Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
peynirler, yabancı

Yabancı Peynirler

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yabancı Peynirler







Bugün peynir dendiğinde akla ilk gelen ülkelerin başında Fransa ve İsviçre geliyor Özellikle son yıllarda, dünyada üretilen pek çok peynir çeşidi ülkemizdede bulunmaktadır

//begin IE 4+ And NS6 dHTML Outlines
function hideshow(which)
{
if (!documentgetElementById|documentall)
{
return
}
else
{
if (documentgetElementById)
{
oWhich = eval ("documentgetElementById('" + which + "')")
}
else
{
oWhich = eval ("documentall" + which)
}
}

windowfocus()

if (oWhichstyledisplay=="none")
{
oWhichstyledisplay=""
}
else
{
oWhichstyledisplay="none"
}
}
//end IE 4+ And NS6 dHTML Outlines
function initoutlineExpandible()
{
hideshow('outlineChild1')
hideshow('outlineChild2')
hideshow('outlineChild3')
}




Yabancı menşeli peynirler
Yabancı menşeli peynirlerin bilgilerine ulaşmak için*üzerlerine tıklayın


» Feta (Feta)






Ma:

1
Feta (Feta)

Literatürde Yunan peyniri olarak bilinen
beyaz peynir, yumuşak peynirlerin diğer bir örneğidir Keskin
tuzlu bir tada sahiptir Genellikle koyun, bazen ise keçi sütünden
yapılır




» Bri (Brie)






M:

2*
Bri (Brie)

İnek
sütünden üretilen yumuşak yapılı bir Fransız peyniridir Kremamsı
ve meyve aromalı bir tada sahiptir Büyük tekerlekler şeklinde
üretilmektedir Üstü ince ve yenilebilir beyaz bir tabaka ile
kaplıdır Snek ve kanapeler için ideal bir peynirdir




» Bursen
(Boursin)






M:

4*
Bursen
(Boursin)

Yumuşak, krem peynir yapısında olan bir
Fransız peyniridir Genellikle krakerlerle servis edilir Biberiye,
rezene ve taze soğan ile yapılan taze otlu ve iri çekilmiş karabiber
ile üzeri kaplanmış biberli çeşitleri mevcuttur




» Kamamber
(Camembert)






M:

4*
Kamamber
(Camembert)

Dünya çapında tanınmış bir Fransız peyniridir
Birçok çeşidi vardır İnek sütünden üretilir Dışı beyaz bir
küf florasıyla kaplıdır Olgunlaştıkça yumuşaktan keskinliğe
doğru değişen kendine has bir tada sahiptir Mükemmel bir snek
ve tatlı peyniridir




» Mozarella
(Mozzarella)






M:

4*
Mozarella
(Mozzarella)

İtalyanların diğer bir olgunlaşmasını
tamamlamamış peyniridir Orijinali bufalo sütünden yapılır
Fakat günümüzde özel olarak inek sütünden de üretilmektedir
Yumuşak ve nemli bir yapıdadır Kremamsı ve hafif lezzete sahiptir
Otlusu ve biberlisi mevcuttur Pizza, lazanya ve sıcak sandviçlerde
kullanılan bir pişirme peyniridir




» Rikotta
(Ricotta)






M:

4*
Rikotta
(Ricotta)

Taze ve olgunlaşma süresini tamamlamamış
olan Ricotta bir İtalyan peyniridir İnek sütünden yapılır
Yumuşak ve keskin olmayan bir tadı vardır Pizzalar dahil birçok
tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılır




» Çedar (Cheddar)






M:

4*
Çedar (Cheddar)

İngilizlerin
en çok bilinen peynirlerindendir İnek sütünden yapılır Çoğunlukla
soslarda, suflelerde, salatalarda ve pizzalarda eritme peyniri
olarak kullanılır Üretime göre yumuşak veya keskin olabilen
bir tadı vardır




» Edam
(Edam)






M:

4*
Edam
(Edam)

Meşhur bir Hollanda peyniri olan Edam,
inek sütünden üretilir Yumuşak, tereyağımsı bir tada sahiptir
Ülkemizde de oldukça tanınmıştır Üzeri kırmızı bir balmumu
tabakası ile kaplıdır kimyon tohumları ile baharlandırılmış
bir çeşidi de vardır Top şeklindedir




» Emental (Emmenthal)






M:

4*
Emental (Emmenthal)

