![]() |
Damak Tadımızın Jeopolitiği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Damak Tadımızın JeopolitiğiDamak Tadımızın Jeopolitiği Türk mutfağı, Fransız, Çin ve Meksika mutfağı ile birlikte dünyanın sayılı lezzetleri arasında yer alır ![]() ![]() ![]() Göçerlik Devrinin Türk Mutfağı ![]() Orta Asya göçebelik devrinde Türk mutfağı ve damak tadı şimdiki kadar geniş bir skalaya yayılmış değildi ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok coğrafya’ya seyahatte bulunan ve bu arada Türk topluluklarını da gözlemleme fırsatı bulan İbni Fadlan yazdığı seyahatnamesinde, Türklerin yemekleri ekseriyetle ekşi yoğurt ile katık ederek yediğini, dahası Türkler arasında tatlı bir şey yemenin “utanaç” addedildiğini ve kesinlikle tatlı yiyecekler tüketilmediğini nakleder ![]() ![]() Anadolu’nun Sofrası ![]() Tamamıyla göçebe hayat tarzının tesirindeki bu yemek kültürü Türkler Anadolu’ya geldikten sonra civarındaki kültürlerin etkisiyle ve yavaş yavaş yerleşik düzene geçilmesiyle değişmeye başladı ![]() ![]() İmparatorluk Dönemi Türk mutfağına, sebzeli et yemekleri, bastı ve yahniler Arap mutfağından, meyveli et yemekleri, (üzümlü, fıstıklı, ayvalı) İran ve Ermeni mutfağından, neredeyse her çeşidinin adı İtalyanca olan balık yemekleri İtalyan mutfağından (uskumru, çinakop, sardalye) mutfağımıza dâhil oldular ![]() ![]() Bol zeytinyağlı sebze yemekleri, soğuk mezeler, üzümlü şıra ve şerbetler ise Yunan mutfağından hamur işleri, kızartmalar ise Rumeli ve Baklan kökenli olarak mutfağımızdaki yerini aldı ![]() ![]() İmparatorluk Mutfağının Laboratuarları Bütün bu yemeklerin en iyisi ve en lezzetlisi geldikleri coğrafyada değil daima Saray’da yani İstanbul’da pişerdi ![]() ![]() ![]() Akar, kokar malzemenin özenle tasnif edildiği, etin en taze ve kalitelisinin geldiği ve en seçkin usullerin tecrübe edildiği saray ve konak matbahları imparatorluk mutfağının adeta birer laboratuarı gibiydi ![]() ![]() Osmanlı Mutfağının Olmazsa Olmazı ![]() Osmanlı döneminde, un, yağ, tuz, zerde, pirinç ve et şehirli halkının temel mutfak maddesi olarak kabul edilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı Mutfağında Yeşil Domatesi ![]() İlginçtir 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih ve medeniyet |
![]() |
![]() |
![]() |
Damak Tadımızın Jeopolitiği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Damak Tadımızın JeopolitiğiAlıntı: İlginçtir 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlginç yeşilini ye kızarınca at zamanla herşey öğreniliyor ![]() |
![]() |
![]() |
|