Elektro Müzik İle Semanın Buluşması |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Elektro Müzik İle Semanın BuluşmasıYıldırım'ın koreografisini yaptığı 16 kişilik gösteri, elektronik müzikle geleneksel semanın sınırlarını zorluyor çok küçük yaşlardan beri tasavvuf çevresindesin, semaya nasıl başladın? Babam tasavvufla çok ilgiliydi, ilahiler dinler, sohbetlere katılırdı ve ben henüz altı yaşındayken Uşşakî Vakfına gitmeye başladım Dokuz yaşımda vakıf başkanı beni sema derslerine yönlendirdi üsküdar Talimhanede Galata Mevlevilerinin dedelerinden bir buçuk yıl sema dersleri aldım Aynı zamanda Eyüp Musiki Cemiyetinde ney, kanun ve ud dersleri alıp, nota öğreniyordum 11 yaşında Galata Mevlevihanesinde semaya çıktım Okul yüzünden bir süre ara verdim ama 15 yaşımda tekrar Uşşakî Vakfında semaya başlayıp, her perşembe sema ettim, hl da ediyorum Semayı idrak etmeye başladıktan sonra kendini nasıl hissettin? çocukluğumdan beri vakfın kapısında Arapça bir tabela asılıydı, anlamını bilmiyordum 2005 yılında yazıyı Türkçeye çevirdiler: Burası aşıkların Kbesidir yazdığını görünce, bunun bir işaret olduğunu, tasavvuf ve semanın içine doğduğumu ve içimdeki aşkı anlatmanın farklı bir yolunu daha bulmam gerektiğini hissettim Bu yüzden sıkıntılı bir dönem geçirdim, sürekli rüyalar görüyordum ve rüyalarımda şimdiki projemde olduğu gibi alışılmışın dışında kostümlerle, kendimi sema ederken buluyordum Aşkı anlatmak için yeni bir yol, yeni bir biçim bulmalıydım Elektronik müzik ve sema bu şekilde mi yan yana geldi? Semayı idrak etmeye başladığımdan beri semayı öğrendiğim büyüklerimi bir anlamda taklit ettiğimi, onlara öykündüğümü farkettim Diğer yandan altı yaşımdan beri içinde bulunduğum tasavvuf çevreme güzel bir yolla kendimi ifade edebilmek, aşkı içimden geldiği gibi aktarabilmek istiyordum Bunun da sadece elektronik müzik değil, halk müziği, Türk sanat müziği ve ilahilerle, sözleriyle beni aşka getiren şarkılarla sema etmekle olabileceğini düşündüm Senin projendeki sema gelenekselin dışında neler ifade ediyor? Aslında geleneksele karşı bir biçim ortaya çıkarmıyorum Benim ifadem sema değil , aşkın dansı; aşkı ifade eden yeni bir dans ortaya koyuyorum Tüm koreografisini hazırladığım, kostümleriyle hiçbir duygumu sınırlamayan yepyeni bir ritüelle kendimi ifade ediyorum Gösterinde bir semazenin mezar taşını sembolize eden sikkesi yerine beyaz bir sarık kullanıyorsun ve rengrenk kostümlerin var Bunlar neleri sembolize ediyor? Semazenin beyaz tennuresi kefeni temsil eder Bir noktada geleneksel semada ölümü temsil ederek aşk anlatılıyor Bense hayattayım ve ahirette de yok olmuyorum, bu yüzden her farklı duygumu ifade eden canlı renkleri seçiyorum Beyaz sarık Hz Muhammedin beyaz sarığına gönderme yapıyor; aşka en yakın efendimizle duygu olarak yakınlık kurmaya, onu anlamaya sembolik olarak yetebilmeye çalışıyorum Kısaca, ölümü değil, varoluş ve varoluşun içindeki aşkı anlatıyorum Sezen Aksunun Seyrüsefer şarkısında Annem annem beni aşka ver der, seni aşka getiren şarkılar, türkülerden örnekler verir misin? Sezen Aksu aşka getirir mi mesela? Sevmeyi anlatan,aşık şarkılar elbette aşka getirir örneğin Bülbülüm Altın Kafeste türküsü beni çok etkiliyor Bir canlı yayında, Erkan Oğurun sesinden, bu türküyle sema etmiştim Gösteride tam 16 kişilik bir ekip, müzisyenler ve semazenler var Nasıl biraraya geldiniz? Bu proje benim hep aklımdaydı Ramazan ayı için Vedat Delek sema gösterileri konusunda kapımı çaldığında, kafamdaki projeyi ve hayalimi anlattım çok heyecanlandılar ve ekipteki Berna Tuncerle birlikte projeyi hayata geçirmeye başladık Koreografileri hazırladım, şarkıları buldum, semazen ve müzisyen arkadaşlarımı bir araya getirdim Topluluğu kurduktan sonra solist olarak herkesin pop star alaturka yarışmalarından bildiği Hazan Medetoğlunu önerdiler Olağanüstü bir sesi var ve özellikle ilahileri çok gönül vererek çalıştı Saz heyetinde neyzen olarak Galata Mevlevilerinden Ozan Köroğlu ve tanburî Ahmet çelik var Başka hangi enstrümanlar kullanılıyor? Tanbur, kanun, ney, ritimler, gitar ve ud grubu olarak üç dem grubu yeralıyor Solist olarak Hazan eşlik ediyor, bir de DJ var Günlük hayatında, dünyevî aşklarla baş edebiliyor musun? Aşkını anlayanlar çıkıyor mu? Beni çok iyi anlayabilen biri henüz çıkmadı, çoğunlukla fazla yoğun gelebiliyorum Aşk insanı hep kırılır dünyada da ahirette de Aşık insanın kaderidir çile Bir adım daha ileri giderek semayı elektronik müzik dışında, başka danslarla da yeni formlara taşıyor olacak mısın? Bunu hayal ediyorum Ramazan dönemi için hazırlandığımız gösterimiz semadan çok uzak gelmeyecek, geleneksele karşı hissettirmeyecek sadece farklı olacak |
|