Yabancı Peynirler |
08-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yabancı PeynirlerBugün peynir dendiğinde akla ilk gelen ülkelerin başında Fransa ve İsviçre geliyor Özellikle son yıllarda, dünyada üretilen pek çok peynir çeşidi ülkemizdede bulunmaktadır //begin IE 4+ And NS6 dHTML Outlines function hideshow(which) { if (!documentgetElementById|documentall) { return } else { if (documentgetElementById) { oWhich = eval ("documentgetElementById('" + which + "')") } else { oWhich = eval ("documentall" + which) } } windowfocus() if (oWhichstyledisplay=="none") { oWhichstyledisplay="" } else { oWhichstyledisplay="none" } } //end IE 4+ And NS6 dHTML Outlines function initoutlineExpandible() { hideshow('outlineChild1') hideshow('outlineChild2') hideshow('outlineChild3') } Yabancı menşeli peynirler Yabancı menşeli peynirlerin bilgilerine ulaşmak için*üzerlerine tıklayın » Feta (Feta) Ma: 1 Feta (Feta) Literatürde Yunan peyniri olarak bilinen beyaz peynir, yumuşak peynirlerin diğer bir örneğidir Keskin tuzlu bir tada sahiptir Genellikle koyun, bazen ise keçi sütünden yapılır » Bri (Brie) M: 2* Bri (Brie) İnek sütünden üretilen yumuşak yapılı bir Fransız peyniridir Kremamsı ve meyve aromalı bir tada sahiptir Büyük tekerlekler şeklinde üretilmektedir Üstü ince ve yenilebilir beyaz bir tabaka ile kaplıdır Snek ve kanapeler için ideal bir peynirdir » Bursen (Boursin) M: 4* Bursen (Boursin) Yumuşak, krem peynir yapısında olan bir Fransız peyniridir Genellikle krakerlerle servis edilir Biberiye, rezene ve taze soğan ile yapılan taze otlu ve iri çekilmiş karabiber ile üzeri kaplanmış biberli çeşitleri mevcuttur » Kamamber (Camembert) M: 4* Kamamber (Camembert) Dünya çapında tanınmış bir Fransız peyniridir Birçok çeşidi vardır İnek sütünden üretilir Dışı beyaz bir küf florasıyla kaplıdır Olgunlaştıkça yumuşaktan keskinliğe doğru değişen kendine has bir tada sahiptir Mükemmel bir snek ve tatlı peyniridir » Mozarella (Mozzarella) M: 4* Mozarella (Mozzarella) İtalyanların diğer bir olgunlaşmasını tamamlamamış peyniridir Orijinali bufalo sütünden yapılır Fakat günümüzde özel olarak inek sütünden de üretilmektedir Yumuşak ve nemli bir yapıdadır Kremamsı ve hafif lezzete sahiptir Otlusu ve biberlisi mevcuttur Pizza, lazanya ve sıcak sandviçlerde kullanılan bir pişirme peyniridir » Rikotta (Ricotta) M: 4* Rikotta (Ricotta) Taze ve olgunlaşma süresini tamamlamamış olan Ricotta bir İtalyan peyniridir İnek sütünden yapılır Yumuşak ve keskin olmayan bir tadı vardır Pizzalar dahil birçok tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılır » Çedar (Cheddar) M: 4* Çedar (Cheddar) İngilizlerin en çok bilinen peynirlerindendir İnek sütünden yapılır Çoğunlukla soslarda, suflelerde, salatalarda ve pizzalarda eritme peyniri olarak kullanılır Üretime göre yumuşak veya keskin olabilen bir tadı vardır » Edam (Edam) M: 4* Edam (Edam) Meşhur bir Hollanda peyniri olan Edam, inek sütünden üretilir Yumuşak, tereyağımsı bir tada sahiptir Ülkemizde de oldukça tanınmıştır Üzeri kırmızı bir balmumu tabakası ile kaplıdır kimyon tohumları ile baharlandırılmış bir çeşidi de vardır Top şeklindedir » Emental (Emmenthal) M: 4* Emental (Emmenthal) Adı "Emme" vadisi anlamına gelen Emental, inek sütünden üretilen oldukça meşhur bir İsviçre peyniridir Peynir