Beraat Gecesi Ve Fazileti....1 |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Beraat Gecesi Ve Fazileti....1Rasulullah (Sallu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki; “Cebrail (Aleyhisselam ) bana geldiŞaban-ı Şerif’in on üçüncü gecesi idi “Ya Muhammed ! Kalk ,teheccüt namazı kıl ve dua et “dedi Kalktım ve ibadet ettimÜmmetim için dua ettimFecir vakti Cebrail (Aleyhisselam) yine geldi: “Müjdeler olsun,Ya Muhammed !sana ,ümmetinin üçte birine şefaat hakkı verildi” Ben dedim ki;”Üçte ikisi ne olacak?” Cebrail (Aleyhisselam) “Bilmiyorum”dediŞaban-ı Şerif’in On dördüncü gecesi olduCebrail (Aleyhisselam)yine geldi ve; “Ya Muhammed!Kalk ,ibadet yap,dua et”dediKalktım ve ibadet yaptım,ümmetime dua ettimFecir vakti Cebrail (Aleyhisselam)gelerek; “Sana müjdeler olsun!Ya Muhammed!Ümmetinin üçte ikisine şefaat etme hakkı verildi”dedi “Üçte biri ne olacak dedim?”Cebrail (Aleyhisselam)”Bilmiyorum “dedi Şaban-ı Şerif’in on beşinci gecesi olduCebrail ( Aleyhisselam) Tekrar geldi ve ; “Kalk,namaz kıl ve dua et “dediKalktım ve ümmetimin tamamı için dua ettim ,şefaat izni istedim Cebrail ( Aleyhisselam ) geldi ve buyurdu ki; “Sana müjdeler olsun Ya Muhammed!Ümmetinin tamamına şefaat etme hakkı verildi”dedi Efendimiz (Sallu Aleyhi ve Sellem ) buyurdu ki; “Berat gecesi olduğu zaman kalkınız , o geceyi ibadetle geçirinizGündüzün de oruç tutunuzÇünkü Cenab-ı Hak güneşin batmasıyla birlikte rahmet ve ihsanıyla dünya semasına tecelli eder”Günahlarının bağışlanmasını isteyen yok mu?Onu bağışlayayımRızık isteyen yok mu?Ona rızıklandırayımBir derdi olan yok mu?Ona afiyet vereyimBir meşakkate düşen yok mu?Meşakkatini asan edeyim”diye fecre kadar nida buyurur” Ebu Hureyre (Radıyu anh)’ın rivayet ettiğine göre Efendimiz (Sallu Aleyhi ve Sellem ) şöyle buyurdu; “Şaban-ı Şerif’in on beşinci gecesi ibadet ediyordum Cebrail (Aleyhisselam) gelerek; “Ya Muhammed !Başını yukarı kaldır”dediBaşımı yukarı kaldırdım ve ; “Bu gece hangi gecedir?”diye sorduğumda cevaben şöyle dedi; Bu gece öyle bir gecedir ki,Allah Teala Hazretleri bu gece rahmet kapılarından üç yüz kapı açar 1) Kendisine şirk koşan 2) Büyü yapan 3) Fal bakan 4) İçki içen 5) Zina eden 6) Faiz yiyen 7) Ana babasına eziyet 8) Kin ve haset edenlerin dışında kalan herkesi affeder Şaban-ı Şerif ayının on beşinci gecesi ibadete devam ederken gecenin dörtte biri geçince Cebrail (Aleyhisselam) yine geldi ve; “Ya Muhammed! Başını kaldır ve yukarı bak “dedi Başımı kaldırıp baktığımda cennet kapılarını açılmış olarak gördümBirinci cennetin kapısında bir melek durup ; “Cennet ve saadet bu gece rüku edenler içindir”diye sesleniyordu İkinci cennetin kapısında ki melek;”Cennet ve saadet bu gece secde edenler içindir”diye sesleniyordu Üçüncü cennetin kapısındaki melek;”Cennet ve saadet bu gece dua edenler içindir” diye sesleniyordu Dördüncü cennetin kapısında ki melek;”Cennet ve saadet bu gece zikredenler içindir”diye sesleniyordu Beşinci cennetin kapısındaki melek;”Cennet ve saadet bu gece Allah’tan