![]() |
Halk Hikayesi Nedir?-Halk Hikayesi Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Halk Hikayesi Nedir?-Halk Hikayesi TürleriHalk Hikayesi Nedir?-Halk Hikayesi Türleri Tanım: Aşk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk hikayeleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türleri: Halk hikayeleri kapsamlarına ![]() 1 - Kapsamlarına göre a - Tek bir olay çevresinde örülmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b - Kahramanları kalabalık ve konuları ardarda sıralanmış olaylardan oluşan ![]() ![]() ![]() ![]() 2 - Konularına göre a - Aşk Hikayeleri Bu sınıfta yer alan "Aşk Hikayeleri" ![]() ![]() ![]() Örneğin; Aşık Garip ![]() ![]() Kimi zaman da bu kahramanlar masal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b - Kahramanlık Hikayeleri Konusu kahramanlık olan bu hikayelerin en tanınmışı "Köroğlu" hikayesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde giderek işlevini yitiren halk hikayeleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belirli bir ustalığa sahip olmalarıgereken halk hikayecileri ![]() ![]() ![]() Halk hikayelerinin düz anlatım bölümlerini oluşturan olay örgüsü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: KEREM İLE ASLI HİKÂYESİ Asıl adı Ahmet Mirza olan Kerem ![]() ![]() Ermeni Keşişinin kızıAslıile Kerem birbirlerini severler ![]() ![]() şiş ![]() ![]() ter ve bu mühletin içinde gizlice memleketten kaçar ![]() Kerem de Aslı'nın peşinden yola düşer ![]() ![]() lu'yu baştan başa gezmesi böylece başlar ![]() dilinden: Sofu Kardeş) ![]() ![]() ![]() ğına sazıyla ve yanık türküleriyle ![]() ![]() ![]() ler de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bağlayan karlı ![]() ![]() ![]() radılar mı iflah olmazlar ![]() ![]() ![]() onun her dileğini yerine getirir ![]() Bazışehirlerde Kerem ![]() ![]() det birbirlerine sevgilerini anlatırlar ![]() Kayseri'de olduğu gibi ![]() ![]() ![]() Sonunda Kerem Aslı'sının peşinden Halep'e varır ![]() ![]() Keşişi tehdit ederek kızını Kerem'e vermeye razı eder ![]() ![]() kötü ruhlu Keşiş onlara son fenalığı yapar: Kızına sihirli bir gerdeklik gömlek giydirir ![]() gömlek son düğmesine kadar açılır ![]() ![]() türlü çözemez ![]() ![]() ![]() Kerem'in külleri dağılmasın diye bekleyen Aslı Han'ın saçları ![]() vılcımla tutuşur; iki âşığın ancak külleri birbirine kavuşur ![]() Sevgililerin birbirine kavuşmasıyla sona ermeyen bir macera olduğu için Kerem hikâyesi toy ![]() hikâyeleri arasında ![]() ![]() ![]() birçok yerlerde bunun anlatılmasını günah sayarlarmış ![]() Kerem Erzurum'da hasta yatarken ![]() ler ![]() Bir han köşesinde kalmışam hasta Gözlerim kapıda kulağım seste Kendim gurbet elde gönül heveste Gelme ecel gelme üç gün ara ver Al benim sevdamı götür yâre ver ![]() Erzurum dağları duman dildedir Başım yastıktadır gözüm yoldadır Aslı hayın yârdır adam aldadır Gelme ecel gelme üç gün ara ver Al benim sevdamı götür yâre ver ![]() Erzurum dağları kardır geçilmez Gizli sırdır her adama açılmaz Ayrılık şerbeti zehir içilmez Gelme ecel gelme üç gün ara ver Al benim sevdamı götür yâre ver ![]() Felek sen mi kaldın bana gelecek Akıttın göz yaşım kimler silecek Kerem'e dediler Aslı'n gelecek Gelme ecel gelme üç gün ara ver Al benim sevdamı götür yâre ver ![]() Kayseri'de musalla taşıüstünde bir cenaze görürler ![]() Mal sahibi nice gördün halini Felek pençesine düşmüş gidersin Beğenmezdin türlü libas giymeyi Şimdi uryan ceset olmuş gidersin ![]() Tutmaz idin bir fakirin elini Sormaz idin yoksulların halini Haram helâl kazandığın malını Şu fâni dünyaya dökmüş gidersin ![]() Malın vardı yükseklerden uçardın Meclisler kurup da bâde içerdinAtın binip sağa sola koşardın Şimdi kara yere koşmuş gidersin ![]() Dertli Kerem eder nic' olur halim Bana senden oldu ey kanlı zalim Hiç vâdeye bakmaz erişir ölüm Ecel şerbetini içmiş gidersin ![]() Özet Atasözleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fıkralar; bir konuda ders vermek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|