Fatiha Her Derde Devadir... |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fatiha Her Derde Devadir...FATİHA HER DERDE DEVADIR Fatiha’nın Fazileti -Ebu Said b El-Mualla anh’dan; “Mescitte namaz kılıyordum Hz Peygamber (sav) çağırdı; ama cevap vermedim Sonra yanına varıp dedim ki: ‘Ey Allah’ın Resulü! Namaz kılıyordum’ Şöyle buyurdu: Allah’u Teala: ‘Sizi çağırdığı zaman, Allah’a ve Resulüne icabet edin! buyurmadı mı? Sonra bana şöyle buyurdu: ‘Mescitten çıkmadan sana Kur'an’ın en büyük suresini öğreteceğim’ Elimden tuttu Mescitten çıktıktan sonra dedim ki; ‘Kur'an’ın en büyük suresini sana öğreteceğim’ buyurmamış mıydın? ‘Evet, o sure: Elhamdu lillahi Rabbi’l-Alemin’dir O sure, Seb’ul-Mesani (Yedi Ayet) ve bana verilen Kur'an-ı azimdir’ buyurdu (Buhari, Ebu Davud, Nesai) -Ebu Said b El- Mualla anh’dan “Hz Peygamber -aleyhisselatu vesselam- namaz kılmakta olan Übey b Kab’ı çağırdı Namazını bitirince onun yanına gitti Übeyy diyor ki: (Mübarek) elini elimin üzerine koyarak buyurdu ki: ‘Benzeri ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne Zebur’da, ne de Kur'an’da bulunmayan mükemmel bir sureyi öğreninceye kadar, mescitten çıkmamanızı umarım’ Sonra yukarıdaki hadisin benzerini nakletti” (Yani Fatiha Suresi olduğunu söyledi) (Malik) -İbn-i Abbas anh’dan: “Cibril, Hz Peygamber (sav)’in yanında otururken, üstünden bir çatırdama sesi duydu Başını kaldırıp şöyle dedi: ‘Bu gök kapılarından biridir, bugüne kadar hiç açılmadı, sadece bugün açıldı Oradan bir melek indi, dedi ki: ‘Bu melek de (ilk olarak) bugün indi, bugüne kadar hiç inmemişti’ Melek selam verip şöyle dedi: ‘Yalnız sana verilen ve senden önce hiçbir peygambere verilmeyen şu iki nuru sana müjdelerim: Fatihat’ül kitap ve Bakara Suresinin son ayetleri Onlardan bir harf bile okusan mutlaka karşılığında sevabını alırsın” (Müslim, Nesai) (Yukarıdaki üç hadisi Rudani’nin Cem’ul-Fevaid kitabından aldık) -Ebu Hureyre (ra), Hz Peygamber (sav)’in şöyle dediğini rivayet eder: “Kim bir namaz kılar, onda Fatiha’yı okumazsa o namaz ek------, tamam değildir” (Sözünü üç defa tekrar etti) Ebu Hureyre (ra)’ye: “Biz imam arkasında namaz kılarsak nasıl yapacağız” denilince şu cevabı verdi: ‘Kendi kendine sessizce onu oku Çünkü ben Allah Resulü (sav)’nü şöyle buyururken duydum: ‘Yüce Allah buyurdu ki: Ben namazı kendimle kulum arasında iki yarıya böldüm ve kuluma istediği verilecektir O, ‘Âlemlerin Rabbi Allah’a hamdolsun’ dediğinde Allah: ‘Kulum bana hamd etti’ der Kul: ‘Rahman, Rahim’ deyince Allah: ‘Kulum beni övdü’ der Kul: ‘Din gününün maliki’ dediğinde Allah: ‘Kulum benim şanımı yüceltti’ der Bir defasında da: ‘Kulum işini bana havale etti’ der şeklindedir Kul: ‘Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz’ dediğinde Allah: ‘Bu, benim ile kulum arasındadır ve kuluma istediği verilecektir’ der Kul: ‘Bizi dosdoğru yola ilet, nimete erdirdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ve dalalete düşenlerinkine değil’ dediği zaman yüce Allah: ‘İşte bu da kuluma ait bölümdür, kulumun istediği de verilecektir” (Müslim) -Fatihat’ül kitap arş altından bir hazineden indirilmiştir (Cami’us Sağir, İmam Suyuti, Hadis No: 5829) -Kur'an’dan hiçbir şey, Fatihat’ül kitabın karşıladığını karşılayamaz Eğer Fatihat’ül kitap mizanın bir kefesine ve Kur'an da diğer kefesine bırakılsaydı elbette, Fatihat’ül kitap, yedi kere (içinde Fatiha olmayan) Kur'an’dan daha ağır gelecekti (Camius Sağir, İmam Suyuti, Hadis No: 5831) Kur'an’ın Fatiha Suresi gibi bir kısım surelerinin diğer bir kısım surelerinden ve ayetlerinden daha