Çikolatayla Gelen Güzellik |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çikolatayla Gelen GüzellikÇikolatayla gelen güzellik yüzyıldan bu yana bazen göklere çıkarıldı, kimi zaman da yerden yere vuruldu Ama giderek itibarı artmaya devam ediyor Özellikle bitter çikolatalar, artık güçlü antioksidanlar olarak aklandılar Hatta yeşil çay ve şarapla birlikte anılmaya başladılar ÇİKOLATA ŞARAP GİBİDİR İyi bir çikolata, nadide bir şaraba benzer Yapılış süreçleri, koku ve renginin önemi, tadım törenleri, tanımlanışları şarabı çok andırır Saf bir siyah çikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitamini bulunur Gerçekten bazı araştırmalar kakaodaki antioksidanların kırmızı şarap ve yeşil çayla mukayese edilebilecek kadar güçlü olduğunu belirtiyorlar Şarapta da çikolatada da polifenoller bulunur Polifenoller zararlı kolesterolü azaltmayı başaran güçlü antioksidanlardır 40 gr siyah çikolatada bulunan ortalama polifenol miktarı, 140 ml (bir kadeh kadar) kırmızı şaraptakine eşittir Kleopatra’dan bu yana şarabın cilde ne kadar yararlı olduğu biliniyor Ardından yeşil çay kozmetikleri yayıldı ve şimdi de sıra çikolata kremlerinde! KAKAO YAĞI CİLDİ YUMUŞATIR Kakao yağı gerçekten iyi bir nemlendiricidir Ciltteki en belirgin etkisi onu yumuşatması, ince kırışıklıkları düzeltmesidir Kakaodaki zengin antioksidanlar büyük bir ihtimalle cilt proteinlerini besler Bazı doktorlar kakao moleküllerinin cildin alt tabakasına geçemeyecek kadar büyük olduğunu söylüyorlar ve etkisinden kuşku duyuyorlar Ama cildi yumuşattığı kesindir Yıllar önce kakao yağını bronzlaşmak için kullanmıştım O zamandan kendi deneyimimle bu etkisini tanıyorum Kozmetik dünyası bütün bunları tartışmaya ve araştırmaya devam ede dursun, biz çikolatayı cildimize sürmeyi deneyebiliriz En azından cildimizi yumuşatır ve ruhumuzu okşar SPA’larda tüm vücuda çikolata masajı yapılıyor Çikolata maskesi özellikle olgun ciltlerde harikalar yaratır O güzel kokusunun aromaterapik etkisi de yanımıza kar kalır Kakao Maskesi için malzemeler Yarım bardak kakao Bir çorba kaşığı süt kreması Bir tatlı kaşığı bal Bunlar temel malzemelerdir İsterseniz içine yulaf unu, ezilmiş badem ve 1-2 damla da sızma zeytinyağı veya badem yağı ilave edebilirsiniz Diğer bir seçenek de bitter çikolatayı biraz zeytin yağı ile birlikte buharda eritip sürmektir Malzemeyi güzelce karıştırıp, sürülebilir bir kıvam elde edince, yüzünüze, boynunuza, dekoltenize hatta isterseniz tüm vücudunuza uygulayın 15 dakika bekleyin, sonra da ılık su ile yıkayın Cildinizin kadifemsi bir yumuşaklık kazanacağına emin olabilirsiniz SAF ÇİKOLATA BİR HAZİNEDİR İdeal bir çikolatanın rengi siyahtır, içindeki kakao oranı %50’yi geçer ve sadece kakao yağı ile yapılır %70 veya daha fazla çikolataya rastlarsanız mutlaka tadına bakın Tahmin edeceğiniz gibi, bu gerçek bitter çikolatadır Ve korkmayın, bu çikolata sağlıklı bir gıdadır Üstelik de nefistir! ▪ Saf siyah çikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitamini bulunur ▪ Örneğin 100 gram siyah çikolatada 400 mg Potasyum vardır Günlük potasyum ihtiyacımızın 500-3000 mg olduğunu hesaba katarsak, çikolatanın özellikle sporcular için neden bu kadar değerli bir gıda olduğunu anlarız ▪ Magnezyuma gelince, günlük gereksinimimiz 350 mcg kadardır 100 gr saf çikolatada ise 200 mcg Magnezyum bulunur ÜRÜNLERE DİKKAT: Tabii bütün bunlar saf kakao, kakao yağı ve bir parça lesitin içeren siyah çikolata için geçerlidir Raflarda gördüğümüz her çikolata paketi için aynı şeyleri söyleyemeyiz Gofretler, sütlü çikolatalar, çeşitli barlar, çikolata ile süslenmiş şekerlemelerden başka bir şey değildirler Hele beyaz çikolata tam bir şeker ve yağ zehiridir Hiç kakao içermez Besin değeri sıfıra yakındır Bazı karışık çikolatalarda tereyağı, hindistan cevizi ve palmiye yağlarının bulunması da olasıdır Bunlar kolesterolü yükselten ve damar sertliğine yol açan zararlı yağlardır SİYAH ÇİKOLATA! Aşırı tüketilen her şey gibi çikolata da sorun yaratabilir Tavsiyemiz, canınız çekince 2-3 parçacık sahici bitter çikolata yemenizden ibarettir Ama bu anı sakın geçiştirmeyin! Çikolatanızın hakkını vermek için onu; oda sıcaklığında, önce koklayarak, sonra ağzınızda eriterek yavaşça ve keyifle yiyin Çok özel bir sorun olmadıkça, bu kadarcık saf çikolatanın size hiçbir zararı olmaz |
|