Lokman 13-19 |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Lokman 13-1913* ***Hani Lokman da oğluna öğüt vererek demişti: "Yavrum! Allah'a ortak koşma; çünkü ortak koşmak büyük bir zulümdür! ***14 ***Gerçi insana anasına, babasına (itaat etmeyi) de tavsiye ettik Anası onu zayıflık üstüne zayıflıkla taşıdı (Onun) sütten ayrılması da iki yıl içindedir Bana ve anana-babana şükret diye de (tavsiye ettik) Dönüş ancak Banadır ***15 ***Bununla beraber her ikisi de sana hakkında hiçbir bilgin olmayan hiçi Bana ortak koşturmaya uğraşırlarsa, o vakit onlara itaat etme;onlara dünyada maruf surette iyi ve nazik davran;Bana yüz tutanın yolunu tut; sonra dönüp Bana geleceksiniz; Ben de size yaptıklarınızı haber vereceğim ***16 ***"Yavrum, haberin olsun ki, yaptığın bir hardal tanesi tartısı olsa da bir kaya içinde veya göklerde yahut yerin dibinde gizlense Allah onu getirir, mizanına koyar Çünkü Allah en ince şeyleri bilen, herşeyden haberi olandır ***17 ***Yavrum namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır Basma gelene sabret, çünkü bunlar azmi gerektiren işlerdendir ***18 ***Hem insanlara karşı avurdunu şişirme (böbürlenme), yeryüzünde çalımla yürüme! Çünkü Allah övüngen kurulganın hiçbirini (kendini beğenen hiçbir kimseyi) sevmez ***19 ***Gidişinde mutedil ol, (konuşurken) sesini pesden al (alçalt), çünkü seslerin en beti (çirkini) elbette eşeklerin sesidir |
|