faziletli olmasında âlimler ihtilaf etmişlerdir Bu ihtilafları burda yazmaya hacet yoktur; ancak şu denebilir ki, Fatiha Suresinin diğer surelerden üstün olduğunu söyleyenlere karşı çıkış noktası sadece, diğer surelerin eksik olduğu anl----- gelebileceği düşüncesini akla getirebileceği cihetini söylemekle orta yolu bulmaya çalışmışlardır İsteyen bu konunun ayrıntıları için İmam Kurtubi’nin, Fatiha suresinin tefsirinde yazdıklarına müracaat edebilir Fatiha’nın şifa olması “Ey insanlar! Muhakkak ki size Rabbinizden bir nasihat, gönüllerde olana bir şifa ve Müminler için bir hidayet ve bir rahmet (olan Kur'an) gelmiştir”(Yunus: 57) “Hem Kur'an’dan öyle şeyler indiriyoruz ki o, Müminler için bir şifa ve bir rahmettir Zalimlerin ise ancak hüsranını artırır” (İsra: 82) “… De ki: ‘O, iman edenler için bir hidayet ve bir şifadır!’ İman etmeyenlere gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır ve o (Kur'an), onlara karşı bir körlüktür İşte onlar (sanki) uzak bir yerden çağırılıyorlar (da duymuyorlar)” (Fussilet: 44) Fatiha Suresinin şifa olduğuna dair bazı hadis-i şerifler - Harice b Es-Salt’ten O da amcasından, diyor ki: Hz Peygamber (sav)’e geldim, Müslüman oldum, sonra döndüm Bir topluluğa rastladım, demirle bağlı bir delinin başına birikmişler Delinin sahipleri: Duyduğumuza göre senin arkadaşın iyi bir kimse imiş, sende bunu tedavi edecek bir şey var mı, dediler Ben de ona Fatiha Suresini okudum, iyi oldu Bana yüz koyun verdiler Hz Peygamber (sav)’e geldim; durumu haber verdim Bundan başka bir şey okudun mu, dedi Ben de, hayır dedim Koyunları al, Allah (cc)’a yemin ederim ki, başkası batıl efsunla yerken sen hak efsunla yiyorsun, dedi (Sahih bir senetle Ebu Davud, Tıb, 3896, El-Ezkar 94 bab / İmam Nevevi) - Fatihat’ül Kitap Suresi (Kur'an’ın önsözü) zehirlenenlere şifadır (Camius Sağir, İmam Suyuti, Hadis No: 5826) Tibi, bu hadisin şerhinde şöyle demiştir: Ömrüme and olsun ki Fatiha’da tefekkür eden, düşünen ve tecrübe edenler, bunun böyle olduğunu biliyorlar (Allame Menavi, Feyd’ül Kadir, C: 4, sh: 418) - Fatihat’ül Kitap her derde devadır (Camius Sağir, İmam Suyuti; H No: 5827) Allame Menavi şerhinde şöyle demiştir: “Cehaletin, günahların ve hastalıkların şifasıdır” (Aynı yer) Daha başka birçok hadis zikredilmiş olmakla beraber hiçbir zaman şunu unutmamalıyız: Şüphesiz Kur'an, asıl konuları olan tevhid, nübüvvet, haşir, adalet ve ibadeti öğretmek için Rabbimiz katından bize indirilmiştir Ve asıl amacı da budur Ancak geçen ayet ve hadislerde de belirtildiği gibi bizim için onda şifa da vardır Kur'an’ı okuyarak o şifadan istifade edilebileceği gibi ondan yazılan muskayı beraberinde taşımak suretiyle de istifade edilebilir Abdullah b Amr ( anh), İmam Malik, İbn’ul Müseyyeb, Dahhak, İmam Muhammed Bakır, İbni Hacer (rahmetullahi aleyhim) ve daha birçok âlim bunun caiz olduğunu söylemişlerdir Caiz olmayan muskalar, cahiliye döneminde veya şimdi de Allah u Teala’nın isimleri, Kur'an ayetleri ve Hz Resulullah (sav)’tan rivayet edilen me’sur duaların dışında başka şeylerin yazılı olduğu muskalardır Allah (cc) muhafaza bu tür muskalar insanı küfre kadar götürür Fakat her hal u kârda en doğru yol, okuyarak ve onunla amel ederek Kur'an’dan ve me’sur (rivayet edilen meşhur) dualardan istifade etmeye çalışmaktır Bu hususta geniş bilgi ve meselenin kökünü öğrenmek isteyen İmam Kurtubi’nin tefsirine (İsra suresi 82 ayetin tefsiri) ve Allame Menavi’nin Feyd’ül Kadir şerhu Camius Sağir adlı eserine (8858 hadisin şerhi) baksın Selam ve dua ile sizi Allah (cc)’a emanet ediyorum |
|