Adı
"Emme" vadisi anlamına gelen Emental, inek sütünden
üretilen oldukça meşhur bir İsviçre peyniridir Peynir kesildiğinde
"göz" diye tabir edilen delikli yapısı ortaya çıkar
Fındığımsı kokulu ve tatlı lezzettedir Yapısı sıcak ordövr
ve fondülere çok uygundur Tekerlek halinde üretilir




» Gravyer (Gruyere)






M:

4*
Gravyer (Gruyere)

İsviçre'nin
inek sütünden yapılan en meşhur peynirlerinden biri olan Gravyer
görünüşü ile Emental'e benzer Fındıksı kokulu ve delikli yapıya
sahiptir Peynir tabağına uygunluğunun yanı sıra fondu, kiş
ve soslarda da çok iyi netice verir




» Guda (Gouda)






M:

4*
Guda (Gouda)

Oldukça
iyi tanınan diğer bir Hollanda peyniridir Edam gibi inek sütü
ile yapılır %30-40 oranında yağ içerir Açık sarı renktedir
Ağızda yumuşak bir tat bırakır Bu peynir olgunlaşma süresini
tamamlamadan yani taze olarak da yenilebilir Fakat bir yıl
olgunlaşmaya bırakılırsa tadı mükemmelleşir Salamura edilmesinden
dolayı dışında doğal bir kabuğu vardır Tat olarak Edam ile
çok yakındır




» Tilsit (Tilsit)






M:

4*
Tilsit (Tilsit)

Oldukça
sarı renkli, sıkı dokulu, keskin lezzetli bir Doğu Prusya peyniri
olan Tilsit, günümüzde bütün Avrupa kıtasında üretilmektedir
İnek sütünden yapılır Diğer peynirlerden kolayca ayırt edilmesini
sağlayan meyve tadı ve keskin bir kokusu vardır Az da olsa
delikli bir yapıya sahiptir Tatlı ve sandviçler için ideal
bir peynirdir Suflelerde veya gratine yemeklerde Emental'in
yerine geçebilir Anasonlu bir çeşidi de mevcuttur




» Gorgonzola
(Gorgonzola)






M:

4*
Gorgonzola
(Gorgonzola)

İtalyanların en meşhur mavi peyniridir
Ayrıca dünyanın da en iyi mavi peynirlerinden biri olarak
kabul edilmektedir Bu peynirin üzerinde yeşil-mavi lekeler
bulunur ve güçlü bir tada sahiptir Salata soslarında, tatlı
ve ordövrlerde ve eritme peyniri olarak kullanılır




» Mavi
Danimarka peyniri (Danish blue)






M:

4*
Mavi
Danimarka peyniri (Danish blue)

Danimarka'nın, homojenleştirilmiş inek
sütünden üretilen ünlü bir peyniridir Danimarka peynir üreticilerinin
küf kültürleri üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya
çıkan en mükemmel peynirlerden biridir Bu peynir yumuşak
kremimsi bir dokuya ve oldukça güçlü bir tada sahiptir Çok
iyi bir tatlı peyniridir Açık sandviçlerde de yaygın olarak
kullanılır




» Rokfor
(Roquefort)






M:

4*
Rokfor
(Roquefort)

Fransa'nın "Causes" bölgesinde
üretilen bu peynir "peynirlerin kralı" olarak nitelendirilmektedir
Koyun sütü ile üretilir Çok nemli bir ortama sahip özel mağaralarda
olgunlaştırılan Rokfor, süresini tamamlamaya yakın mavileşir
Güçlü ve zengin bir tadı vardır Sofra peyniri olarak kullanılmasının
yanı sıra salata soslarında da çok iyi sonuç verir




» Parmesan
(Parmesan/Permigiano)






M:

4*
Parmesan
(Parmesan/Permigiano)

İtalya'nın en çok tanınmış granüler yapılı peyniridir Çok
sert bir dokuya sahiptir İnek sütünden yapılır Büyük tekerlekler
halinde satılır Olgunlaşma süresi en az 2-3 yıldır Tamamen
olgunlaşmışları sadece rendelenerek veya toz haline getirilerek
kullanılır Hamur işleri ile çok iyi uyum sağlar




» Pekorino
(Pecorino)






M:

4*
Pekorino
(Pecorino)

Koyun sütünden üretilen, sert granüler yapılı bir Güney İtalya
peyniridir Olgunlaşma süresini fazla aşmamış olanlar sofra
peyniri olarak kullanılabilir Bu süreyi aşanlar ise sadece
rendelenerek kullanılır Pekorino'nun bir çeşidi olan Pekorino
Pepato, Sicilya'da üretilir ve içinde karabiber tanecikleri
vardır Pekorino, hamur işleri ile iyi uyum sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.