Yaz Ayları İçin Beslenme Önerileri |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaz Ayları İçin Beslenme ÖnerileriGiderek ısınan havalar ile birlikte bebekler ve çocuklar, yaşlılar, hamileler,tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere herkes için bir takım sağlık riskleri ortaya çıkabilmektedir Bunların başında gıda zehirlenmeleri, güneş çarpmaları, sıvı kaybının neden olabileceği rahatsızlıklar gelmektedir Aşırı terlemeyle vücuttan sıvının yanında sodyum , potasyum gibi mineraller de atılır Bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına neden olabilir Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2- 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir Bu içecekleri çok soğuk ve sıcak olarak da tüketmemeye dikkat edilmelidir Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için ebeveynleri dikkatli olmalıdır İyi yıkanmış sebze ve meyveleri tüketmeleri, bol sıvı almaları sağlanmalıdır Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir İyot çabuk kayba uğradığından iyotlu tuz, ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır Sağlıklı bir insan günlük 5-6 gr tuz tüketmelidir Yaz aylarında terlemeyle oluşan kayıpları dengelemek için tuzlu ayran, maden suyu gibi içeceklerle tüketilen tuz miktarı artırılabilir Sıcak yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir Kızartmalar, aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere diyette yer verilmelidir Fırında pişirme , ızgara ve haşlama yöntemleri ile hazırlanan besinler daha hafif ve tüketimi daha kolay olacağından tercih edilmelidir Kahvaltı yaz aylarında da günün en önemli öğünü olmalıdır Şekerli ürünler yerine şekersiz marmelatlar, az yağlı peynirler tercih edilmelidir Kahvaltıda meyve ve sebze yenilmesi bu öğünü besin öğeleri bakımından dengelediği gibi, içerdiği posa nedeniyle de emilimi düşürerek doygunluğu daha uzun süre sağlayacaktır Her zaman olduğu gibi sık sık ve azar azar yemek yemek mide ve bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlayacaktır Sıcaklarla birlikte besinlerin bozulma riskleri de artığından sütlü tatlılar, kremalı yiyecekler, etler gibi potansiyel riskli besinler tüketilirken güvenilir mekanlar seçilmelidir Şeker hastaları, kalp ve yüksek tansiyon hastaları gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler düzenli sağlık kontrollerini aksatmamalı ve diyetlerine özen göstermelidirler çocuklarda meydana gelen ishallerde mutlaka bir sağlık kuruluşuna baş vurulmalıdır Güvenilir yerlerden satın alınan dondurma, yaz aylarında hem çocuklar hem de yetişkinler için iyi bir serinleticidir Pek çok zararı bilinen ***** tüketiminden, vücudun enerji kaynağı olan şekeri tükettiği için uzak durulmalıdır Ayrıca 11:00 15:00 saatleri arasında mümkün olduğunca direk güneş ışığından uzak durulmalı, geniş kenarlıklı şapkalar ve güneş gözlükleri ile korunma sağlanmalı, bol, ince, rahat ve açık renk giysiler tercih edilmelidir Sık sık ılık duş alınarak hem vücut ısısı düşürülmeli hem de cilt üzerinde oluşan atıklar temizlenmelidir Bu yazı; TC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı Toplum Beslenmesi Şubesi tarafından bastırılan yayından alınmıştır |
|