|
|
Konu Araçları |
işaretleri, kullanıldıkları, nerelerdir, noktalama, yerler |
Noktalama İşaretleri Ve Kullanıldıkları Yerler Nerelerdir? |
08-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Noktalama İşaretleri Ve Kullanıldıkları Yerler Nerelerdir?Noktalama İşaretleri ve kullanıldıkları yerler nerelerdir? Nokta () a Cümle sonunda yer alır Teslime’nin İbrahim Erdem’i sevdiğini biliyorum b Kısaltmalarda kullanılır vb TC Prof Dr TBMM TDK MEB AB TÜBİTAK gibi kısaltmalarda nokta işareti kullanılmaz c Sayılarda sırayı belirtir I Dünya Savaşı IV Murat 10 öğrenci d Tarih yazımında kullanılır 10032005 Virgül () a Eş görevli sözcük sözcük grupları ve cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır Matematik fen fizik biyoloji gibi sayısal lere ilgi duydu b Cümle içindeki ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır Beklenmedik bir anda bunu bilmeliydik çıkıp geldi c Hitap sözcüğünden sonra kullanılır Sevgili dostum yine kalbini kırdım değil mi? d “evet hayır yok” gibi sözcüklerden sonra kullanılır Evet bu sözleri duymak beni gerçekten mutlu etti e Cümlede özellikle vurgulanması gereken sözcükten sonra kullanılır Cem Semih’e bu sözleri söylemiş olamaz Noktalı Virgül a Bağlı cümleleri ayırmak için kullanılır Kitaplar kısa sürede okunur; raflara yerleştirilir b Virgülle sıralanmış grupları ayırmak için kullanılır Yaban Çalıkuşu Ateşten Gömlek roman; Yüz Akı Diyet hikâye; Hemşirem İçin şiirdir c “ama fakat” gibi iki cümleyi birbirine bağlayan edatlardan önce kullanılır Bugün Ankara’ya yağmur yağmış; ama biz görmedik İki Nokta a Örneklerden önce kullanılır Kişi zamirleri şunlardır: ben sen o biz siz onlar b Açıklaması yapılacak cümlenin sonunda kullanılır Mutluluklarını gölgeleyen bir şey vardı: Ayrılık c Konuşma metinlerinde konuşan kişilerden sonra kullanılır Babam: Hoş geldiniz Mustafa: Teşekkür ederim Örnekler ve açıklamalar dışında iki nokta işaretinden sonra büyük harfle başlanır Üç Nokta (…) a Bitmemiş yarım kalmış cümlenin sonunda kullanılır Ümit Can’ın da söyleyecek sözleri vardı ki… b Söylenmek istenmeyen söz yerine kullanılır Sonunda G… ile görüşüp bir yarışma düzenlenmesine karar verildi c Alıntılarda atlanan yerleri göstermek için kullanılır “… kitaplarını masanın üzerine bırakıp pencerenin yanında duran sandalyeyi getirdi Yavaşça oturup kimseye selam vermedi” Soru İşareti (?) a Soru anlamı taşıyan cümlelerden sonra kullanılır Bu sorunun cevabını biliyor musunuz? b Cümle içerisinde bilinmeyin bir ifade yer tarih vb için kullanılır Muhsin Efendi 1412 – ? yılları arasında Horasan’da yaşadı Ünlem İşareti (!) a Heyecan ifade eden (sevinç korku hayret acı vb) sözcük ve cümlelerden sonra kullanılır “İmdat!” diye bir ses işitti b İfadeye alay anlamı katmak için kullanılır Bu yıl çok çalışacak (!) Derslerinin hepsinden yüksek notlar alacakmış (!) c Hitaplarda kullanılır Ey Türk Gençliği! Tırnak İşareti (” “) a Başkasına ait aktarılan sözler tırnak işareti içerisinde gösterilir “Sen dinlenmeden iyileşemezsin” dedi b Cümlede vurgulanmak istenen söz veya söz grupları tırnak işareti içerisinde gösterilir Bu sorunu çözmek için “Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne” bir dilekçe yazınız Kesme İşareti () a Özel isimlere gelen çekim eklerinden önce kullanılır Aydın’ın mezuniyet törenine gidemedik b Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır AB’ye uyum süreci uzun zaman alacak c Sayılardan sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılır Okula 12′nci öğrenci olarak kaydoldum Özel isimlerden sonra gelen yapım eklerinden önce kesme işareti kullanılmaz İstanbullu örneğinde olduğu gibi Konuşma Çizgisi (-) Konuşma cümlelerinden önce kullanılır Küçük kız elini uzattı: Haydi tut Neden? Barışmak için Birleştirme Çizgisi (-) Cümle içerisindeki ara söz veya cümleleri ayırmak için kullanılır Görenler hayret ederdi Arabasına kimse eski diyemezdi Bu araba – dede yadigârı -onunla bütünleşmişti |
|