundukları durumlara verilen isimlere denir okul sınıf alay tabur sürü orman halk millet aile koro…
İSİMLERDE TEKLİK – ÇOKLUKİsimlerde Teklik – Çokluk: Bir tek varlığı belirten TEKİL İSİM aynı cinsten birçok varlığı belirten isimlere ise ÇOĞUL İSİM denir
Tekil Çoğu Eki Çoğul
çiçek+ler
dağ+lar
gömlek+ler
kapı+lar
İSMİN HALLERİ
İsmin beş hali vardır:
ev
ev + e
ev + i
ev + de
ev + den
yalın hali
-e hali
-i hali
-de hali
-den hali
Yönelme durumu
Yükleme durumu
Bulunma durumu
Ayrılma durumu
Buna göre okul kelimesini ismin beş haline göre cümlede kullanımı:
Yalın hali
-e hali
-i hali
-de hali
-den hali :
Okul insan doğru düşünmeyi öğretir
Mehmet bu yıl okula başlayacak
Okulu bitirince öğretmen olacakmış
Yarın okulda bulunmak zorunda mısın?
Okuldan gelirken kitapçıya uğramış

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com