Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Tatlı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
pratik, tatlılar, şerbetli

Pratik Şerbetli Tatlılar

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Şerbetli Tatlılar



Pratik Şerbetli Tatlılar


Türk Mutfağı'nda önemli bir yere sahip olan şerbetli tatlıları yapmak için "usta" olmanız gerekmiyor







Eydek Tatlısı Tarifi





Malzemeler
  • 500 gram un
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı yumuşatılmış margarin
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
Kızartmak için:
  • Sıvıyağ
Şerbet için:
  • 1 kg tozşeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon un suyu
Eydek Tatlısı Yapılışı

Unu bir kaseye eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın Yumurta, süt, yoğurt, margarin, sıvıyağ ve kabartma tozunu ekleyip bütün malzemeyi yoğurun Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın Tel süzgecin ters tarafını çevirip hamurları yuvarlayarak parmak şekli verin Kızgın sıvıyağda kızartın Şerbet için, tozşeker ve suyu kaynatın Limon suyunu ilave edip 1 taşım daha kaynattıktan sonra hamurları içine atıp 2-3 dakika bekletin Bir kevgir yardımıyla servis tabağına alın






İrmik Dolması Tarifi





Malzemeler
  • Bir buçuk su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Kızartmak için:
  • Sıvıyağ

Şerbeti için:
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı su
İrmik Dolması Yapılışı

Derin bir kabın içinde irmik, yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve kabartma tozunu iyice yoğurun Hamur haline getirdikten sonra 10 dakika dinlendirin Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şeklinde yuvarlayın Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin Hazırladığınız irmik dolmaları kızdırılmış sıvıyağda kızartın Diğer tarafta tozşeker ve suyu kaynatıp şerbet hazırlayın Tatlıları içine atıp 10 dakika beklettikten sonra servis tabağına alın İsteğe göre üzerini dövülmüş ceviz, antepfıstığı veya hindistancevizi ile süsleyebilirsiniz






Halka Tatlısı





Malzemeler
  • 2 su bardağı su
  • 100 gram margarin
  • Bir tutam tuz
  • 2 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı irmik
Kızartmak için:
  • Sıvıyağ
Şerbeti için:

  • 4 su bardağı tozşeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
Halka Tatlısı Yapılışı

Öncelikle şerbeti için tozşeker, su ve limon u bir tencereye alıp, kaynatın Kaynadıktan sonra limon dilimini içinden alın ve soğumaya bırakın Su, margarin ve tuzu bir tencereye alıp, yağ eriyene kadar ısıtın Unu
ilave edin ve tahta bir kaşıkla 5 dakika karıştırarak pişirin Tencereyi ocaktan alın ve karıştırarak ılınmasını sağlayınArdından yumurtaları tek tek kırarak karışıma yedirin Nişasta ile irmiği ilave edip, karıştırın Tırtıklı ağzı olan sıkma torbasına karışımı boşaltın ve soğuk yağa halka şekli vererek sıkın Daha sonra ocağın altını yakın ve halkaları önlü arkalı kızartın Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayın (hamuru kızartacağınız yağın her seferinde soğuk olması gerekiyor) Kızaran tatlıları soğuk şerbetin içine atın ve birkaç saniye sonra kevgir yardımıyla şerbetten çıkarıp, servis tabağına alın








Kaynak: Sofracomtr


Alıntı Yaparak Cevapla

Pratik Şerbetli Tatlılar

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Şerbetli Tatlılar



Samsa Tatlısı





Malzemeler
  • 400 gram milföy hamuru (yaklaşık 8 yaprak)
  • 1 su bardağı toz badem
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 2 adet yumurtanın akı
  • İnce çekilmiş antepfıstığı
Şurubu için:
  • 6 kahve fincanı tozşeker
  • 4 çay bardağı su
  • 1 adet limon
Samsa Tatlısı Yapılışı

