Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dipfrizde, dondurulur, saklama, sebzeler, süreleri

Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur Ve Saklama Süreleri

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur Ve Saklama Süreleri







Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur?


Sebzeler derin dondurucu'da ' dipfriz'de 'derin dondurmak için doğrudan pişirilerek, haşlanarak veya şok haşlanarak dondurulur Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır Derin dondurucu da ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılır

Sebzeler temizlenip doğrandıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde ambalajlanarak derin dondurulabilir Fakat, bazı sebzeler hacim olarak dondurucu da fazla yer kaplarlar, beyaz lahana, ıspanak, pırasa gibi sebzeler birer örnektir Onun için bu veya benzeri sebzeleri şok haşlayarak derin dondurucuya kaldırmak dondurucu da diğer gıdalar için fazlasıyle yer açacaktır

Şok Haşlama:
Sebzelerin renk, koku, tad ve vitaminlerinin korunması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şok haşlama diyoruz Şok haşlama şöyle yapılır: Büyük bir tencere içerisine su konur kaynatılır Haşlanacak sebzeler 'temizlenmiş, doğranmış olarak' bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır Sebzeler bu su içerisinde 2-8 Dakika süre ile bırakılır ve süre bitiminde sebzeler doğrudan musluktan akan soğuk suya tutulur ve süzülmeye bırakılır Tencerede bulunan suyu, her defasında kaynatarak bir çok kez kullanabilirsiniz Süzgeç içerisine 05 Kg yani yarım kilodan fazla sebze koymamaya dikkat edin







Domates
Ağustos ayının ortalarından itibaren domatesler mevsimine uygun olgunluğa erişir Tam bu dönemde domatesler derin dondurucuya kaldırılır Market ve pazarlarda satılan domateslerin şekil olarak iki türü gözümüze çarpar, yuvarlak ve sivri domates Bu iki domatesin kendi içinde o kadar çok çeşiti var ki, biz tüketiciler bu farkı fark edemeyiz

Dondurucuya kaldırmak için domateslerin olgun olanlarını ihtiyacınıza uygun olarak mutfak robotundan geçirerek veya bıçak ile kuşbaşı doğrayarak, poşetleyip dondurucuya kaldırın Kendim mevsiminde yuvarlak ince kabuklu ve sivri kalın kabuklu domateslerden 15 - 20 Kg civarında dondurucuda muhafaza edebilirsiniz Öncelikle domateslerin kabuğunu soyun Bu işlem için; tencerede kaynamakta olan su içerisinde domatesleri 1-2 dakika tutar, kabuğunu soyun Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanmak için; iri kuşbaşı şeklinde bıçak ile doğrar ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetleyin Robottan geçireceğiniz domateslerin ince kabuklu olanlarının kabuğunu soyun Fakat, sivri domateslerin kalın kabuklarını mutlaka soyun Aslında soyulmasa da olur Bir de domateslerin sap yuvalarını ve çekirdek yuvalarında ki beyazlıkların alınması gerektiğini unutmamak lazım Pazardan aldığınız domatesler eğer sert ise, bir kaç gün bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız Domatesler donmuş veya çözdürerek kullanılır Dondurucuda depolama süresi 12 aydır







Sivri Biber
Sivri biber veya çarliston fark etmez Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin dondurucuya kaldırın Donmuş halde kullanılır Depolama süresi 8-10 aydır







Kapya Biber
Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin 'kapya biber' mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz Kendim ihtiyacım ölçüsünde ki kırmızı biberleri yıkar, bıçakla delerim 'patlamasın diye' fırın tepsisine dizer, önceden 200°C 'de ısınmış fırın içerisinde közlerim Biberleri soğuduktan sonra kabuğunu soyar, sapını keser ve çekirdeklerini çıkarırım Temizlenmiş biberleri bir güzel yıkar, süzgece dizer süzerim Sonrası ihtiyacım ölçüsünde poşetler ve üzerine ismini ve paketleme tarihini yazar dondurucuya kaldırım Biberleri kullanmazdan önce çözdürür, sonra kullanırım Depolama süresi 8-10 aydır







