İhsaniye Köyü Karasu Sakarya |
08-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İhsaniye Köyü Karasu Sakaryaİhsaniye Köyü Karasu Bilgileri -İhsaniye Köyü Hakkında -İhsaniye Köyü Tanıtımı -İhsaniye Köyü Resimleri İlçe: KARASU - İl: SAKARYA Köy Muhtarı: Bilgi Yok Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok Türkiye Cumhuriyeti Sakarya Bilgiler Nüfus 802 (2007) Koordinatlar Posta Kodu 54500 Alan Kodu 0264 Yönetim Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi İl Sakarya İlçe Karasu Web Sitesi ihsaniye, Sakarya ilinin Karasu ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur Ama Osmanlı padişahlarından biri, o devrin yerleşik insanlarına, size burayı ihsan ediyorum demesiyle köyün adınında böylece İhsaniye olarak günümüze kadar geldiği rivayet olunmaktadır Köye ilk göçenler Çerkez asıllı olan MAT ailesi olduğu rivayet olunmaktadır Daha sonraları yine Çerkez olan ÇAKIR, DENİZ, ASLAN, TOPAL, AKTAŞ ve ÇETİN aileleri, Karadeniz kökenli ÖZDEN, DOĞRUYOL,IMAMOGLU, ERDOĞAN, KARAMAN, KARA, AVCI, TUTKUN ve REİS gibi tanınmış aileler yerleşmişlerdir Yine Bulgaristan göçmeni olan tanınmışları ERYILMAZ, CAN, HOROZ, SINMAZ, AK ve YAVUZ olmak üzere değişik aileler yerleşmişlerdir Kültür Köyümüzde Cerkezler, Lazlar, Bulgaristandan göc etmis Macirlar ve Abazalar bulunmaktadir, Bunlarinda Kendilerine göre gelenek ve Görenekleri vardir YEMEKLERI: Cerkezlerin: Cerkez Tavugu, Acuka Lazlarin: Muhlama, Vurma Lahana, Hapcukoli (Balikli Misir Ekmegi),Karalahana Corbasi,Korkota Corbasi Coğrafya Sakarya iline 52 km, Karasu ilçesine 7 km uzaklıktadırSakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yerdedir Karasu'yu Kaynarca'ya bağlayan D-100 karayolu köyün içerisinden geçmektedir Karadeniz kıyısında ve henüz beton görmemiş geniş kumsalı bulunmaktadır İklim Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 800 2000 662 1997 727 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırfındık ve 70'li yıllarda kurulan kooperatif sayesinde mandıracılık önemli bir yer tutmaktadır(şimdi kapalı) Sakarya Nehri ve karadeniz, köyde hem balıkçılığı hemde kerestecilik ve tekne yapımını geliştirmiştir Son yıllarda turizm köyün önemli gelir kaynağı haline gelmiştir İz Bırakanlar İhsaniye köyünde yetişmiş iz bırakan çok önemli şahşiyetler arasında,Mecit Mat, Osman Can, Rıfat Deniz, Niyazi Kara, Nuri Tutkun, Cemal Mat, Ali Kara, Mehmet Ali Kuş, Remzi Kara, Selahattin Pişkin, Ahmet Avcı, Ferhat Horoz, Recep Reis, Osman Reis sayılabilir Allah kendilerinden razı olsun Hayatta olan Sakarya Üniversitesi'nde değişik görevlerde bulunan Öğretim Üyesi Osman TUTKUN ve Beşiktaş'ta oynamış eski Milli Futbolcu Recep ÇETİN bulunmaktadır(Allah kendilerine uzun ömür versin) İletişim Avea'nın çekmediği köylerden biri olup çatılara, dağlara, ağaçlara, telefon ve elektrik direklerine çıkılması durumunda belki çekebilir Ancak, yapacağınız telefon konuşması çok önemli değilse hayatınızı tehlikeye atmayın(!) Teknoloji Köyümüzde internet kafe, masa tenisi, bilardo salonu bulunmaktadır Köydeki Kamu Görevlileri Köy Camii İmam-Hatibi : Ali ŞAHİN Köy İlköğretim Okulu Öğretmeni-Müdürü : Salim UĞURLU Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - Birol ERDOĞAN 2004 - Mehmet Ali YAVUZ 1999 - Suat ARSLAN 1994 - Durali ÖZDEN (1997 Vefat ara seçim Suat ARSLAN) 1989 - Salim YAVUZ 1984 - Şükrü ARSLAN 1979 - Salim YAVUZ 1954 - Nuri TUTKUN 1949 - Mehmet Ali HOROZ(Siyasi Mehmet) / Rivâyet Altyapı bilgiler Köyde ilköğretim okulu ve cami vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köyümüz D-100 karayolu üzerine kurulu olup, köyde elektrik ve sabit telefon hattı vardır Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|