Derin bir kapta toz badem i, şekeri ve yumurta akını karıştırın Milföy hamurunu 2 mm kalınlığında inceltip hazırladığınız bademli karışımı arasına yayın ve rulo şeklinde katlayın Hazırladığınız ruloları bir kenar da 45 dakika dinlenmeye bırakın 2Diğer yanda şurup için; suyu, tozşekeri ve bir adet limon un suyunu bir kapta kaynatın 3Dinlendirdiğiniz hamur rulolarını küçük dilimler halinde kesip orta derecedeki ısıda yaklaşık 40 dakika üzerleri iyice kızarana dek pişirin Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine şurubunu dökerek soğumaya bırakın Soğuduktan sonra üzerini antepfıstığı ile süsleyin






Vişneli Ekmek Kadayıfı






Malzemeler
  • 1 adet hazır ekmek kadayıfı
  • Bir buçuk kg tozşeker
  • 2 kahve fincanı vişne şurubu ya da konsantre vişne suyu
Üzeri için:
  • 4 çorba kaşığı kıyılmış antepfıstığı
  • 250 gram kaymak
  • 10-12 adet kiraz şekeri

Vişneli Ekmek Kadayıfı Yapılışı

Kadayıfı uygun bir tepsiye koyup üzerini geçecek kadar ılık su dökün Suyu tamamen çekince üzerine tozşekeri serpin Yeniden üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa oturtun Kısık ateşte, bir kaşıkla kadayıfın yanlarından aldığınızı suyu üzerine gezdirerek 1 saat pişirin Pişmesine yakın üzerine vişne şurubunu gezdirin 10 dakika daha pişirip ocağı kapatın Soğuyunca dilimleyip servis tabakla rına alın Üzerine kiraz şekerlerini yerleştirin Antepfıstığı serpin ve kaymakla servis yapın






Senbuse





Malzemeler
  • 2 su bardağı toz badem ya da ceviz
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 50 gram gül suyu
  • 1-2 adet bakla va yufkası
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 su bardağı su
Senbuse Yapılışı

Öncelikle 2 kahve fincanından biraz fazla tozşekerle badem i, tarçın ı, gülsuyu ile karıştırıp hamur haline getirin Yufka yaprağından sigara böreği gibi üçgen parçalar kesin Her üçgenin ucuna karışımdan bir tutam koyup sarın Tavaya yağı koyup ısıtın Hamurları yağda kızartın Kalan şekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın Hamurları da şerbete batırıp servis yapın










Alıntı Yaparak Cevapla

Pratik Şerbetli Tatlılar

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Şerbetli Tatlılar



Yumurta Tatlısı





Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • Bir buçuk limon un suyu
  • Bir buçuk su bardağı un
  • 1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı tozşeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzerine:
  • 1 çay bardağı rendelenmiş hindistanceviz

Kızartmak için:
  • 2 su bardağı sıvıyağ

Yumurta Tatlısı Yapılışı

Öncelikle şerbet için su ve tozşekeri bir tencereye alın Kısık ateşte kaynatarak şerbet kıvamına geldiğinde limon suyunu ekleyip ocaktan alın Soğuması için kenara alın Diğer taraftan yumurtaları iyice çırpın Limon suyunu ekleyip tekrar çırpın Unu ve karbonatı ilave edip iyice karıştırın Yağı derin bir tavaya alıp kızdırın Beklemeden, bir çorba kaşığı ile karışımdan yağa bezeler atın Nar gibi kızarttığınız bezeleri sıcak olarak, soğuk şerbete atın ve hemen çıkartın Servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş hindistancevizi serpip, servis yapın






Ballı Dilimler





Malzemeler
  • 6 dilim tost ekmeği
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı süt
Kızartmak için:
  • Sıvıyağ
Üzerine:
  • Tarçın , bal

Ballı Dilimler Yapılışı

Tost ekmeklerini ikiye kesin Derin bir kapta yumurta, tozşeker ve sütü iyice çırpın Ekmek dilimlerini bu karışıma batırıp, kızgın sıvıyağda kızartın Üzerine bal dökün Tarçın serpip servis yapın






Yoğurt Tatlısı






Malzemeler
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • İki buçuk su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet limon un rendelenmiş kabuğu
  • Yarım limonun suyu

Şerbeti için:
  • Dört buçuk su bardağı su
  • Dört buçuk su bardağı tozşeker
  • 1-2 damla limon

