Sıcak Günlerde Oruç Tutmanın Fazileti... |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sıcak Günlerde Oruç Tutmanın Fazileti...İbni Receb’in “Letaif el maarif” adlı eserinde (sf 272-273), sıcak günlerde oruç tutmanın faziletlerine dair bir bölüm vardır Bu yıl Ramazan yazın başlayacağı için bu, iyi bir teşvik olacaktır “… ve sıcakların olduğu dönemde yapılan ibadetlerin ödülü katlanmıştır Çünkü bunun sebebi, kişinin sıcak gün ortasında çektiği susuzluktur” Bu, Muaz Bin Cebel(ra)’in ölüm yatağında ilk Müslümanların sahip olduğu kadar öğle susuzluğuna maruz kalmayışından dolayı duyduğu pişmanlığı dile getirmesinin sebebidir Rivayet edildiğine göre, Ebubekir(ra) kışın değil yazın oruç tutardı ve Ömer(ra), ölüm döşeğindeyken oğlu Abdullah’a “imanın karakteristiklerini elde etmeye çalış!” diye öğüt verdi ve ilk önce yazın sıcağında oruç tutmaktan bahsetti Kasım bin Muhammed dedi ki: Ayşe(ra), şiddetli sıcaklarda oruç tutardı Bununla ilgili O’nu böyle davranmaya iten sebebin ne olduğu sorulduğunda Kasım şöyle cevapladı: “Ölümden önce, günlerin faydasını toplayacak” Bazı takvalı kadınlar, oruç tutmak için en sıcak günleri seçerler ve şöyle derlerdi: “Eğer fiyat düşükse onu herkes satın alabilir” Yani onlar zorluğundan dolayı çok az kişinin güç yetirebildiği şeyler yapmak istiyorlardı ve bu, o kadınların sahip olduğu yüksek isteğin belirtisiydi Ve Ebu Musa el-Eşari(ra), bir sandaldayken birinin “Ey yolcular, ayağa kalkın” diye seslendiğini işitti Adam bunu üç kez tekrarladı Ebu Musa da O’na dedi ki: “nasıl ayağa kalkalım? Nerede olduğumuzu görmüyor musun? Adam de şöyle cevapladı: O zaman bana bir kural söyle ki Allah kendi üzerine koymuş olsun Kim kendisini sıcak günlerde Allah rızası için susuz bırakırsa, Allah’ın üzerinde diriliş gününde O’nun susuzluğunu gidermesi için bir hakkı olur Bundan sonra Ebu Musa, öyle sıcak günleri aradı ki, piştiğini hissedince o gün oruca niyetlenirdi Kab’ın dediğine göre Allah(cc),Musa(as)’ya şöyle seslendi: “Şunu kendi üzerime zorunlu kıldım ki, kim benim rızam için susuz kalırsa O’nun susuzluğu kıyamet günü giderilecektir” Diğerleri de Torah’ta şöyle yazıldığını söylediler: “büyük günü umarak kendini aç bırakan herkes için sevindirici haber orada açlıkları giderilecek, büyük günü umarak kendini susuz bırakan herkes için sevindirici haber, orada susuzlukları giderilecek” El-Hasan dedi ki: “Cennetin bakiresi, Allah’ın veli kuluna O, baldan bir ırmağın kenarında uzanmış yatarken şerbet sunacak ve diyecek ki: “biliyor musun Allah seni benimle hangi gün evlendirdi? O seni sıcak bir günde susuz vaziyette gördü ve meleklere; ‘Kuluma bakın! Eşini, keyfi, yemeyi, içmeyi benim için bıraktı O’nu affettiğime şahid olun’ dedi ve o gün seni affetti ve benimle evlendirdi” Ve Amir bin Abdülqays, Basra’dan Şam’a gittiği zaman Muaviye O’na neye ihtiyacı olduğunu sordu O ise bu soruyu reddetti ve sonradan dedi ki: Senin için tek istediğim orucu biraz daha zorlaştırmak için beni Basra’nın sıcağına geri döndürmen Senin ülkende bu çok kolaydır Haccac, Mekke ve Medine arasında bir seyahatteydi Yemeğini böldü ve bir bedeviyi kendisiyle beraber yemesi için davet etti Bedevi O’na, “Ben senden