korkarak ağlayanlar içindir”diye sesleniyordu Altıncı cennetin kapısında ki melek;”Cennet ve saadet bu gece Müslümanlar içindir”diye sesleniyordu Yedinci cennetin kapısındaki melek;”Cennet ve saadet bu gece Mevla’dan kim ne isterse verilecek”diye sesleniyordu Sekizinci cennetin kapısında ki melek;”Cennet ve saadet bu gece kim istiğfar ederse onun günahı bağışlanır”diye sesleniyordu Bu halde ben;”Ya Cebrail!Bu gece bu kapılar ne zamana kadar açık durur”dedimCebrail ( Aleyhisselam); “Bu gece bu kapılar tan yeri ağarıncaya kadar böyle açık durur”dedi ve sözlerine devam ettş; “Ya Muhammed ! (Sallu Aleyhi ve Sellem) Allah TEala bu berat gecesinde Beni Kelb kabilesinin kılları sayısınca cehennemden azat ettiği kullar vardır”buyurdu Bu gece zemzem suyu artar ve kulların ibadetleri bu gece Mevla’ya arz olunur… Berat gecesine mahsus olarak yüz rekat namaz vardırİki rekatta bir selam verilerek kılınırHer rekatta sure olarak Fatihadan sonra on defa ihlas-ı şerif okunur Berat gecesi namazı yüz rekat olarak kılındığı gibi on rekat olarak da kılınırFakat Fatiha’dan sonra yüz defa ihlas-ı şerif okunur Berat gecesinde yüz rekat kılana Cenab-ı Hak yüz tane melek gönderir ; Otuz melek ,o kimseyi cennetle müjdeler Otuz melek,o kimsenin cehennemden kurtulduğuna dair teminat verir Otuz melek ,o kimseden dünya afetini kaldırır On melek de , o kimseyi şeytanın tuzağından men eder Bu yüz rekat namazı kılana Allah Teala yetmiş defa nazar ederHer nazar etmesinde yetmiş ihtiyacını temin ederEn küçüğü günahlarının affıdır Berat gecesinde Mevla Teala Hazretlerinin rahmeti her şeyi kuşatır Berat gecesi namazından sonra üç adat Yasin-i Şerif okunur Birinci Yasin-i Şerif’in niyeti: “Ya Rabbi! Hayırlı uzun ömür ve hüsnü hatime ile sana kavuşmak için niyet ediyorum” İkinci Yasin-i Şerif’in niyeti : “Ya Rabbi ! Helalinden bol rızık ihsan etmen için niyet ediyorum Üçüncü Yasin-i Şerif’İn niyeti: “Ya Rabbi! Kazadan ve beladan emin olmak için niyet ediyorum” BERAT GECESİ YAPILACAK DUA “Allahümme in künte ketepte ismi şakiyyen fi divani’l eşkıya femhuhü vektübni fi divani süada Ve in künte ketepte ismi saiden fi divani’s Süada fesbüthü fe inneke kulte fi kitabike’l kerim Yemhullahü mâ yeşâu ve yüsbit Ve indehü ümmül kitab” Allah’ım ! Eğer ismimi şakiler ( kötüler) defterine günahkar bir kul olarak yazdıysan onu sil ve beni Saitler ( iyiler ) defterine yazEğer ismimi iyiler defterine yazdıysan onu orada sabit eyle Çünkü sen Kerim Kitabında buyuruyorsun ki “”Allah dilediğini siler ,dilediğini sabit kılar Kitapların anası (Levh-i Mahfuz)onun katındadır ŞABAN-I ŞERİF TESBİHLERİ İLK ON GÜN YÜZ DEFA “Ya Latif celle şa’nühû!” “Ey işlerinde lütuf ,incelik sahibi,yaratılmışların ihtiyaçlarını en ince noktasına kadar bilip karşılayan!” İKİNCİ ON GÜN YÜZ DEFA: “Ya Rezzâk celle şa’nühû!” “Ey rızkı bol bol veren ,ruh ve bedenlerin gıdasını yaratıp veren” ÜÇÜNCÜ ON GÜN YÜZ DEFA: “Ya Azîzü celle şa’nühû!” “Ey izzet ,yücelik sahibi,değerli,şerefli,güçlü,hiçbir zaman yenilmeyen” |
|