Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etmeyin, hakaret, onurum

Bana Hakaret Etmeyin! Benim De Onurum Var!

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bana Hakaret Etmeyin! Benim De Onurum Var!

Gençlerin öz saygısını harap edecek tavır ve sözlerden kaçınmalıyız Anne-babanın düşünmeden sarfettiği sözler, gençlerde büyük yıkımlara neden olur Bu yıkımlar da birçok sorun demektir

Odasını toplamadığı için kızına sinirlenen anne, tepkisini kızına, bağırarak ve hakaret ederek göstermeyi tercih ediyor Anne:

- Yine odan darmadağınık Pasaklı olmak hoşuna mı gidiyor? Hiç olmazsa beni kızdırmamak için odanı topla Yok ama vurdumduymazsın Aynı babana benziyorsun dağınık, sorumsuz…

Bütün bu konuşmaları dudak bükerek ve omuz silkerek dinleyen genç kız sadece kısık bir sesle, “İstemiyorsan toplama, orası benim odam” diyebildi

Aslında hiçbir yaş döneminde çocuklara hakaret edilmemelidir Burada konumuz ergenlik olduğu için biz ergenlik yönüyle konuyu anlatmaya çalışacağız Hakaret eden veya kötü yaklaşımlar sergileyen ebeveynlerin en büyük savunmaları “Ama beni çileden çıkardı”, “O da benimle çok saygısızca konuşabiliyor, hatta o da hakaret ediyor”, “Biliyorum yaptığım yanlış ama benim de sinirlerim yıprandı, o yüzden kendimi tutamıyorum” şeklinde olmaktadır

Öncelikle ebeveynler ergenlik dönemi özelliklerinden haberdar olurlarsa daha az sinirlelenirler, yani çok çabuk çileden çıkmazlar, ayrıca ergene ebeveyni ile güzel konuşması telkin edilirken hatalı yaklaşımlar sergilenirse, veya hakaret edilirse ebeveyn kendisiyle çelişmiş olur Bunun dışında ebeveyn gerçekten psikolojik anlamda zorlanıyorsa da bir uzman desteği almalı, bunun faturasını çocuğuna ödetmemelidir

DİKKAT EDİN “BENLİK SAYGISINI (Öz Saygı)” ZEDELİYORSUNUZ

Ergenlik dönemi bireyin benlik gelişim açısından oldukça önemli bir dönemdir BENLİK kişiyi kişi yapan ve onu başkalarından ayıran tüm duygu, tutum ve davranışların tümünün örgütlenmiş bütünlüğünü anlatır Her birey kendi benliğini kendince değerlendirir Özellikle ergenlik döneminde ergenin kendi benliğini değerlendirişi dışarıdan gelen tepkilerle, yani onay veren yaklaşımlar veya eleştirel yaklaşımlarla çok ilgilidir Çünkü bu dönemde genç dış çevre içinde kendini arar Çevresindekilerin onu nasıl değerlendirdiği önemlidir Hakaret edilen genç onaylanmadığını hisseder

BENLİK SAYGISI ZEDELENİRSE, GENÇ NE HİSSEDER ?

Benlik saygısı bireyin kendisinde memnun olma ve kendisini değerli hissetmesi demektir

* Hakarete ve kötü muameleye maruz kalan çocuk ise kendisini değersiz hisseder

* Bu gençler zamanla ebeveyninden gelen bu tarz yaklaşımlara alışabilir ve vurdumduymaz tepkiler gösterebilirler

* Hakarete maruz birçok genç bir süre sonra ebeveyninin haklı olduğuna ve işe yaramadığına inanır Yeterince sevilmediklerini düşünür

* Bazı gençler maruz kaldıkları bu süreci bastırmak için evden uzaklaşma, intihar etme girişmelerinde bulunabilir Bazıları da bu durumu bastırmak için agresif tepkiler verebilir

* Gencin benlik saygısı düştükçe ruhsal sağlığı negatif etkilenir Mesela sinirlilik, iştahsızlık, uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir

ÖYLEYSE NE YAPMALI ?

Unutmayın, siz ana babaların ilgisi ne denli nitelikli ve yoğun olursa çocuğunuzun benlik saygısı o denli yüksek olur Benlik saygısı yüksek bir çocuk ise toplum içindeki söz, tavır ve davranışlarına dikkat eder, kendini değerli hisseder ve bunlara bağlı olarak daha başarılı ve mutlu olur

Bütün bu nedenlerden dolayı ilk sosyal çevre olan ailenin söz, tutum ve davranışlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir Unutulmamalıdır ki, ALLAH’ın bir lütuf olarak bizlere emanet ettiği bir nesilden mesulüz Ve bu neslin kendilerine ve topluma faydalı olabilmeleri için nitelikli, pozitif ve dolayısıyla sağlam benlik değeri olan bireyler olmaları gerekir Bu sebeple ergenlikte benlik kavramının şekillendiği unutulmamalı, bu konuda hassas olunmalıdır

Özetle muhatabımızın bizim çocuğumuz bile olsa bizim dışımızda olan, ayrıca bir onuru olan bir varlık Ona saygı duymalı, tüm hakaret içeren sözleri ve kötü yaklaşımları hayatımızdan çıkarmalıyız Ayrıca çocuğumuzun benlik saygısını güçlendirmek için başarı kaynaklarını tespit etmeli ve çocuğumuzu onore etmeliyiz

ERGENLERE ÖZEL

Merhaba ergen arkadaşım Bazen büyükler de hata yapabilir Ve bu hataları bizim için çok fazla önem arz eden hatalar olabilir Bu durumlarda tepkisel olmak veya tamamen susmak yerine durumundan ebeveynleri haberdar etmelisin Senin neler hissettiğini bilebilirlerse biraz bile olsa daha dikkatli davranacaklardır Bu dönemde kendine ait değerleri net bir şekilde belirlemeli, nitelikli ortamlar ve kitaplar tercih etmelisiniz Bütün bunlar benlik kavramını nitelikli bir şekilde güçlendirecektir Önemli olan, değerlerine sahip çıkarak benlik saygısı kazanmaya çalışmandır DİKKAT ET, HERHANGİ BİR GRUBA DAHİL OLMAK İÇİN DEĞERLERİNE TERS DÜŞEN SÖZ, TUTUM VE DAVRANIŞLARDAN KAÇIN Bu tarz durumlarda grubun seni alkışlasa bile burada kazandığını zannettiğin öz saygı aslında benlik erdeminde düşüşlere sebep olmuştur"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com