daha iyi biri tarafından davet edildim ve O’nun davetini kabul ettim” Haccac sordu: “Seni kim davet etti?” Adam cevapladı: “Allah beni oruca davet etti ve ben de oruçluyum” Haccac sordu: “bu sıcak günlerde mi?” Adam cevapladı: “Evet Daha sıcak günlerin korkusuyla bu sıcak günde oruçluyum” Haccac dedi ki: “Bugün ye, yarın oruç tut” Adam dedi ki: “sen benim yarına kadar yaşayacağımı garanti ediyor musun?” Haccac yanıtladı: “Bu benim elimde değildir” Bunun üzerine adam: “Peki sen nasıl olur da şimdiden yarına ait bir şeyi yapmamı istersin?” diye çıkıştı İbn Ömer(ra), bir grup arkadaşıyla beraber bir geziye çıkmıştı ve onlar kendilerini yemeye davet eden bir koyun çobanı gördüler Adam oruçlu olduğunu söyledi İbn Ömer; “Böyle sıcak bir günde ve sen bu koyun ve bitkilerin arasındayken oruçlu musun?” dedi Adam, “Ben o ebedi günlerim için ecir topluyorum” Diye cevap verdi İbni Ömer, bu cevaba hayran oldu ve dedi ki: “Koyunlarından birini bize satar mısın? Biz onu senin orucunu açtıktan sonra arta kalan besinlerle besleriz Sana da bunun için para veririz” Çoban dedi ki: “Bunlar bana ait değil, efendime aittir” İbni Ömer; “Sen eğer bunu satıp sonra da kurt tarafından yenildiğini söylersen efendin sana ne yapacak?” diye sordu Bunun üzerine çoban parmağını havaya kaldırdı ve dedi ki: “Ya, Allah?” İbn Ömer, çobanın söylediği bu sözleri tekrarlayarak gitti ve şehre vardığı zaman çobanın sahibini buldu, O’nu ve koyunu satın aldı Sonra çobanı azad etti ve o koyunu da kendine hediye olarak verdi Ruh bin Zinba çok sıcak bir günde Mekke ve Medine arasında yolculuk ediyordu Bir tepede duran çoban ona yaklaştı Ruh da O’na “Ey çoban! Benimle yemeğe gel” Çoban oruçlu olduğunu söyledi Ruh, “Sen bu sıcakta oruçlu musun?” Çoban cevapladı: “Günlerimi boş işlerle mi geçireyim?” Bunun üzerine Ruh dedi ki: “Sen günlerini yararlı geçirdin ey çoban! Ruh bin Zinba kendisininkileri israf ederken…” Ve ibni Ömer(ra), iyice güçsüz duruma düşünceye kadar nafile oruç tutmaya devam etti Fakat bu, O’na orucunu bozdurmadı İmam Ahmed, kendinden geçinceye kadar oruç tutardı ve yüzünü suyla silerdi Çok sıcaklarda oruç tutmayla ilgili kendisine sorulduğunda şöyle cevaplardı: “Kendini serin tutmak için havluyu ıslatıp sıktırmakta bir sorun yoktur” Ve Peygamber(sas), da oruçlu olduğu zamanlar başından aşağı su dökerdi Ebu Derda(ra) dedi ki: “Diriliş gününü umarak sıcak günlerde tutulan oruç ve mezarın karanlığını düşünerek karanlık gecelerde kılınan 2 rekat namaz…” ve bildirildiğine göre Sahiheyn’de geçen bir rivayette: “Bizi Allah’ın Peygamberi ile beraber sıcak günlerde yapılan bazı seferlerde gördünüz Bir kişi sıcağın etkisinden dolayı eliyle başını iterdi Ve o zamanlarda Allah’ın Nebisi(sas) ve Abdullah bin Revaha(ra) dışında kimse oruç tutamazdı” Müslim’in rivayetinde belirtildiğine göre bu sefer, Ramazan ayındaydı Bu sıcaklarda Allah rızası için susuzluğuna rağmen oruç tutanları, Allah cennet bahçelerinden özel bir bahçeye yerleştirecektir Bu bahçenin ismi Reyyandır ve oraya giren herkes bir içecekten içecektir ve bir daha susamayacaktır Onlar oraya girdikten sonra kapısı kapanacaktır ve onlardan başka kimse oraya giremeyecektir alıntı |
|