Ana Baba Rizasi... |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ana Baba Rizasi...Ana Baba Rizasi Hizmet ederek, ana-babanın rızalarını almaya çalışmalı Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Ana-babasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur) [İslam Ahlakı] (Ana-babasını dine uygun hizmetleriyle razı eden, Allahü teâlâyı razı etmiş olur, onları gazaplandıran, Allahü teâlâyı gazaplandırmış olur) [İbni Neccar] (Ana-babası, yanında ihtiyarladığı halde, [rızalarını alamayıp] Cenneti kazanamayanın burnu sürtsün) [Tirmizi] Hasan-ı Basri hazretleri, Kâbe`yi tavaf ederken sırtında yük olan bir zat görüp der ki: - Niçin yükle tavaf ediyorsun? - Bu yük değil, babamdır Bunu Şam`dan yedi defa getirip tavaf ettim Çünkü, bana dinimi, imanımı öğretti Beni İslam ahlakı ile yetiştirdi - Kıyamete kadar böyle arkanda taşısan, bir defa kalbini kırmakla bu yaptığın hizmet boşa gider Bir defa da gönlünü yapsan, bu kadar hizmete karşılık olur Ana-babaya hizmette kusur etmemelidir Hazret-i İbni Abbas, (Ana-babana karşı, kusurlu, güçsüz, aşağı bir kölenin, sert, kaba efendisine karşı bulunduğu hâl üzere ol!) buyurdu Anneye hürmet ve hizmet, babadan önce gelir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Anneye yapılan iyiliğin ecri iki mislidir) [İ Gazali] (Önce annene, sonra babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sırası ile diğer yakınlarına iyilik et!) [Nesai] (Veysel Karani`nin kavuştuğu bütün ihsan ve dereceler, anasına yaptığı iyilik sebebiyledir) [R Nasıhin] |
|