![]() |
Anlatım Bozuklukları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım BozukluklarıANLATIM BOZUKLUKLARI # Dilin en önemli görevi onu kullanan insanlar arasındaki anlaşmayı sağlamaktır ![]() # Söylenmek istenen her şey, açık, yalın ve anlaşılır biçimde dile getirilmelidir ![]() # İyi bir cümlede kelimeler yerli yerinde kullanılmalı, gereksiz kelimelere yer verilmemeli, anlatılmak istenenin dışında bir anlam çıkarılmasına mahal verilmemelidir ![]() # Eğer konuşmada ve yazmada açıklık, yalınlık ve anlaşılırlık yoksa ortada bir anlatım bozukluğu var demektir ![]() # Anlatım bozuklukları ile ilgili soruların doğru çözülebilmesi için kelimelerin anlamları, ekler, kelime türleri, cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri konuları iyi bilinmelidir ![]() # Dil yanlışlarının önemli sebeplerinden biri gramer (dil bilgisi) bilgisinin eksikliğidir ![]() # Günlük konuşmalarımızda hâliyle anlatım bozuklukları yapılacaktır ![]() ![]() # Her insan yeterli dil eğitimi almadığı için gerek konuşurken gerek yazarken birçok yanlışlık yapmaktadırlar ![]() # Ama yazılı anlatımda bu bozukluklar asla affedilemez ![]() ![]() ![]() ![]() # Anlatım bozuklukları ÖSS'de en çok soru çıkan konulardandır ![]() # Bol örnek sorular çözülerek ÖSS'de çıkacak sorulardaki anlatım bozuklukları önceden hissedilecek seviyeye gelinmelidir ![]() # Anlatım bozukluğu olan bazı cümleler sesli okunduğu zaman yanlışı bulmak daha kolay olmaktadır ![]() # "Anlatım bozuklukları" konusuna ÖSS'de önem verilmesi yazı dilimizi olumlu yönde etkilemiştir ![]() # Cümlelerde ne gibi yanlışlıklar yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmak bozukluğu kısa sürede bulmamızı sağlar ![]() # İnsan kendi yazdıklarında ne gibi yanlışlık yaptığını kolay kolay bulamaz ![]() ![]() # Konunun zorluklarından diğeri de bozukluk sayısının hayli fazla olmasıdır ![]() ![]() # Bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan öğrencilerin tam başarı sağlaması mümkün değildir ![]() # Başarısızlığın sebeplerinden biri de öğrencilerin kendi yazdıklarında aynı hataları yapmış olmalarıdır ![]() # Aşağıdaki cümlelerdeki bazı yanlışlıklar altı çizilerek belirtilmiştir ![]() ![]() a) Eş anlamlı kelimelerin bir arada kullanılması "Bu konuda herkesin fikir ve görüşünü almalısınız ![]() "Hava sıcaklığı sıfırın altında eksi sekiz derece imiş ![]() "Yirmi dakika geçmesine rağmen program henüz, hâlâ başlamadı ![]() "Güç ve müşkül zamanlarda üstüne düşeni yerine getirir ![]() "Ben çok varlıklı, zengin biri değilim ![]() "Neşeli, sağlıklı, şen bir görünüşü vardı ![]() b) Anlamı zaten diğer kelimelerde bulunan kelimelerin gereksiz yere kullanılması "Yaşanmış deneyimlerinden hareketle bu sonuca varıyor ![]() "Millî maçın oynanacağı gün yaklaştıkça, ülkedeki heyecan gittikçe artıyor ![]() "Yanına gidiniz, konuşarak derdinizi anlatınız ![]() "Problemi çözmek için iki arkadaş üç saat süre ile uğraştılar ![]() "Az kalsın merdivenlerden düşeyazdı ![]() "Çocukların davranış biçimlerinde gariplikler görüldü ![]() "Takımın, boyu en kısa oyuncusu bendim ![]() c) Bir kelimenin yerine yanlış anlam verecek şekilde başka bir kelime kullanılması ![]() "Bu iki sınıf arasındaki ayrıcalık tespit edilemedi ![]() "Yeni kaydolan öğrenciler bu kadar çekimser davranması normaldir ![]() "Petrol fiyatlarının ucuzlamasına halk olumlu tepki gösterdi ![]() "Olayların gerçek yüzü araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak ![]() "Küçük kızın saçları hayli büyümüş ![]() "Ormanda yetişen bir çam fidanını salonunuzdaki saksıya ekemezsiniz ![]() "Başarısızlığını düzensiz çalışmasına borçludur ![]() "Böyle hareketler ülkede demokrasinin işlememesini sağlayacaktır ![]() "Yarın İzmir?e gidecek; buna zorunlu ![]() "Elindeki bıçağı vücuduna batırmış ![]() "Bu, Türkiye?ye özel bir durumdur ![]() "Buradan gidersek yakalanma şansımız nedir?" d) Birbiriyle çelişen sözlerin bir arada kullanılması ![]() "Kesinlikle yarın gelebilirler ![]() "Şüphesiz bu sözleri bütün öğrenciler duymuş olmalı ![]() "Aşağı