Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divanı, lügatit, nelerdir, türk, özellikleri

Divanı Lügatit Türk Ve Özellikleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Divanı Lügatit Türk Ve Özellikleri Nelerdir?

Divanı Lügatit Türk ve Özellikleri Nelerdir?

Türk Dilleri Sözlüğü” anlamına gelir Kaşgarlı Mahmut tarafından 1072-1074 tarihleri arasında yazılmıştır Eser bir sözlük olarak hazırlanmasına rağmen Türk sosyolojisi psikolojisi edebiyatı gelenek ve görenekleriyle ilgili bilgi veren önemli bir eserdir Türkçe’nin önemini anlatmak ve Araplara Türkçe’yi öğretmek amacıyla yazılmıştır Mensur (düzyazı) bir eserdir Türkçe’nin ilk sözlüğü kabul edilir Kelimeleri göçebe boylar arasında gezerek bizzat kendisi derlemiştir (Diğer önemli sözlükler: Ali Şir Nevai Muhakemetü’l-Lugeteyn Şemseddin Sami Kamus-ı Türki) İslamiyet öncesi edebiyatın sagu koşuk ve sav örneklerini içerir
Eserde 7500 kelime ve Arapça karşılıklarıyla bunların kullanıldığı örnek cümle veya şiirler dilbilgisi kuralları ve bir harita (o devirdeki Türk boylarının yerleşim alanını gösteren) bulunmaktadır Etnografik bir eser olarak kabul edilir Zamanında konuşulan ve yazılan Türk lehçelerindeki 7500 Türkçe kelimeye Arapça karşılıklar veren ve harf sırasına göre düzenlenmiş bir sözlük durumundadır Ayrıca manzum-mensur parçalar (sav sagu koşuk) örnekler ve bazı olaylarla donatılmış bir ansiklopedidir Zamanın Türk tarih ve efsanelerine coğrafya halk edebiyatı ve folkloruna dair geniş bilgiler vererek Türkoloji’nin temellerini atmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com