|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bestekar, haremde, osmanlı, padişahlar, padişahları, sadece, tüketmedi, ömür, şair |
![]() |
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, BirBestekar ve şair padişahlar 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki Türk hükümdarının, Osmanlı hükümdarı Yavuz Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail'in mücadelesinin en güzel özetidir bu eser ![]() ![]() Şirler bile pençe-i kahrımda olurken lerzan/beni bir gözleri ahuya zebun ettin felek" (Yavuz Selim) ![]() Yavuz Sultan Selim’in bir çok şiiri yanında "Elmeded ey ma’den-i nûr-i Hüdâ" naatı da bestelendi ![]() ![]() kırklar meydanına vardım/gel beri ey can dediler/izzet ile selam verdim/gir işte meydan dediler/kırklar bir yerde durdular/otur deyi yer verdiler/ meydana sofra kurdular/lokmamıza ban dediler"(Şah İsmail) ![]() Büyük Türk ozanlarından sayılan Şah İsmail, "Şah Hata'î" mahlasıyla yazdığı şiirlerle halk arasında derin bir etki bırakmıştır ![]() ![]() ![]() Kanuni Sultan Süleyman'ın "Tanrı’nın has kulusun" ve "Nur-i âlemsin" adlı şiirleri tanınan bestelerdendir ![]() ![]() ![]() Gazelden bir beyit: Neşatım, işretim, bezmim, çerağım, neyyirim, şem’im/ Turuncu u nar u narencim, benim şem’-i şebistanım ![]() Türkçesi: Sevinç kaynağım, içkimdeki lezzet, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meş’alem/ Turuncum, narım, narencim, benim gecelerimin, visal odamın aydınlığı ![]() Gazelden ikinci beyit: Stanbulum, Karaman’ım, diyar-ı milket-i Rum’um/ Bedahşan’ım ve Kıpçağım ve Bağdad’ım, Horasanım ![]() Türkçesi: İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevgilim/ Değerli lal madeninin çıktığı yer olan Bedahşan’ım ve Kıpçağım, Bağdad’ım, Horasan’ım ![]() Kanuni'nin en ünlü beyti: "halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, BirSufi şiirler yazan Sultan Beyazıd'ın ise "Neva Peşrevi" çok ünlüdür ![]() ![]() Bu peşrev, "Padişah Bestekarlar" adlı albümde de yer alıyor ![]() ![]() Sultan Beyzıd'ın dini gazelleri dervişler arasında da yaygın bir biçimde söylenir ![]() ![]() Osmanlı'nın içki ve tütüne savaş açan padişahı olarak bilinen IV Murad'ın ise "Hüseyni Peşrevi" ünlüdür ![]() ![]() Sultan Murad, 'Muradi' ve 'Şah Murad' mahlaslarıyla çok sayıda eser verdi ![]() ![]() Mahmud'a ait "Uşşak Peşrev" tanınan bir bestedir ![]() ![]() ![]() Yeniçeri Ocağı'nı kaldıran Sultan II ![]() ![]() ![]() Şair ve bestekar olan II ![]() ![]() ![]() ![]() Güftesi Sultan Abdülaziz'e ait olan "Ey Nevbahar-ı Hüsn-ü An" sevilen şarkılardandır ![]() ![]() Osmanlı'nın son padişahı olan Sultan Vahdeddin'in ise "Ma'mure Yurdlarımızdan Çıkan Siyah Duman" isimmli şiiri bestelenmiştir ![]() ![]() Vahdeddin'in rast makamındaki bir bestesinin sözleri: "Hicran ile dil hastayım/ Ümmid ile nalan/ Gel sineme gel kalbime gir ruhuma yaslan/ Mecnuna ben oldum halef ey ruh-i gazalan ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|