yukarı bundan tam yirmi yıl önceydi ![]() "Sözünü ettiğiniz şairin herhâlde on altıncı asırda yaşadığını zannediyorum ![]() "Eminim bu saatlerde eve gelmiş olmalı" "Mutlaka bir gün çocukluk arkadaşlarını belki yine arayacak ![]() "Yanılmıyorsam, bu ikisinin aynı şey olduğunu tahmin ediyorum ![]() e) Eklerin yanlış kullanımı "Öğrencilerin başarısına ilgilenmek gerekir ![]() "Bizi en çok sevindiren onun bu sınavı kazandığıdır ![]() "Bazı yolcuların giriş işlemleri yapmaya başlandı ![]() "Dünkü toplantıda Ali bize sınıf arkadaşlarını tanıştırdı ![]() "Biricik arzumuz sınavı kazanmak ve iyi bir bölüme girmemizdir ![]() "Bu çocuklar, fakir bir ülkenin, savaş nedeniyle kendileriyle ilgilenilmeyen, gerekli eğitimi alamayan çocuklardır ![]() "Yazarlarımızın köy yaşantısına ilgilenmeleri toplumumuz açısından çok yararlıdır ![]() f) Özne-yüklem uyumsuzluğu: Farklı yüklemlerin aynı özneye bağlanması ![]() "Herkes ondan nefret ediyor, yüzünü görmek istemiyordu ![]() "İkinci cümlenin öznesi eksik ![]() ![]() "Ben ve sen balığa çıktınız ![]() "Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, kendi fikrinden ısrar ediyordu ![]() "İkinci cümlenin öznesi eksik ![]() ![]() g) Nesne-yüklem uyumsuzluğu: Nesne eksikliği "Bu konuda öğrenciler aralarında anlaşıp karar verecekler ve uygulayacaklar ![]() "Söylenenlere hemen inanıyor ve her yerde savunuyordu ![]() "Kendisine bütün sınıf adına teşekkür eder ve tebrik ederim ![]() "Onlara niçin bu kadar yardım ediyor ve destekliyorsun?" "Büyüklere gereken saygıyı göstermeli, incitmemeliyiz ![]() "Bize yardım edeceklerine inanıyor ve bekliyoruz ![]() h) Tümleç yanlışları "Kayaya yaklaşıyor muyuz, yoksa uzaklaşıyor muyuz?" "Öğrencileri teşvik etmeli, yüreklendirmeli, destek olmalıyız ![]() "Olanları böyle değerlendirmek, bu gözle bakmak gerekir ![]() "Öğrencileri rahat edecekleri odalara yerleştirmiş, bütün imkânları sağlamıştı ![]() "Duvarları kirletmek,yazı yazmak kesinlikle yasaktır ![]() "Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı?" "Düşünme ve mantık hataları Problemleri karşılıklı anlayış ve birlik içinde çözeceğiz ![]() "Yiyecek bir lokma ekmeğimiz hatta yemeğimiz bile yok ![]() "Yarının mutlu günlerine özlem duyuyorum ![]() i) Fiilin veya yardımcı fiilin yanlış kullanılması "Ben ona ağabey ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bazı yiyecekler sağlığı yerinde ve yaşlı olmayan kişilerce özellikle yenmelidir ![]() "Kitap için kendisine verilen paranın eksik ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Gerekli yerlere başvuruda bulunmuş, ama bir sonuç almış değiliz ![]() "Çorbaya biraz acı ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Boyu kısa, bedeni de pek biçimli değildi ![]() "Hangisinin başarılı, hangisinin başarılı olmadığını öğreneceğiz ![]() "Çok az ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() j) Tamlama yanlışları "Bu ülkeye teknik ve bilgi yardımında bulunulacak ![]() "Son derste belgisiz ve sayı sıfatlarını öğrendik ![]() "Siyasî ve ekonomi ilişkileri çıkmaza girdi ![]() "Bu bölge coğrafî ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir ![]() "Kar yüzünden tüm özel ve devlet okulları tatil edildi ![]() "Ülkemiz Bosna?ya askerî ve gıda yardımı yaptı ![]() "Şehrimizde çeşitli kültürel ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi ![]() k) Kelimelerin yanlış yerde kullanılması "Yeni durağa gelmiştik ki otobüs de hemen geldi ![]() "Bu toplantıda çekinmeden düşünceler dile getirilmeli ![]() "Her yolda kalan insana yardım etmeliyiz ![]() "İdare, henüz yarın ders yapılıp yapılmayacağını bildirmedi ![]() "İzinsiz inşaata girilmez ![]() l) Birleşik cümlelerde yüklemler arasındaki uyumsuzluk "Her ne kadar iyi hazırlanılmışsa da istenilen sonucu alamadı ![]() "Bir yıl boyunca devamlı çalışarak kazanıldı ![]() "Her ne kadar şehir dışına taşınmışsa da beklenen huzur bulunamamıştı ![]() m) Deyim yanlışları "Ona ayak bağı oluyor, işini çabuk bitirmesini sağlıyordu ![]() "Ona yardım et, elinden geleni ardına koyma ![]() |
![]() |
![]() |
|