Haydaroba Köyü Yenice Çanakkale |
08-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haydaroba Köyü Yenice ÇanakkaleHaydaroba Köyü Yenice Bilgileri - Haydaroba Köyü Hakkında - Haydaroba Köyü Tanıtımı - Haydaroba Köyü Resimleri İlçe: YENİCE - İl: ÇANAKKALE Köy Muhtarı: EKREM TAŞKIRAN muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (286) 491 00 65 Cep Telefonu: 0 (536) 764 17 40 Çanakkale Bilgiler Nüfus 885 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 17550 Alan Kodu 0286 Yönetim Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi İl Çanakkale İlçe Yenice Web Sitesi Haydaroba, Çanakkale ilinin Yenice ilçesine bağlı bir köydür Tarih Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur Karasioğulları zamanında köy halkının geldiği ve önce Hacıaliler mevkiinde köyün kurulduğu BilinmektedirYağmur ve sel felaketi nedeniyle köy yerle bir olmuş,köy halkı ikiye ayrılıp bir kısmı Umurlar Köyünü kurmuş ve yerleşmiş,ikinci grup ise şu an Haydaroba denilen mevkiye yerleşmiştirKöyün belli bir adı yok iken Köye nerden geldiği belli olmayan haydar dede köye cami yapılmasında ve islami hayat yaşanmasında ve köydeki insanları ilim ve irfan yolunda eğitmiştir Köy civarda Haydarın obası diye söylenir olmuş,köy halkının Haydar dedeye saygısından dolayı köye onun adı verilmiş ve Haydaroba olmuş,Köy etnik köken olarak Yörük soyunun ensert boyu olan karakeçilidir Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur Coğrafya Çanakkale iline 140 km, Yenice ilçesine 41 km uzaklıktadır İklim Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 1050 2000 885 1997 897 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2004 _Yemci SALİ 1999 -MAli ISLIOĞLU 1994 Ali (MUHTAR) TURAN 1989 _Ali (MUHTAR) TURAN 1984 -Ali KAVAS ÖZGÜL 2004-MALİ KARACA 2009-EKREM TAŞKIRAN Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır taşımalı eğitim yapılmaktadıryenice ilçesine bağlıdır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan araçlar pazarköytarafından saglanır köy yolu asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır HAYDAROBA KÖYÜ YERLEŞIM YERI OLARAK CIVAR KÖYLERDE EN GUZEL YERDE BULUNMAKTADIR KÖY AYNI ZAMANDA BULUNDUGU MEVKIYE İYİ DERECEDE MADDİ KAYNAK SAĞLAMAKTADIR AMA YÖTETIM OLARAK İYİ YÖNETILMEDIGI İÇİN (MUHTARLIK) GÖREVI YAPANLARIN GENELİ OLMASA BİLE %50 KÖY KAYNAGINDAN KENDI HESABINA ÇALIŞTIKLARI İÇİN KÖY İLERLEME GÖSTEREMEMİŞTİR AYNI ŞEKILDE KOOPERATIFDE DAHA AGIRLIK OLMAK SURETI İLE (KİM BİLİR BELKİ İNSANLAR BİLİNÇLEŞİR) BELKI DÜZELİR!!! Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|