Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
demekle, karımsın, nikah, olur

&Quot;Karımsın&Quot; Demekle Nikâh Olur Mu?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

&Quot;Karımsın&Quot; Demekle Nikâh Olur Mu?

Birisi, toplu bir ortamda kız arkadaşına, "Bundan sonra benim karımsın" der, kız da "Tamam" derse, nikâhlı olurlar mu?

"Sen benim karımsın demekle nikâh olur mu?"
SORU: Hocam, benim kafamı kurcalayan bir sorum var Biraz araştırdım, ama tatmin edici cevaplar bulamadım, daha doğrusu kaynaklara güvenemedim Geçenlerde, arkadaşlarla sohbet arasında arkadaşımızın birisi, toplu bulunduğumuz bir ortamda kız arkadaşına, "Bundan sonra benim karımsın" der, kız da "Tamam" derse, "Nikâhlı olurlar" dedi Oradakiler de şahit olurmuş, mihri ise daha sonra belirleyebilirlermiş Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim (Muharrem)
Mehmet PAKSU: Evlilik bir oyun/oyalama değil, hayati bir meseledir, ciddi bir kurumdur Kendi içinde belli esasları, şartları, kuralları ve bağlayıcı hükümleri vardır Öyle sohbet muhabbet arasında aceleye getirmeye, el çabukluğu yapmaya, tahammülü olmayan bir özellik taşır
Hiçbir zorlamaya gitmeden, mecbur tutmadan ve herhangi bir baskı altına almadan erkekle kızın/kadının kendi serbest iradeleriyle karar vermeleri gerekir Sonra da şahitler huzurunda, belli bir mehir belirleyip bir akit yapmalı, yani nikâh kıymalıdır Bu başlı başına bir sözleşmedir ve anlaşmadır
Nikahı resmi işlemle garantilemeli
Nikâh yapıldıktan sonra kalkıp, "biz öyle şakasına konuşmuştuk, söz verdiysek, şimdi de vazgeçiyoruz" gibi davranış sergilememeli, aile yuvasını kurmalı, bu akdi resmi işlemleriyle garantiye ve sağlama almalıdır Nikâhtan amaç, evlenecek kişilerin isteklerinin net olarak belli etmeliler Kur'ân'ın belirlediği gibi evlilik olayı, "nikâh" ve "evlendirme" sözleriyle yapılmalıdır Özellikle bu lafızların üzerinde durulması lazım Evliliği çağrıştırmayan sözlerle nikâh yapılmaz Çünkü evlilik, kendisine özgü lafızları bulunan bir akittir Bu esnada hazır bulunan ve olaya şahit olanların, kadınla erkeğin gerçek anlamda bir evlilik yaptıkları kanaatine varmaları gerekir
Sorunuzda geçtiği gibi, erkeğin ve kızın bu şekilde konuşmaları ve orada hazır bulunanların da şahit olmaları İslâmî açıdan bir nikâh yerine geçer Ancak bundan sonra ailevi, hukuki ve resmi boyutunun de ihmal edilmemesi icap eder
"Nişanlım benimle ilgilenmiyor"
SORU: Hocam görücü usulüyle nişanlandım Nişanlım benimle ilgilenmiyor İşlerinin çok olduğunu ileri sürüyor Ben de zorlanıyorum Ne yapabilirim?
Mehmet PAKSU: Ne güzel işte! Nişanlınızın işi gücü var, çalışıp çabalıyor Boş durmuyor Doğru dürüst bir işi olmasaydı, tembellik edip çalışmasaydı, o zaman nasıl karşılardınız? Daha çok üzülmez miydiniz?
Yeni bir ev/aile kuracaksınız, "çuvalla" paraya ihtiyaç var Yiyin, için, sevinin Allah iş aş versin, helalinden hayırlı kazançlar nasip etsin Çalışan insan nişanlısına, eşine fazla zaman ayıramaz, ayıramaması da normal zaten
Bu dönemde fazla görüşmeler, konuşmalar, birlikte olmalar öyle tavsiye edilecek bir şey değildir Biraz mesafeli, biraz gizemli, biraz naz ilerideki hayatınızı daha cazip hale getirecektir Çok sık görüşmeler sonucu birbirinden soğuyup ayrılan az mı nişanlılar var?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com