Pratik Şerbetli Tatlılar |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Şerbetli TatlılarPratik Şerbetli Tatlılar Türk Mutfağı'nda önemli bir yere sahip olan şerbetli tatlıları yapmak için "usta" olmanız gerekmiyor Eydek Tatlısı Tarifi Malzemeler
Unu bir kaseye eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın Yumurta, süt, yoğurt, margarin, sıvıyağ ve kabartma tozunu ekleyip bütün malzemeyi yoğurun Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın Tel süzgecin ters tarafını çevirip hamurları yuvarlayarak parmak şekli verin Kızgın sıvıyağda kızartın Şerbet için, tozşeker ve suyu kaynatın Limon suyunu ilave edip 1 taşım daha kaynattıktan sonra hamurları içine atıp 2-3 dakika bekletin Bir kevgir yardımıyla servis tabağına alın İrmik Dolması Tarifi Malzemeler
Kızartmak için:
Şerbeti için:
Derin bir kabın içinde irmik, yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve kabartma tozunu iyice yoğurun Hamur haline getirdikten sonra 10 dakika dinlendirin Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şeklinde yuvarlayın Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin Hazırladığınız irmik dolmaları kızdırılmış sıvıyağda kızartın Diğer tarafta tozşeker ve suyu kaynatıp şerbet hazırlayın Tatlıları içine atıp 10 dakika beklettikten sonra servis tabağına alın İsteğe göre üzerini dövülmüş ceviz, antepfıstığı veya hindistancevizi ile süsleyebilirsiniz Halka Tatlısı Malzemeler
Öncelikle şerbeti için tozşeker, su ve limon u bir tencereye alıp, kaynatın Kaynadıktan sonra limon dilimini içinden alın ve soğumaya bırakın Su, margarin ve tuzu bir tencereye alıp, yağ eriyene kadar ısıtın Unu ilave edin ve tahta bir kaşıkla 5 dakika karıştırarak pişirin Tencereyi ocaktan alın ve karıştırarak ılınmasını sağlayınArdından yumurtaları tek tek kırarak karışıma yedirin Nişasta ile irmiği ilave edip, karıştırın Tırtıklı ağzı olan sıkma torbasına karışımı boşaltın ve soğuk yağa halka şekli vererek sıkın Daha sonra ocağın altını yakın ve halkaları önlü arkalı kızartın Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayın (hamuru kızartacağınız yağın her seferinde soğuk olması gerekiyor) Kızaran tatlıları soğuk şerbetin içine atın ve birkaç saniye sonra kevgir yardımıyla şerbetten çıkarıp, servis tabağına alın Kaynak: Sofracomtr |
Pratik Şerbetli Tatlılar |
08-04-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Şerbetli TatlılarSamsa Tatlısı Malzemeler
Derin bir kapta toz badem i, şekeri ve yumurta akını karıştırın Milföy hamurunu 2 mm kalınlığında inceltip hazırladığınız bademli karışımı arasına yayın ve rulo şeklinde katlayın Hazırladığınız ruloları bir kenar da 45 dakika dinlenmeye bırakın 2Diğer yanda şurup için; suyu, tozşekeri ve bir adet limon un suyunu bir kapta kaynatın 3Dinlendirdiğiniz hamur rulolarını küçük dilimler halinde kesip orta derecedeki ısıda yaklaşık 40 dakika üzerleri iyice kızarana dek pişirin Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine şurubunu dökerek soğumaya bırakın Soğuduktan sonra üzerini antepfıstığı ile süsleyin Vişneli Ekmek Kadayıfı Malzemeler
Vişneli Ekmek Kadayıfı Yapılışı Kadayıfı uygun bir tepsiye koyup üzerini geçecek kadar ılık su dökün Suyu tamamen çekince üzerine tozşekeri serpin Yeniden üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa oturtun Kısık ateşte, bir kaşıkla kadayıfın yanlarından aldığınızı suyu üzerine gezdirerek 1 saat pişirin Pişmesine yakın üzerine vişne şurubunu gezdirin 10 dakika daha pişirip ocağı kapatın Soğuyunca dilimleyip servis tabakla rına alın Üzerine kiraz şekerlerini yerleştirin Antepfıstığı serpin ve kaymakla servis yapın Senbuse Malzemeler
Öncelikle 2 kahve fincanından biraz fazla tozşekerle badem i, tarçın ı, gülsuyu ile karıştırıp hamur haline getirin Yufka yaprağından sigara böreği gibi üçgen parçalar kesin Her üçgenin ucuna karışımdan bir tutam koyup sarın Tavaya yağı koyup ısıtın Hamurları yağda kızartın Kalan şekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın Hamurları da şerbete batırıp servis yapın |
Pratik Şerbetli Tatlılar |