kesildiğinde "göz" diye tabir edilen delikli yapısı ortaya çıkar Fındığımsı kokulu ve tatlı lezzettedir Yapısı sıcak ordövr ve fondülere çok uygundur Tekerlek halinde üretilir » Gravyer (Gruyere) M: 4* Gravyer (Gruyere) İsviçre'nin inek sütünden yapılan en meşhur peynirlerinden biri olan Gravyer görünüşü ile Emental'e benzer Fındıksı kokulu ve delikli yapıya sahiptir Peynir tabağına uygunluğunun yanı sıra fondu, kiş ve soslarda da çok iyi netice verir » Guda (Gouda) M: 4* Guda (Gouda) Oldukça iyi tanınan diğer bir Hollanda peyniridir Edam gibi inek sütü ile yapılır %30-40 oranında yağ içerir Açık sarı renktedir Ağızda yumuşak bir tat bırakır Bu peynir olgunlaşma süresini tamamlamadan yani taze olarak da yenilebilir Fakat bir yıl olgunlaşmaya bırakılırsa tadı mükemmelleşir Salamura edilmesinden dolayı dışında doğal bir kabuğu vardır Tat olarak Edam ile çok yakındır » Tilsit (Tilsit) M: 4* Tilsit (Tilsit) Oldukça sarı renkli, sıkı dokulu, keskin lezzetli bir Doğu Prusya peyniri olan Tilsit, günümüzde bütün Avrupa kıtasında üretilmektedir İnek sütünden yapılır Diğer peynirlerden kolayca ayırt edilmesini sağlayan meyve tadı ve keskin bir kokusu vardır Az da olsa delikli bir yapıya sahiptir Tatlı ve sandviçler için ideal bir peynirdir Suflelerde veya gratine yemeklerde Emental'in yerine geçebilir Anasonlu bir çeşidi de mevcuttur » Gorgonzola (Gorgonzola) M: 4* Gorgonzola (Gorgonzola) İtalyanların en meşhur mavi peyniridir Ayrıca dünyanın da en iyi mavi peynirlerinden biri olarak kabul edilmektedir Bu peynirin üzerinde yeşil-mavi lekeler bulunur ve güçlü bir tada sahiptir Salata soslarında, tatlı ve ordövrlerde ve eritme peyniri olarak kullanılır » Mavi Danimarka peyniri (Danish blue) M: 4* Mavi Danimarka peyniri (Danish blue) Danimarka'nın, homojenleştirilmiş inek sütünden üretilen ünlü bir peyniridir Danimarka peynir üreticilerinin küf kültürleri üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkan en mükemmel peynirlerden biridir Bu peynir yumuşak kremimsi bir dokuya ve oldukça güçlü bir tada sahiptir Çok iyi bir tatlı peyniridir Açık sandviçlerde de yaygın olarak kullanılır » Rokfor (Roquefort) M: 4* Rokfor (Roquefort) Fransa'nın "Causes" bölgesinde üretilen bu peynir "peynirlerin kralı" olarak nitelendirilmektedir Koyun sütü ile üretilir Çok nemli bir ortama sahip özel mağaralarda olgunlaştırılan Rokfor, süresini tamamlamaya yakın mavileşir Güçlü ve zengin bir tadı vardır Sofra peyniri olarak kullanılmasının yanı sıra salata soslarında da çok iyi sonuç verir » Parmesan (Parmesan/Permigiano) M: 4* Parmesan (Parmesan/Permigiano) İtalya'nın en çok tanınmış granüler yapılı peyniridir Çok sert bir dokuya sahiptir İnek sütünden yapılır Büyük tekerlekler halinde satılır Olgunlaşma süresi en az 2-3 yıldır Tamamen olgunlaşmışları sadece rendelenerek veya toz haline getirilerek kullanılır Hamur işleri ile çok iyi uyum sağlar » Pekorino (Pecorino) M: 4* Pekorino (Pecorino) Koyun sütünden üretilen, sert granüler yapılı bir Güney İtalya peyniridir Olgunlaşma süresini fazla aşmamış olanlar sofra peyniri olarak kullanılabilir Bu süreyi aşanlar ise sadece rendelenerek kullanılır Pekorino'nun bir çeşidi olan Pekorino Pepato, Sicilya'da üretilir ve içinde karabiber tanecikleri vardır Pekorino, hamur işleri ile iyi uyum sağlar |
|