![]() |
İbadet Mükellefiyeti Ve Şartları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İbadet Mükellefiyeti Ve ŞartlarıİBADET MÜKELLEFİYETİ ve ŞARTLARI Teklif Nedir, Mükellef Kime Denir? "Ben insi ve cinni, ancak bana ibâdet etsinler diye yarattım ![]() ![]() Teklif, lügatte, bir kimseye meşakkatli bir şey'i yapmasını emretmek, onu o şey'i işlemekle mükellef kılmak demektir ![]() Istılahta ise, İslâm dîninin insanlara Allah'ın emirlerini yapmalarını, yasaklarından da kaçınmalarını emretmesi mânasına gelir ![]() Allah'ın emir ve yasaklarını, dinî ibâdetleri yerine getirmekle vazifeli olan kimselerin herbirine "mükellef" denir ![]() İnsanların Allah'ın emir ve yasaklarına ve dinî ibâdetlere muhâtab oldukları yer olması sebebiyle, içinde yaşadığımız dünyaya da "dâr-ı teklif" yani, teklif yeri adı verilmiştir ![]() Mükellefiyet Ne Zaman Başlar? Kişinin mükellefiyet altına girmesi ve dinî hükümlerden sorumlu tutulabilmesi için, a ![]() b ![]() c ![]() ![]() Buna göre mükellefiyetin birinci şartı olarak kişinin Müslüman olması gerekmektedir ![]() ![]() Mükellefiyetin ikinci şartı da, âkıl olmaktır ![]() ![]() Mükellefiyetin son şartı da, kişinin bâliğ olması, yani, bülûğa ermiş bulunmasıdır ![]() Bülûğa Ermek Ne Demektir? Bülûğa ermek, çocukluktan çıkıp erginlik çağına girmek, cinsî duygu ve hisler kendisinde başlamış bulunmak demektir ![]() Bülûğ Çağı Ne Zamandır? Bülûğ çağı, İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre kızlarda 9-15; erkeklerde 12-15 yaşları arası olarak belirlenmiştir ![]() ![]() Bülûğa Erildiği Nasıl Bilinir? Kişinin bülûğa ermesi erkeklerde ihtilâm denilen cinsî boşalmanın olması; kızlarda ise hayız ve aybaşı adı verilen muayyen hâlin ortaya çıkması ile gerçekleşir ![]() Kaç Çeşit Bülûğ Vardır? Ay hâli veya ihtilâmla bülûğa ermeye "tabiî bülûğ" denir ![]() ![]() ![]() Bu durumda mükellefiyetin başlangıcı olarak bülûğ çağının sonu kabûl edilen onbeş yaş esas alınır ![]() ![]() ![]() ilmihal |
![]() |
![]() |
|