![]() |
Firavunun Büyücüleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Firavunun BüyücüleriŞUARA 29: Firavun Musa'ya dedi ki: Eğer sen benden başka bir tanrıda ısrar edersen, seni kesinlikle zindanda çürütürüm ![]() Hatırlattıkları: Her çağın Firavun'u, Tanrı'dan rol çalmaya kalkan sahtekârlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ŞUARA 35: Firavun dedi ki: Musa büyüsüyle sizi kendi ülkenizden atmak istiyor ![]() Hatırlattıkları: Her Firavun, otoritesini sorgulayan herkesi ülkenin bekasına yönelik “birinci tehdit” ilan eder ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni gibi görünse de Firavun ve Firavunluk kadar kadim bir taktiktir ![]() ŞUARA 41-42: Firavun'un emriyle toplanan büyücüler Firavun'a dediler ki: Şayet biz galip gelecek olursak bunun bize kazandıracağı bir çıkar olmalı değil mi? Firavun dedi ki: Elbette! Siz bu sayede benim himayeye mazhar yakınlarım arasına gireceksiniz! Hatırlattıkları: Firavun'un büyücüleri, ülkenin en tanınmış bilginleriydi ![]() ![]() ![]() Millet yutuyor muydu? Yutan yutuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Firavun gibi bir zorbanın sorgulanmaz iktidarını uzatmanın bir ödülü olmalıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski Mısır'da krallık kanunu gereği Firavun'a dokunan öldürülürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm heykellerde istisnasız göze çarpan iki şey vardı: Göğüste çaprazlama kavuşturulmuş iki el, birinde zorbalığı temsil eden kamçı, diğerinde tanrılığı temsil eden halkalı haç ![]() ![]() ![]() ![]() ŞUARA 44: Ve Firavun'un büyücüleri halatlarını ve sopalarını platforma bıraktılar ve dediler ki: “Firavun'un gücü sayesinde galip gelecek olan biziz, biz!” Yaa, işte öyle! Neymiş? “Firavun'un gücü sayesinde” galip geleceklermiş! Bileklerinin gücüyle değil ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya tarihinde tüm Firavunluklar, hayatlarını Firavun'lardan çok, onların gücüne sığınanlara borçludur ![]() ![]() ![]() Firavun'un büyüsü bozulmasın diye, Firavun'un büyücüsü olmaya hazırdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞUARA 46-49: En sonunda Firavun'un büyücüleri hep birden yere kapanarak şöyle dediler: “İman ettik Alemlerin Rabbine! Rabbine Musa ve Harun'un! Firavun dedi ki: Demek siz benim iznim olmadan ona inandınız, öyle mi? Anlaşıldı ki o sizin üstadınız: Bana muhalefetinizden dolayı ellerinizi ve ayaklarınızı keseceğim, topunuzu asacağım! Firavun'un gibi düşünmezsin ha! Gel bakalım öyleyse; ölümlerden ölüm beğen! Kur'an'ın kıssasının sonu güzel bitiyor: Firavun'un büyücüleri yola geliyor ![]() Darısı onların son modellerine ![]() Sami Hocaoğlu |
![]() |
![]() |
|