Yoğurt Tatlısı Yapılışı

Yumurtaları ve şekeri birlikte çırpın Yoğurt, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu üzerine ekleyip karıştırın Un ve kabartma tozunu karıştırıp diğer malzemelere ilave edin Hazırladığınız hamuru yağlanmış fırın kabına döküp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin Şerbeti hazırlamak için su ve şekeri karıştırıp ocağa oturtun Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın Limonu ekleyin Hazırladığınız şerbet sıcakken, sıcak kekin üstüne dökün Kabarması için üzerini bir kapakla örtüp şerbeti çektirin Soğuduktan sonra servis yapın







Alıntı Yaparak Cevapla

Pratik Şerbetli Tatlılar

Eski 08-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Şerbetli Tatlılar



Sünger Lokması





Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 adet limon un rendelenmiş kabuğu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Şurubu için:
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı su

Kızartmak için:
  • Sıvıyağ

Sünger Lokması Yapılışı

Öncelikle şerbeti hazırlamak için, tozşeker ve suyu ocağa oturtup 10 dakika kaynatın Kenar a alıp soğutun Hamur için, yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın Aklarını iyice köpürünceye kadar çırpın Üzerine sarılarını ilave edip biraz karıştırın Yoğurt, un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini üzerine ekleyin Bir çorba kaşığını zeytinyağı na batırıp, ucuyla hamurdan küçük parçalar alıp kızgın yağa atın Kızaran hamurları sıcakken şerbete atın Lokmalar şerbeti çekince servis yapın






Bayat Ekmekli Künefe





Malzemeler
  • 1 adet bütün bayat baget ekmek
  • 250 gram tuzsuz beyaz peynir
  • Veya 1 paket dil peyniri
  • 100 gram tereyağı
Şerbet için:
  • 2 su bardağı tozşeker
  • Bir buçuk su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Süslemek için:
  • Antepfıstığı, kaymak

Bayat Ekmekli Künefe Yapılışı

Ekmeği ince dilimler halinde kesin Yarısını yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin Her dilim üzerine bir parça tuzsuz beyaz peynir veya dil peyniri yerleştirin Kalan ekmek dilimlerini üzerlerine kapatın Tereyağını kızdırıp ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmekler kızarana kadar pişirin Tozşeker, su, limon suyu ve limon kabuğunu kaynatarak koyu kıvamlı bir şerbet elde edin Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine şerbeti döküp, çekmesini bekleyin Künefeleri servis tabağına alın Antepfıstığı ve kaymakla süsleyip servis yapın






Ekmek Tatlısı





Malzemeler
  • 1 adet ekmek içi
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 2 adet yumurta2 çorba kaşığı hindistanceviz
  • 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz içi
Kızartmak için:
  • 2 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:
  • 2 su bardağı tozşeker
  • Bir buçuk su bardağı su
Üzerine:
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Ekmek Tatlısı Yapılışı

Kabuklarını soyup ufaladığınız bayat ekmeği soğuk süt ile ıslatın Çatalla ezerek fazla sütü süzün Yumurtaları üzerine kırın Hindistanceviz ini de ekleyerek koyu boza kıvamını alana dek karıştırın Kızdırdığınız sıvıyağa, kaşık kaşık dökün Daha sonra hafifçe üzerlerine bastırarak her iki taraflarını pişirin Şerbeti hazırlamak için, tozşeker ve suyu kaynatın Tozşeker eridiğinde 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın Şerbet soğuduğunda pişirdiğiniz hamurları içine atarak servis yapana dek şerbette bırakın Servis tabağına aldığınızda üzerine ceviz serperek servis yapın






Revani





Malzemeler
  • 4 adet yumurta
  • 4’er kahve fincanı tozşeker, un, irmik ve yoğurt
  • 2’şer kahve fincanı sıvıyağ ve portakal suyu
  • 2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Revani Yapılışı

Şerbeti hazırlamak için, tozşeker suyu kaynatın Ocaktan indirmeye yakın limon suyunu ilave edip, soğumaya bırakın Yumurta ve tozşekeri iyice çırpın Daha sonra geriye kalan tüm malzemeyi ilave edip, iyice çırpın Tepsiye döküp, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika pişirin Revaniyi fırından çıkartıp, üstüne soğuk şurubu dökün Üzerini kapatıp, 4 saat dinlendirin Dilediğiniz şekilde süsleyip, servis yapın








Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.