Taze Fasulye
Mevsiminde alınan taze fasulyeler ayıklanır, yıkanır ve ihtiyacınıza uygun olarak doğanır 3 Dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın Her iki yöntemi de denedim şok haşlanarak dondurmanızı tavsiye ederim Her iki halde de fasulyeler donmuş halde kullanılır Dondurucuda depolama süresi 10-12 aydır

Alıntı Yaparak Cevapla

Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur Ve Saklama Süreleri

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur Ve Saklama Süreleri





İç Barbunya
Mevsiminde alınan iç barbunya fasulyesini ayıklandıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın

Barbunya yemeğini yaparken 25 Dakika süre ile haşlayın ve kara suyunu dökün Haşlama yaptıktan sonra yemeğini yapın





Ispanak
Taze yumşak yapraklı ıspanaklartemizlenir, yıkanır doğranır ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır Ispanaklar derin dondurucu da depolama süresi 9 Aydır Ispanağı şok haşlama yapacaksanız, 2 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın






Lahana
Taze ve sert lahanalar temizlenir, doğranır poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır Lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 8 Aydır Lahanayı şok haşlama yapacaksanız, 2 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın





Pırasa
Pırasalar temizlenir, yıkanır ve uygun uzunlukta doğranır Doğranmış lahanaları, 5 Dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Pırasaların derin dondurucu da depolama süresi 8 Aydır




Havuç
Taze havuçlar temizlenir, tercihinize göre dilimlenir ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır Havuçların derin dondurucu da depolama süresi 12 Aydır Havuçları şok haşlama yapacaksanız, 3 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın





Karnabahar
Karnabahar temizlenir, dal olarak üçlü dörtlü gruplar halinde gövdeden ayrılır ve limonlu su içerisinde bekletilir Süzülen karnabaharlar poşetlenerek doğrudan derin dondurucu'ya kaldırılır Karnabaharların derin dondurucu da depolama süresi 10 Aydır Karnabaharı şok haşlama yapacaksanız, haşlama su'yu içerisine nohut büyüklüğünde bir parça limon tuzu ilave edin, 3-5 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra, musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın






Maydanoz
Temizlenir ve sap kısımlarından yaprakları ayıklanır Bir güzel yıkanır, süzülür ve yaprakları doğranır İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Maydonozların derin dondurucu da depolama süresi 8 Aydır Donmuş halde kullanılır





Kereviz
Bir güzel yıkanır ve kabuğu soyulur Yemekte kulanabileceğiniz ölçüde doğranır ve üzerine limon sıkılır İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Kerevizlerin derin dondurucu da depolama süresi 12 aydır Donmuş halde kullanılır






Kırmızı Lahana
Buruşuk ve solgun üst yaprakları ayrılır, yıkanır Lahananın iriliğine göre, 2 veya 4 parçaya bölünür İhtiyacınıza uygun parçaların beyaz koçanı dışında ki yaprakları, ince ince doğrandıktan sonra sirkeli sıcak su içerisine daldırılır 3 Dakika süre ile kaynar su içerisine bıraktıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Kırmızı lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 10 Aydır Donmuş halde kullanılır





Bezelye
Bezelyelerin içleri kabuklarından ayrılır ve yıkanır 2 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım Veya şok haşlama yapmadan ihtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın İç bezelye'nin derin dondurucu da depolama süresi 8-12 Aydır Donmuş halde kullanılır Kendim bezelyeyi iki yöntemle de sakladım, şok yaptığım bezelyeden memnun kaldım Tavsiye ederim




Enginar
Mevsiminde alınan enginarlar ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır Derin dondurucuya kaldırmak için enginarlar bütün veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın Veya 2 dakika süre ile şok haşlama 'haşlama suyu içerisine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin' yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın 6 Aydan fazla bekletilmemesi tavsiye edilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.