08-04-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Şerbetli TatlılarYumurta Tatlısı Malzemeler
Kızartmak için:
Yumurta Tatlısı Yapılışı Öncelikle şerbet için su ve tozşekeri bir tencereye alın Kısık ateşte kaynatarak şerbet kıvamına geldiğinde limon suyunu ekleyip ocaktan alın Soğuması için kenara alın Diğer taraftan yumurtaları iyice çırpın Limon suyunu ekleyip tekrar çırpın Unu ve karbonatı ilave edip iyice karıştırın Yağı derin bir tavaya alıp kızdırın Beklemeden, bir çorba kaşığı ile karışımdan yağa bezeler atın Nar gibi kızarttığınız bezeleri sıcak olarak, soğuk şerbete atın ve hemen çıkartın Servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş hindistancevizi serpip, servis yapın Ballı Dilimler Malzemeler
Ballı Dilimler Yapılışı Tost ekmeklerini ikiye kesin Derin bir kapta yumurta, tozşeker ve sütü iyice çırpın Ekmek dilimlerini bu karışıma batırıp, kızgın sıvıyağda kızartın Üzerine bal dökün Tarçın serpip servis yapın Yoğurt Tatlısı Malzemeler
Şerbeti için:
Yoğurt Tatlısı Yapılışı Yumurtaları ve şekeri birlikte çırpın Yoğurt, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu üzerine ekleyip karıştırın Un ve kabartma tozunu karıştırıp diğer malzemelere ilave edin Hazırladığınız hamuru yağlanmış fırın kabına döküp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin Şerbeti hazırlamak için su ve şekeri karıştırıp ocağa oturtun Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın Limonu ekleyin Hazırladığınız şerbet sıcakken, sıcak kekin üstüne dökün Kabarması için üzerini bir kapakla örtüp şerbeti çektirin Soğuduktan sonra servis yapın |
Pratik Şerbetli Tatlılar |
08-04-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pratik Şerbetli TatlılarSünger Lokması Malzemeler
Şurubu için:
Kızartmak için:
Sünger Lokması Yapılışı Öncelikle şerbeti hazırlamak için, tozşeker ve suyu ocağa oturtup 10 dakika kaynatın Kenar a alıp soğutun Hamur için, yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın Aklarını iyice köpürünceye kadar çırpın Üzerine sarılarını ilave edip biraz karıştırın Yoğurt, un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini üzerine ekleyin Bir çorba kaşığını zeytinyağı na batırıp, ucuyla hamurdan küçük parçalar alıp kızgın yağa atın Kızaran hamurları sıcakken şerbete atın Lokmalar şerbeti çekince servis yapın Bayat Ekmekli Künefe Malzemeler
Bayat Ekmekli Künefe Yapılışı Ekmeği ince dilimler halinde kesin Yarısını yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin Her dilim üzerine bir parça tuzsuz beyaz peynir veya dil peyniri yerleştirin Kalan ekmek dilimlerini üzerlerine kapatın Tereyağını kızdırıp ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmekler kızarana kadar pişirin Tozşeker, su, limon suyu ve limon kabuğunu kaynatarak koyu kıvamlı bir şerbet elde edin Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine şerbeti döküp, çekmesini bekleyin Künefeleri servis tabağına alın Antepfıstığı ve kaymakla süsleyip servis yapın Ekmek Tatlısı Malzemeler
Şerbeti için:
Ekmek Tatlısı Yapılışı Kabuklarını soyup ufaladığınız bayat ekmeği soğuk süt ile ıslatın Çatalla ezerek fazla sütü süzün Yumurtaları üzerine kırın Hindistanceviz ini de ekleyerek koyu boza kıvamını alana dek karıştırın Kızdırdığınız sıvıyağa, kaşık kaşık dökün Daha sonra hafifçe üzerlerine bastırarak her iki taraflarını pişirin Şerbeti hazırlamak için, tozşeker ve suyu kaynatın Tozşeker eridiğinde 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın Şerbet soğuduğunda pişirdiğiniz hamurları içine atarak servis yapana dek şerbette bırakın Servis tabağına aldığınızda üzerine ceviz serperek servis yapın Revani Malzemeler
Revani Yapılışı Şerbeti hazırlamak için, tozşeker suyu kaynatın Ocaktan indirmeye yakın limon suyunu ilave edip, soğumaya bırakın Yumurta ve tozşekeri iyice çırpın Daha sonra geriye kalan tüm malzemeyi ilave edip, iyice çırpın Tepsiye döküp, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika pişirin Revaniyi fırından çıkartıp, üstüne soğuk şurubu dökün Üzerini kapatıp, 4 saat dinlendirin Dilediğiniz şekilde süsleyip, servis yapın |
|