Ülkeler Kılıçla Alınır,Ancak Adaletle Korunur... |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ülkeler Kılıçla Alınır,Ancak Adaletle Korunur...Ülkeler kılıçla alınır, ancak adaletle korunur Adaletiyle meşhur İran hükümdarlarından Nuşirevan tahta geçtiği ilk yıllarda, halka karşı o kadar zalim ve gaddarca davranmış, o kadar zevkü sefasına düşkünmüş ki, millet artık canından bezmiş En ufak ses çıkaran olsa cezalandırılırmış Işte ilk zamanlar zalim olan Nuşirevan bir gün maiyetiyle beraber ava çıkmıştı Yanında gayet zeki birde veziri vardı Avlanırken bir ara diğerlerinden ayrılan hükümdar, yanında veziri olduğu halde bir suyun başına varıp, atından indi ve bir müddet istirahate çekildi Bu arada iki baykuş gelip yakınlarına kondu ve ötmeye başladılar Baykuşların nameleri Nuşirevan'ın hoşuna gidince vezirine dedi ki; -"İnsan şu kuşların dilinden anlasa da ne dediklerini bilse Kimbilir şimdi neler söylüyorlar?" Vezirin derdini anlatması için büyük fırsat doğmuştu -"Sultanım ben bu kuşların ne dediklerini biliyorum Eğer müsaade eder ve beni bağışlarsanız bu kuşların ne söylediklerini size bildireyim" dedi Nuşirevan hayretle: -"Gazabımdan emin olabilirsin, anlat bakalım " dedi -"Sultanım affınıza sığınarak arz ediyorum Bu kuşların biri, diğerinin kızını oğluna istiyor Öbürü ise kızımı veririm fakat başlık parası olarak bir harabe isterim diyor Oğlanın babası gayet memnun olarak "Nuşirevan başımızda oldukça ben sana bir değil, on tane bile harabe veririm yeter ki kızını oğluma ver" diyor Işte padişahım, kuşların konuştuğu bundan ibarettir" Nuşirevan vezirinin ne demek istediğini anladı ve çok memnun oldu Doğru saraya dönerek o andan itibaren hal ve vaziyetini tamamen değiştirdi Öyle adil, öyle halkını gözetir oldu ki, öleceği zaman hasta yatıyor, çocukları çaresiz bakıyorlar; onlara dedi ki; -"Evlatlarım! Benim hastalığıma ancak harabede yaşayan baykuş eti iyi gelir" Çocukları hemen sevinçle bundan kolay ne var dediler, fakat geri döndüklerinde çok üzüntülüydüler -"Babacığım ne kadar aradıksa ne harabe bulabildik, ne de orada yaşayan bir baykuş bulamadık" dediler Nuşirevan bunu duyunca çok sevindi -"Bu söz bana iyi geldi" dedi Demek ki her yer mamur ve müreffeh olmuş, hiç harabe kalmamış Öldüğünde cesedi tabuta konulup tüm memleket dolaştırılarak -kimin hakkı varsa alsın- diye nida edildiği halde, kimse çıkıpta benim şöyle bir hakkım var dememiştir Hükümdarlığında hiç kimsenin zulmen ve cebren bir şeyini almamış ve adaletten ayrılmamıştır Nuşirevan 49 sene Sasani Devleti’nin başında bulunmuş doğruluğu ile meşhurdur Kendisi müslüman değildi Peygamberimiz (Sallu Aleyhi Ve Sellem)'in müslüman olmadan öldüğüne üzüldüğü bir şahıstır Bir memleketin idarecisi müşrik bile olsa, şayet adil ise o memleket ayakta kalır Fakat idareci müslümanda olsa, adil değilse, halkına zulmediyorsa o memleket ayakta kalamaz Demek ki; imparatorluklar ve devletler şirk ile değil, zulümle yıkılır Adaletle ayakta kalır Ne demişler; "Mazlumların ahı, indirir şahı" *Ülkeler kılıçla alınır, ancak adaletle korunur (Timurlenk) |
|