08-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nutuk > 5.Bölüm > Büyük Taarruz'a Hazırlık, Başkumandan Meydan Muharebesi, Saltanatın Kaldırılması Ve Gelişen Diğer Olaylar > İsmet Paşa'nın Dışişleri Bakanlığı'na Ve Delegeler Kurulu Başkanlığına Seçilmesi >
Yanımda Milli Savunma Bakanı Kâzım Paşa vardı Doğuda, kendisine karşı düşünce ve eylem biçiminde yapılan gösteriler yüzünden görev yapamayacağını anlayıp Ankara'ya gelmek zorunda kalan Kâzım Karabekir Paşa'yı ve İstanbul'da kendisine görev vermek üzere de Refet Paşa'yı birlikte götürdüm Bursa'da kaldığım günlerde Refet Paşa 'yı, bilindiği üzere, İstanbul'a gönderdim İsmet Paşa'nın da delegeler kurulu başkanlığı yapıp yapamayacağını, bütün bildiklerime karşın, bir daha inceledim Mudanya Konferansını nasıl yönettiğini ayrıntılarıyla anlamaya çalıştım İsmet Paşa'nın kendisine, düşüncelerimi sezinletecek hiçbir söz söylemiyordum En sonu, olumlu olarak kararımı verdim İsmet Paşa'nın Delegeler Kurulu Başkanı olması için, daha önce Dışişleri Bakanı olmasını uygun gördüm Bunu sağlamak için, doğrudan doğruya Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey'e özel ve gizli olarak çektiğim bir kapalı telde, kendisinin Dışişleri Bakanlığından çekilmesini ve yerine İsmet Paşa'nın seçilmesine aracı olmasını rica ettim
Ankara'dan ayrılışımdan önce Yusuf Kemal Bey bana, Delegeler Kurulu Başkanlığı görevini en iyi İsmet Paşa'nın yapabileceğini söylemişti Yusuf Kemal Bey'den, kendisine bildirdiklerimi iyi karşılayarak gereğini yapmaya başladığını bildiren bir yanıt aldım
|
|
|