Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler.. |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayat Ekmekle Yapılan Yemekler..Ekmek Dilimi Malzeme: 1 bayat ekmek, 3 yumurta, 1 kaşık nişasta, 3 kaşık un, 1 çay bardağı rendelenmiş az tuzlu peynir, 1 küçük demet maydanoz, 1 çay bardağı su, yeterince tuz, 1 su bardağı yağ Hazırlanışı: Un, yumurta ve nişasta ile birlikte bir telle güzelce çırpılır İçerisine bir çay bardağı rendelenmiş peynir, ince kıyılmış maydanoz ve bir çay bardağı su katılarak hepsi birlikte güzelce karıştırılır Diğer taraftan bir veya iki günlük bir bayat ekmek, birer santim kalınlıkta düzgünce dilimler halinde kesilir (Peynirin tuzu, ekmeğin tuzu kafi geleceğinden ekmek dilimi için pek tuz istemez) Bir tavada bir su bardağı çiçek yağı kızdırılır Kesilen ekmekler, yumurtalı malzemeye bulanıp çıkarılır, bekletilmeden hemen kızgın yağa atılır Ekmeklerin iki tarafı nar gibi kızartıldıktan sonra sıcak olarak yenir Ekmek Kavurması Malzemesi: 1 adet bayat ekmek, 125 gram margarin, 1 çay bardağı su Hazırlanışı: Bayat ekmek parçaları lokma büyüklüğünde doğranır Tencerede kızartılmış yağ üzerinde kavrulur Ekmekler kavrulurken bir çay bardağı soğuk su üzerine serpilir İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir Daha sonra servis yapılır Kalacuş Malzemesi: 1 adet bayat ekmek, yarım paket margarin, 3 bardak su, 250 gram yoğurt, 1 baş kuru soğan Hazırlanışı: Bayat ekmek, küpler şeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur Margarin tavada kızdırılır Soğan, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya ilave edilir Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılır Bir süre ateşin üzerinde tutulur ve hemen servise sunulur Siron Malzemesi: 1 adet bayat pide, yarım paket margarin, 1 bardak su, 2 su bardağı yoğurt Hazırlanışı: Kibrit kutusu büyüklüğünde pideler bıçakla kesilir Tepsiye dik gelecek şekilde dizilir Dizildikten sonra yarım paket margarin eritilir 1 bardak su eriyen yağın üzerine dökülür ve kaynatılır Burada oluşan yağlı su, kesilmiş ve tepsiye dizilmiş pidelerin üzerine dökülür Daha sonra 2 su bardağı yoğurt çırpılarak bu hazırlanan pidelerin üzerine uygun şekilde yayılarak dökülür Kabın kapağı örtülerek hafif ateşte ısıtılır ve servise sunulur Peynirli bayat ekmek köftesi Malzeme: 1 bayat ekmek, yarım kalıp beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 2 yumurta, 1 adet soğan, tuz, köfte baharı, pul biber Hazırlanışı: Bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır Ufalanan ekmeğin içerisine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelendikten sonra 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır Kaynak: istanbulyasamnet |
|