Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aylarında, kebap, tehlikeli, yaz

Kebap Yaz Aylarında Tehlikeli

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kebap Yaz Aylarında Tehlikeli





Kebabın yaz aylarında yoğun olarak tüketilmesinin, sağlık açısından riskli Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Cahide Yağmur uyardı

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Cahide Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piknik alanları ve balkonlarda yaz mevsiminde sıkça yenen kebabın, bir dizi sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini söyledi

Yaz aylarında vücuttan terle birlikte su ve mineral kaybının arttığına işaret eden Prof Dr Yağmur, bu aylarda vücudun enerji ihtiyacının da kış aylarına göre düştüğünü bildirdi

Prof Dr Yağmur, kebabın, içerdiği protein ve yağ nedeniyle sindirimi zor olan bir yiyecek olduğuna işaret ederek, ''Yaz aylarındasindirimi zor olan ve su ihtiyacını arttıran, enerji değeri yüksek yiyeceklerden biri olan kebaptan mümkün olduğu kadar uzak durulması gerekir'' dedi

Prof Dr Yağmur, sık tüketimi alışkanlık haline getirildiğinde, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser, obezite hastalıklarına yakalanma riskini artıran kebabın, yazın hazırlanıp, bekletilirken uygun koşullara dikkat edilmemesi ve iyi pişirilmemesi durumunda mikroorganizmaların kolaylıkla üreyebileceği bir yapıya sahip olduğunu, sonuçta besin zehirlenmelerine yol açabileceğini ifade etti

Belli alışkanlıkları değiştirmenin zor olduğunu, ancak sağlığa zararlı alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Prof Dr Yağmur, şunları söyledi:

''Kebap yemeyin demek mümkün değil Fakat mümkün olduğunca seyrek ve az miktarda tüketilmeli ve kebabın hazırlanma aşamasında kuyruk yağı koymamalı ve kebap yağsız siyah etten yapılmalıdır Pişirilme aşamasında ise kebap ateşe çok yakın pişirildiği için içindeki yağların ve proteinlerin yapısı değişerek sağlığı tehdit eder duruma gelir Kömür dumanındaki kimyasallar ise kebabın içine girer Bu nedenle kebap, dumansız ateşte pişirilmeli ve ateşle et arasında en az 15 santimetrelik mesafe bırakılmalıdır

Kebapla birlikte gazlı içecekler yerine ayran içilmeli, yanında C ve A vitamini içeren yeşil sebze salataları ve kavun, karpuz gibi meyveler tercih edilmelidir Ayrıca artan su ihtiyacını gidermek için kebapla birlikte su içmek de ihmal edilmemelidir''

Prof Dr Yağmur, genellikle hafta sonları akşam geç saatlerde yükselen mangal dumanlarının ise sağlık riskini daha da artırdığına işaret ederek, ''Uyurken metabolizma daha yavaş çalıştığından, yatmadan önce alınan besinlerin sindirimi zorlaşır Bu nedenle kebap, özellikle akşam öğünlerinde tüketilmemelidir'' dedi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.