![]() |
Tevriye Nedir?-Tevriye Sanatı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevriye Nedir?-Tevriye Sanatı HakkındaTevriye Nedir?-Tevriye Sanatı Hakkında Tevriye (İham) edebiyatta kullanılan anlamla ilgili edebi sanattır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek Kûyunda nâle kim dil-i müştâkdan kopar Bir namedir Hicaz’da uşşakdan kopar Nâili-Kadim Örnekler: 1) Tahir efendi bana kelp demiş İltifatı bu sözde zahirdir ![]() Maliki mezhebim benim zira ![]() İtikadımca kelp tahirdir ![]() (Nef'i) Tahir: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Bir buse mi bir gül mü verirsin dedi gönlüm Bir nim tebessümle o afet gülüverdi ![]() Gülüverdi: 1 ![]() ![]() 3) Havada yaprağa döndürdü rüzgâr beni (Muallim Naci) Burada "rüzgâr" hem gerçek anlamında hem de zaman anlamında kullanılmıştır ![]() 4) Aşiyan-ı mürg-i dil zülf-i perişanındadır ![]() Kande olsam ey peri gönlüm senin yanındadır ![]() Kande: 1 ![]() ![]() 5) Sert oldu hava çıkma koyundan kuzucağım Koyun: 1 ![]() ![]() 6) Sarmısak da acı amma evde lazım bir dişi Dişi: 1 ![]() ![]() 7) Baki kalır sahife-i alemde adımız Baki: 1 ![]() ![]() 8) Bu kadar letafet çünkü sende var Beyaz gerdanında bir de ben gerek ![]() Ben: 1 ![]() ![]() 9) Gül yağını eller sürünür ![]() El: 1 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|