Sığır İrklarımız |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sığır İrklarımızSIĞIR IRKLARI Ülkemizdeki sığır ırklarını üç bölüme ayırırız Bunlar: 1-Yerli sığır ırkları 2-Kültür sığır ırkları 3-Melez sığır ırkları Bunları ayrı ayrı inceleyelim: YERLİ SIĞIR IRKLARI Kendi toprağımızdan yetişme, Anadolu'u da bulunan hayvanlardırYerli ırklarımız: YERLİ KARA Adı gibi kendi de karadır Orta Anadolu'ya yayılmıştır Alçak boyludur ama bedeni uzun yapılıdır Boynuzları kısadır, öne doğrudur Ufak, kara tırnaklıdır Memeleri ve meme başları ufaktır Memeler tüyle örtülü olabilir Et verimi düşüktür Süt verimi azdır İyi besi tutmaz DOĞU ANADOLU KIRMIZISI Yaşadığı bölgeden ve renginden dolayı bu adı almış: Doğu Anadolu'da yayılmıştırRengi açık kırmızıdan kestane rengine kadar değişir Boynuzları kısadır, öne doğrudur Bedeni ve göğsü dar yapılıdır Doğu Anadolu'nun sert iklimine uymuş bir hayvandır Geç gelişen bir ırktır Ufak yapılı bir hayvandır ama iyi besi tutar BOZ IRK Daha çok Ege ve Marmara bölgelerinde yaygındır Açık renklidir Gümüş rengi denilebilir Bazıları koyu kül rengine doğru koyulaşmıştır Boğaları koyu renklidir, gözlerinin etrafında siyah bir halka vardır Oldukça iri yapılıdırlar Meme, boynuz uçları ve tırnakları koyu renklidir Boynuzları öne doğrudur En önemli özelliği, sağlam vücut yapısı ve çok iyi besi tutmasıdır GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI Güney Anadolu'da yerleşmiştirHassada yaygın olarak melezi bulunur Açık sarı ile koyu kırmızı arasında renkler taşır Tarçın rengi olanlar çoktur Yüksek boylu, uzun bacaklıdır Eni boyu birbirine denk olduğundan kare şeklinde bir görüntü verir Kısa vücudu nedeniyle sallantılı bir yürüyüşü vardır Sıcak bir ortamda yetişmiştir Erken gelişen bir hayvandır Yüksek süt verimi ile tanınır Sağım yapılırken buzağısının yanında bulunmasını ister İlk buzağısını 3 yaşında verir Sağım süresi 210 gün kadardır İyi bakım şartlarında sahiplerini memnun eden yüksek süt verimlerine ulaşır DİĞER YÖRESEL SIĞIR IRKLARIMIZ: Bunlar daha dar alanlarda ve az sayıda olan ırklardır Belli bir sınırın dışına taşmamışlardır KIRIM SIĞIRI Kırım Bölgesinden geldiler Kırmızının tonlarını taşırlar İri yapılıdırlar İyi bakım ve beslenme ile 1500 kg süt verebilirler ZAVOT SIĞIRI Kars yöresine Kafkasya'dan geldiler, Simental ve İsviçre Esmeri ile melezleme ile elde edildiler Süt verimi 1500 kg kadardır Besi tutma özelliği Doğu Anadolu Kırmızısından daha iyidir MARAŞ SIĞIRI Maraş bölgesinin ufak yapılı, kırmızı renkli sığırıdır Yerli Kara ırkının Güney Anadolu Kırmızısı ile veya Doğu Anadolu Kırmızısı ırkı ile melezlemesiyle elde edilmiştir Süt verimi Yerli Karadan daha yüksektir KÜLTÜR SIĞIR IRKLARI HOLŞTAYN Marmara ve Ege bölgelerinde üretildiler Sonradan Akdeniz bölgesinde de yaygınlaştılar Çok kolay tanınabilir Çünkü bedeni siyah ve beyaz parçaların birleşmesiyle renklenir Gayet iri yapılıdırlar Amerika'dan gelenlerin süt yönü kuvvetlidir Hollanda'dan gelenler de var Bunlarında et yönü kuvvetlidir Memeleri büyük ve yumuşaktır Serin iklimi olan yerlerde bu hayvanlar daha verimli olurlar Hele bakım ve besleme iyi olursa, çok verimli ve kârlı bir hayvancılık yapılabilir Az verimli yerli ırklarımız Holştayn ırkı hayvanlar ile melezlenince yerli hayvanlara göre daha çok verim elde edilmektedir JERSEY(LAZ İNEĞİ) Anavatanları İngiltere ve Fransa arasındaki Jersey adası olup, Türkiye'ye Amerika'dan geldiler Karadeniz bölgemize yerleştiler Ufak, sevimli, hassas yapılı hayvanlardır Renk açık kahverengiden koyu kahverengine kadar değişir Genellikle geyik rengi hakimdir Yediği yemi en yüksek oranda süte çevirir Sütü çok yağlıdır Yumuşak davranışlar karşısında sakin ve iyi huyludur Sert davranıştan hoşlanmazlar Sıcak havalardan etkilenmezler Et verimi düşüktür Yerli ırklarla melezlemeden çok iyi sonuçlar alınmaktadır Yavruları cılız ve zayıf olduğu için iyi bakım ister ESMER (MONTAFON) Anavatanı İsviçre'dir Aslında Esmer ırk olmasına karşılık Montafon adıyla bilinmektedirTürkiye'de boz ırk sığırlarla yapılan melezlemelerle Karacabey Montafonu geliştirilmiştir Bugün bu ırktaki hayvanlar Türk Esmeri denecek kadar ülkemize ait olmuştur Rengi gümüş renginden koyu esmere kadar değişir Sırtta açık renk bir çizgi bulunur Burun ucu, boynuz ucu, kuyruk ucu siyahtır Çok iri gövdelidirler Hem süt verimi, hem et verimi çok yüksektir Besi tutma özelliği en üstün ırklardandır Türkiye'nin her yerine yayılmıştır Her iklime ve her bölgeye kolayca uyar SİMENTAL Aslen İsviçrelidir Alaca renklidir Gövdeyi kaplayan derinin sarı-beyaz veya kırmızı beyaz parçalardan alacası vardır Baş beyaz olup, sarı veya kırmızı beneklidir Tırnakları ve bedeni sağlamdır Çok iri yapılıdır, sırtı uzun, göğsü ve sağrısı geniştir Besi hayvanı olarak çok elverişlidir Çabuk besi alır, et verimi yüksektir BRANGUS Amerikalıların yetiştirdiği siyah tüylü, boynuzsuz sığırlardır Uzun bacaklı, derin ve geniş gövdelidir Düveleri erken boğaya gelir Buzağıları ufak doğar ama hızla gelişir, kocaman gövdeli hayvanlar olur Çok lezzetli eti vardır Et randımanı çok yüksektir ŞAROLE Fransa'nın Charolais bölgesinde geliştirilen bu hayvanlar iri hayvanlardır Kılları krem rengindedir Canlı ağırlık ergin dişilerde 800 kg, ergin erkeklerde 1000 kg civarındadır Bu ırk et üretimi için yetiştirilir Buzağılar doğduklarında 40-50 kg'dır Buzağılar kısa sürede gelişirler Etleri oldukça lezzetlidir Besiye alınan sığırlarda et randımanı çok yüksektir |
|