|
|
Konu Araçları |
gerçek, için, mevsimlerini, meyve, sebzelerin, unutanlar |
Meyve Ve Sebzelerin Gerçek Mevsimlerini Unutanlar İçin... |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Ve Sebzelerin Gerçek Mevsimlerini Unutanlar İçin...Tarımdaki gelişmeler ve teknolojinin ilerlemesi nedeniyle hiç ummadığımız zamanlarda ummadığımız sebze ve meyveleri marketlerde görebiliyoruz Hangi mevsimde hangi sebze ve meyve bulunur? sorusu da sıkça akla gelen bir konu oldu Örneğin; çilek sadece bahar aylarında bulunurdu, geçen hafta markette reçellik çilek gördüm, eylül ayının ortalarında hala çilek bulunabiliyor Sağlıklı beslenmenin en önemli koşulu güvenli ve sağlıklı yiyecek seçimi Bunun için sebze ve meyvelerin gerçek mevsimlerinde, bol bulunduğu aylarda tüketilmesi çok önemli SEBZELER Kuru Soğan - Her Ay Patates- Her Ay Yeşil Soğan - Temmuz, Ağustos, Eylül hariç diğer tüm aylar Maydanoz - Her Ay Marul - Mayıs – Temmuz Yeşil Salata-kıvırcık- Ocak – Mayıs ve Ekim – Aralık Salatalık- Mayıs – Ekim Dereotu- Her Ay Kırmızı Lahana- Kasım – Şubat Kereviz- Kasım – Mart Karnabahar- Aralık – Şubat Bezelye- Nisan – Haziran Semizotu - Mayıs – Eylül Domates- Haziran – Kasım İç Bakla- Mayıs – Haziran Taze Bakla - Nisan –Temmuz Bamya Temmuz – Eylül Taze Kabak Mayıs – Kasım Pırasa Kasım – Mart Beyaz Lahana Kasım – Şubat Ispanak Kasım – Mart Havuç Eylül – Mart Salamura Yaprak Her Ay Taze asma yaprağı Mayıs-Temmuz Dolmalık Biber Haziran - Kasım Sivri Biber Haziran – Ekim Çarliston Biber Haziran – Eylül Taze Fasulye Mayıs – Eylül Barbunya Nisan-Eylül Patlıcan Haziran – Kasım Pırasa Kasım-Mart Limon Her ay Turp Ekim-Şubat Pazı Ekim-Mart Sarımsak Her ay Taze nane Her ay Brokoli Aralık-Şubat MEYVELER Elma (starking-golden) Ekim Elma-Yaz Temmuz-Ağustos Elma-Buzhane Her ay Portakal- Ekim – Nisan Mandalina - Ekim – Şubat Kayısı - Haziran – Ağustos Üzüm - Temmuz – Kasım Armut - Temmuz – Kasım Muz - Kasım – Mart (Her ay) Kırmızı Erik - Mayıs – Ağustos Mürdüm Erik - Ağustos-Ekim Şeftali - Haziran – Eylül Nektarin - Temmuz-Eylül Kiraz - Haziran Vişne - Temmuz-Ağustos Çilek - Mayıs – Haziran Yeşil Erik - Mayıs – Haziran Ayva - Ekim – Ocak Malta Eriği - Nisan – Mayıs Karpuz - Haziran – Ağustos Kavun - Temmuz – Kasım İncir - Ağustos-Eylül Bal kabağı - Şubat-Mayıs |
|