Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Karadeniz Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
araç, köklüyurt, köyü

Araç Köklüyurt Köyü

Eski 08-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Araç Köklüyurt Köyü

ARAÇ KÖKLÜYURT KÖYÜNDE PİYONO SESLERİ
Kastamonu merkeze 63, Araç merkeze 18 kilometre uzaklıkta bir köy var

Cebrail Keleş - Kastamonu Postası
Eski adıyla Vakıfgürne, 1960 yılından değiştirilen ve bugün kullanılan adıyla Köklüyurt

Eskilerin anlattığına göre buralar vakıf arazisi ve köyü olarak yapılanmış

Köyün nüfusunun büyük bir kısmı gurbetçi, İstanbul’da yaşıyorlar Zanaatları de genelde pasta, börek, yufka üzerine

Köyün ileri gelenleri, başta Mehmet Büyükçolpan olmak üzere, gençlerin köyünü tanıması, geleneklerini öğrenmesi, kaynaşmayı sağlaması adına son 3 yıldır şenlik düzenliyor

Şenliğin bu yılki sanatçılarının Karabük’ten gelecek Piyanist Onur Bal ve gitarist Samet Sevinç olacağını duyar duymaz hazırlığa başladım Köy şenliğinde piyano olduğunu duyar da durabilir miyim, hemen atladım Pathfinderıma (Kâşifime), düştüm Araç yollarına

Köye ulaşınca ilk iş olarak yeni yapılan köy konağının önünde durdum

Aziz Bölükbaşı ve birkaç köy sakinini bankta oturur bulunca,

“Uzak yoldan geliyorum, çorbamı isterim; karnım aç” dedim

Bizi yukarı davet ettiler Çorbalarımızı içerken, Muhtar Ahmet Kâhya, “Sabah 730’dan başlayıp öğle 1200’ye kadar burada kazan kaynar, isteyen herkese çorba ikramımız vardır” diye olaya açıklık getirdi

Çorbayı, çayı içince şenlik alanına doğru yola çıktık Yol yayla yolu, tozlu ve taşlı bir de kalabalık olunca inenler çıkanlarla birlikte trafik karıştı

Şenlik alanı köyün yukarısında, ormanlar arasında bulunan bir açıklıkta kurulmuş Alanın hemen yanında bir yangın havuzu var

Kâşifi bağlayacak (park edecek) gölge bir yer arıyorum Bulamayınca ilk bulduğum ağacın altına bırakıyorum

Burnuma gelen kokuları izleyip gözlemeci teyzelerimin yanında soluğu alıyorum Mantarlı, peynirli ve diğer çeşitlerin tadına bakarken bu girişimci hemşerimle bir yandan konuşuyor, bir yandan atıştırıyorum

“Gel” diyor, “Sana bir şey tattırayım Buralarda pek bulamazsın

Kavanozların arasından birini çekip, “Bak” diyor, “Bu çam pekmezidir

Şaşırıyor, “Çamdan pekmez olur mu” gibilerden bir şeyler söylüyorum

Kavanozun kapağını açıp bir kaşık tattırıyor Bu pekmez filan değil, bildiğin çamın kokusuyla, reçinesiyle çam ormanı

İnanılmaz bir lezzet

Bir iki kaşık derken kavanozun yarısını bulunca, “Biraz da yumurtaları çek” diyor, “Yayla şenlikleri esnasında yumurta tokuşturmak isteyen olursa diye bir tencere kaynattık işte burada

Karabük TV’den meslektaşlar gelmiş, roportaj yapıyorlar

Kameralar bir ağaç altında oturan Aziz Mat amcama uzanıyor

“Amcam, dediler ki senin çok güzel bir sesin varmış, bize bir gazel okur musun?”

Aziz Amcam hiç nazlanmıyor Elini atıyor kulağına başlıyor gazele Çevreden “Allah, Allah” nidaları yükseliyor

Köyün tarihçesini soruyorlar anlatıyor

“Burası vakıfmış, civardaki en eski yerleşim yerlerinden biri olan köyümüzün adı bu özelliğine uygun olarak Kök-lü yurt olarak değişti Çünkü en eski, en köklü yurt burasıdır

Aziz amcam daha söyleyecek ama hocamız sandalyenin üzerine çıkıp ezana başladığını görünce sonra diyor

Yayla çayırlıklarında sandalye üstünde müthiş bir akustik eşliğinde çifte ezan okundu Yaylaya 10 km uzaktan ormanlardan gelen suyun aktığı çeşme başında kollar sıvanıp abdestler alınmaya başladı

Çayırlığın güney ucunda cemaat huşuyla namazını eda ederken yemek için son hazırlıklar bitmek üzereydi

Namaz bitince yemek sırasına girildi Karnımızı pilav tatlı ayranla doyurduktan sonra sıra geldi ruhumuzu doyurmaya

Müziğin ilk tınıları duyulduğu zaman ağaç altlarında gölgelere saklanan öncelikle gençler sonra diğer Köklüyurtlular birer birer ortaya çıkmaya başladılar

Piyanist programına önce “slov” parçalarla başladı, sonrasında istek parçaları, en sonunda oyun havalarıyla devam etti

Görüntü bir festival, filmi tadındaydı

Tahta parçalarıyla emaneten tutturulmuş bir yapı, üstünde bir kilim, altta modern bir piyanoyla birlikte, teknik alt yapı ve önde oynayan gençler

Daha ne olsun

Araç dağlarında Köklüyurt köyündeki yayla düzünde piyano dinledim

Ruhum dinlendi!
13072011 05:17:12

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com