Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edebiyatında, hikaye, roman, tanziman

Tanziman Edebiyatında Roman Ve Hikaye

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tanziman Edebiyatında Roman Ve Hikaye

Tanziman Döneminde Roman ve Hikayenin Özellikleri

Tanzimat dönemi öncesi Türk Edebiyatı?nda hikaye ve roman türleri yoktuNesir alanında daha çok tarihsiyasetname gibi türler verilmişolay kaynaklı tür mesneviler kullanılmıştır Tanzimat nesir alanında bir çığır açmışonu şiirden daha etkili bir hale getirmiştirSüstenözentiden uzakhalkın okumasıbilgilenmesi amacıyla eserler ortaya koyulmuştur Türk Edebiyatı?nda roman çevirilerle başlamıştırBu alanda ilk eser Yusuf Kamil Paşa?nın Fenelon adlı Fransız yazardan çevirdiği Telemak adlı romandırBir çok teknik kusurlarla dolu olan bu eserin kahramanlarının yabancı olmasına rağmen büyük ilgi gördüKonusuylakahramanlarıyla ilk Türk romanı ise Şemseddin Sami?nin yazdığı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı bir aşk romanıdırBu da bir çok kusurlarla dolu basit bir romanndırEdebi sayılabilecek ilk roman Namık Kemal?in İntibah adlı romanıdır

Hikaye alanında ise yine ilk eserler Tanzimat döneminde verilmiştirÖzellikle Ahmet Mithat halk hikayeleri ile batı tekniğini birleştirdiLetaf-i Rivayat adlı hikaye serisi ile halk hikayelerini modernleştirmeye çalıştı ve ve bu alandaki ilk batılı eserlerdendirAncak modern anlamda ilk hikayecilik Sami paşazade Sezai?nin Küçük Şeyler adlı eseriyle başlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com