![]() |
Araç Köklüyurt Köyü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Araç Köklüyurt KöyüARAÇ KÖKLÜYURT KÖYÜNDE PİYONO SESLERİ Kastamonu merkeze 63, Araç merkeze 18 kilometre uzaklıkta bir köy var ![]() Cebrail Keleş - Kastamonu Postası Eski adıyla Vakıfgürne, 1960 yılından değiştirilen ve bugün kullanılan adıyla Köklüyurt ![]() Eskilerin anlattığına göre buralar vakıf arazisi ve köyü olarak yapılanmış ![]() Köyün nüfusunun büyük bir kısmı gurbetçi, İstanbul’da yaşıyorlar ![]() ![]() Köyün ileri gelenleri, başta Mehmet Büyükçolpan olmak üzere, gençlerin köyünü tanıması, geleneklerini öğrenmesi, kaynaşmayı sağlaması adına son 3 yıldır şenlik düzenliyor ![]() Şenliğin bu yılki sanatçılarının Karabük’ten gelecek Piyanist Onur Bal ve gitarist Samet Sevinç olacağını duyar duymaz hazırlığa başladım ![]() ![]() Köye ulaşınca ilk iş olarak yeni yapılan köy konağının önünde durdum ![]() Aziz Bölükbaşı ve birkaç köy sakinini bankta oturur bulunca, “Uzak yoldan geliyorum, çorbamı isterim; karnım aç” dedim ![]() Bizi yukarı davet ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbayı, çayı içince şenlik alanına doğru yola çıktık ![]() ![]() Şenlik alanı köyün yukarısında, ormanlar arasında bulunan bir açıklıkta kurulmuş ![]() ![]() Kâşifi bağlayacak (park edecek) gölge bir yer arıyorum ![]() ![]() Burnuma gelen kokuları izleyip gözlemeci teyzelerimin yanında soluğu alıyorum ![]() ![]() “Gel” diyor, “Sana bir şey tattırayım ![]() ![]() Kavanozların arasından birini çekip, “Bak” diyor, “Bu çam pekmezidir ![]() Şaşırıyor, “Çamdan pekmez olur mu” gibilerden bir şeyler söylüyorum ![]() Kavanozun kapağını açıp bir kaşık tattırıyor ![]() ![]() İnanılmaz bir lezzet ![]() Bir iki kaşık derken kavanozun yarısını bulunca, “Biraz da yumurtaları çek” diyor, “Yayla şenlikleri esnasında yumurta tokuşturmak isteyen olursa diye bir tencere kaynattık işte burada ![]() ![]() ![]() Karabük TV’den meslektaşlar gelmiş, roportaj yapıyorlar ![]() Kameralar bir ağaç altında oturan Aziz Mat amcama uzanıyor ![]() “Amcam, dediler ki senin çok güzel bir sesin varmış, bize bir gazel okur musun?” Aziz Amcam hiç nazlanmıyor ![]() ![]() ![]() Köyün tarihçesini soruyorlar anlatıyor ![]() “Burası vakıfmış, civardaki en eski yerleşim yerlerinden biri olan köyümüzün adı bu özelliğine uygun olarak Kök-lü yurt olarak değişti ![]() ![]() Aziz amcam daha söyleyecek ama hocamız sandalyenin üzerine çıkıp ezana başladığını görünce sonra diyor ![]() Yayla çayırlıklarında sandalye üstünde müthiş bir akustik eşliğinde çifte ezan okundu ![]() ![]() Çayırlığın güney ucunda cemaat huşuyla namazını eda ederken yemek için son hazırlıklar bitmek üzereydi ![]() Namaz bitince yemek sırasına girildi ![]() ![]() Müziğin ilk tınıları duyulduğu zaman ağaç altlarında gölgelere saklanan öncelikle gençler sonra diğer Köklüyurtlular birer birer ortaya çıkmaya başladılar ![]() Piyanist programına önce “slov” parçalarla başladı, sonrasında istek parçaları, en sonunda oyun havalarıyla devam etti ![]() Görüntü bir festival, filmi tadındaydı ![]() Tahta parçalarıyla emaneten tutturulmuş bir yapı, üstünde bir kilim, altta modern bir piyanoyla birlikte, teknik alt yapı ve önde oynayan gençler ![]() Daha ne olsun ![]() Araç dağlarında Köklüyurt köyündeki yayla düzünde piyano dinledim ![]() Ruhum dinlendi! 13 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|