Nutuk > 2.Bölüm > Milli Kongreler Ve Gelişen Olaylar > Sivas Kongresini Sonuçsuz Bırakma Çabaları > |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nutuk > 2.Bölüm > Milli Kongreler Ve Gelişen Olaylar > Sivas Kongresini Sonuçsuz Bırakma Çabaları >Baylar, Kongre 11 Eylülde sona erdi 12 Eylülde Sivas halkının da katıldığı bir açık oturum yapılarak bazı söylevler verildi Kongre görüşmeleri sırasında, önemli olarak Meclisi Mebusan'ın tez elden seçilmesi ve toplantı yerinin neresi olmak gerekeceği konularına değinildi Fakat, şimdi açıklayacağım sorunlar, Kongre görüşmelerini kısa kesmeyi gerektiriyordu Bu son noktalarla daha sonra Heyeti Temsiliye uğraştı 9 Eylül 1919 günü toplanmış olan bazı bilgiler Kongreye şöylece açıklandı: Eskişehir ve Afyonkarahisar'daki İngiliz kuvvetleri iki katına çıkarıldı General Miln (Milne) Konya'ya geldi Konya Valisi Cemal Bey ve Ankara Valisi Muhittin Paşa karşı koymakta duraksıyorlar Yeni Kastamonu Valisi Ali Rıza Bey de Cemal Bey türünden bir adammış Değerli arkadaşlarımın böyle durumlar karşısında sert davranmak isteyeceklerini bildiğimden, çabuk ve sert önlemler alınmasını Fuat Paşa'dan rica etmiştim Fuat Paşa da Kongrenin kendisine olan güvenine dayanarak Kongre adına gereken bildirim ve girişimlerde bulunmuştur Bu türlü yürütümün yüce kurulunuzca kabul edilmesini rica ediyor Fuat Paşa, valilere sert uyarmalar yapıyor Bölgelere üst subaylardan ulusal komutanlar atıyor ve bu komutanlara ulus adına her türlü yetki verilmiştir, diyor Kongre öneriyi kabul etti Bundan sonra şu yolda açıklamalara devam ettim: Buraya Galip Bey adında bir vali atanmış, geliyormuş; ama bunun Harput Valisi Ali Galip Bey mi, yoksa Trabzon Valisi Mehmet Galip Bey mi olduğu anlaşılamadı Fakat, biz başka bir bilgi elde ettik Bay Novil (Noel) adında bir İngiliz binbaşı, Bedirhanlılardan Kâmuran, Celâdet ve Cemil beylerle birlikte yanında on beş kadar Kürt atlısı ile Malatya'ya gelmiş ve kendilerini Mutasarrıf Bedirhanlı Halil Bey karşılamıştır Harput Valisi de bir posta hırsızını izliyor görünerek otomobille Malatya'ya gelmiştir Bu amaçla bunlara Adıyaman'daki (Eski adı: Hısnımansur) birlik de verilmiştir Amaçlarının, Kürdistan kurmaya söz vererek Kürtleri, işlerimizi bozmaya ve bizi öldürtmeye yöneltmek olduğu anlaşılmış ve karşı önlemlere de başvurulmuştur Örneğin, valiyi ve ötekilerini yakalatmak istiyoruz Malatya Mutasarrıfı da Kürt aşiretlerini Malatya'ya çağırmıştır Bunun üzerine On Üçüncü Kolordu bölgesinde işe giriştik Gereken önlemler alınmıştır Yarın akşam Harput'tan gönderilen bir birlik ortalığı karıştıranları tepeleyecektir Buradaki kolordu komutanı da gereken önlemleri almıştır Malatya'ya ve öbür yerlere de gereken buyruklar verilmiştir Baylar, hemen hemen Sivas Kongresi'nin toplantı süresince sinirlere gerginlik verecek nitelikte haberler almaktan geri kalmıyordum Ancak, aldığım bütün bilgileri olduğu gibi Kongre üyelerine sunmakta yarardan çok sakınca buluyordum Gördünüz ki, şimdi açıklayacağım üzere, gerçekten tehlikeli sayılabilecek nitelikte olan Ali Galip sorunundan da söz ederken sakıngan bir dil kullanmayı yeğ tutmuştum Bence en önemli sorun, her türlü güçlüklere ve tehlikelere göğüs gererek Sivas Kongresi görüşmelerini bir an önce sonuçlu kararlarla bitirmek ve bu kararları yurtta uygulamaya girişmekti Bu dileğim gerçekleşti Bütün ülkeyi kapsayan ulusal örgüt tüzüğünün ve Genel Kongre Bildirisinin hemen basılıp dağıtılması için gereken işler yapıldı Yalnız, beklenenin üstünde yeni olaylar karşısında kalındığından, Kongre sona erdiği halde Kongre üyelerinin, durum gelişinceye değin, Sivas'ta kalmalarını uygun gördüm ve gerekirse daha güçlü bir olağanüstü kongre toplamak için de hazırlıklar yaptım Ali Galip'in kaçması üzerine Kongre üyelerinin Sivas'ta alıkonulmasından vazgeçildiği gibi, Ferit Paşa Hükümetinin düşmesi üzerine olağanüstü kongre toplamaya da gereklik görülmedi (belge: 55) |
|