İmansız Ölmeye Sebep Olan Şeyler Nelerdir? |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İmansız Ölmeye Sebep Olan Şeyler Nelerdir?Sual: İmansız ölmeye sebep olan şeyler nelerdir? CEVAP İmansız ölmeye sebep olan şeyler çoktur Haramları işlemek ve farzları yapmamak, imansız ölmeye sebep olur Bunlardan bazısı şöyledir: 1- İmansız ölmekten korkmamak ve Müslümanlığı öğrenmemek [İmansız ölebilirim diye çok korkarak, dinimizi iyice öğrenip tatbik etmeye çalışmalı İman ile ölmek için, her gün duâ etmeli] 2- Bid’at ehli yani itikadı bozuk olmak [Önce itikadı düzeltmek gerekir İtikat düzgün değilse, yapılan ibadetlerin, kılınan namazların, tutulan oruçların hiç kıymeti olmaz] 3- Namaza önem vermemek, vaktinde kılmamak [Mesela sabah namazını güneş doğduktan sonra kılmak] Namazı çoluk çocuğa öğretmeye önem vermemek [O halde beş vakit namazı hiç kaçırmamalıdır] 4- İnsanlara ve hayvanlara eziyet etmek, kalb kırmak [Eziyet; sıkıntı vermek, zulmetmek demektir Kâfir olsa da eziyet etmemeli, kalbini kırmamalı] 5- Müslüman olduğuna şükretmemek İyilik edene teşekkür etmemek ve a şükretmemek [a şükretmek demek, onun yasak ettiklerinden kaçmak ve emrettiklerini eksiksiz yapmaktır Yani İslamiyete uymak şükürdür Uymayan şükretmemiş olur Sadece Ya rabbi şükür demekle şükredilmiş olmaz Şükrün gereğini de yapmak gerekir] 6- Müslüman ana babanın dine uygun olan emirlerini yapmamak, asi olmak 7- Kibirlenmek, ilim ve ibadeti ile kendini üstün görmek [Kendini beğenen başkalarını beğenmez Cennetlik olduğumuzu bilmeden kendimizi beğenmemizin ne önemi vardır? İş neticeye göre değer biçilir Netice bilinmeden öğünmek boşadır Kibirlenmek çok tehlikelidir Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (ü teâlâ buyuruyor ki: Büyüklük, üstünlük bana mahsustur Bu ikisinde bana ortak olanı hiç acımadan Cehenneme atarım) (Kalbinde zerre kadar kibir olan, Cennete giremez) 8- Büyük günahlara, mesela içkiye, zinaya, faize, yalana, hırsızlığa, namahreme bakmaya, müzik dinlemeye, gıybete, söz taşımaya devam etmek, bunlara tövbe etmemek 9- Günahını küçük görmek, küçük günahı işlemeye devam etmek 10- Haramı haram, helâli helâl bilmemek 11- ın rahmetinden ümit kesmek [ben cehennemliğim demek], azabından korkmamak [ben cennetliğim demek] 12- ü teâlânın sevdiklerini sevmemek; sevmediklerini sevmek 13- Fuhuş söz söylemek, fuhşu yaymak, tuvaletteki pisliği adı ile söylemek 14- Salih olan mahrem akrabayı ziyaret etmemek 15- Doğru olsa da çok yemin etmek 16- Haset etmek, Müslümanları çekememek 17- Tecrübe etmeden bir kimseye iyi demek 18- Din âlimlerinden uzak durmak, dinini öğrenmemek 19- Dünya işleri için, çok sinirlenmek 20- Falcıya, fala inanmak 21- Müslümana üç günden fazla kin tutmak 22- Karısının, kızının ve nasihat vermek hakkına sahip olduğu kadınların açık giyinerek sokağa çıkmasına ve kötülerle görüşmesine râzı olmak 23- Para, rütbe ve şöhrete düşkün olmak |
|