![]() |
Kötü Huyun Zarari ( Siirli Menkibe ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kötü Huyun Zarari ( Siirli Menkibe )"Muhammed Sıbgatullah", Allah adamlarından ![]() Bir gün Ona sordular, "Kötü huylu" olmaktan ![]() Buyurdu: ("Kötü insan", kötü bilir herkesi ![]() Bulunmaz kendisinde, merhametin zerresi ![]() Nankördür, eşe dosta hiç değildir vefâkâr ![]() Bir iyilik yapsa da, sonradan başa kakar ![]() Tanımaz helâl harâm, sakınmaz günâhlardan ![]() Kimseyle geçinemez, incinir herkes ondan ![]() Hattâ o, çok yapsa da nâfile ibâdeti, Alamaz sevâp ecir, boşa gider zahmeti ![]() Hadîste buyuruldu: (Kötü huylu kimseler, Huyları sebebiyle, Cehenneme girerler ![]() Kötü huylu bir kişi, benzer "kırık testi"ye ![]() Ne yama kabûl eder, ne de döner eskiye ![]() Öyle fenâlıktır ki "kötü huy" bir insanda, Görmez iyiliğinin faydasını Mîzânda ![]() İster ki, başkasına zarar versin durmadan ![]() Zîrâ böyle kişiler, zevk alır hep bunlardan ![]() Hâlbuki kuyu kazsa, birine, biri eğer, Kazdığı o kuyuya, evvelâ kendi düşer ![]() Vaktiyle garip biri, bir köyden geçer iken, Bir fırına uğrayıp, "ekmek" ister içerden ![]() Velâkin parasını vermek istediğinde, Bakar ki, hiç parası kalmamış üzerinde ![]() Bir "Dilenci" zanneder, fırıncı onu o an ![]() Kalbinden geçirir ki: "Bıktım artık bunlardan" ![]() Bir ekmeğin içine, bolca Zehir koyarak, Verir o zavallıya, Allah'tan korkmıyarak ![]() Hiç bir şeyden haberi olmayan o müslümân, O "Zehirli ekmeği", alıp gider oradan ![]() Bir köye girdiğinde, rast gelir Genç birine ![]() Askerden terhis olmuş, dönüyormuş evine ![]() Acıkmış olduğunu söyleyince genç kişi, Ona merhametinden, acır ve yanar içi ![]() Fırıncıdan aldığı ekmeği verir ona ![]() Gönül râhatlığıyla, devâm eder yoluna ![]() Genç, orada oturup, o ekmeği yiyerek, Yürür gider evine, hiç bir şey bilmiyerek ![]() Lâkin başlar içinde o Zehirin tesiri ![]() Ve başlar titremeye vücûdunun her yeri ![]() Artık son nefesini alırken o genç adam, Der ki: (Ben, köyümüze yeni girmiştim ki tam, Yolcunun birisinden, bir ekmek alıp yedim ![]() Ondan sonra başladı titremeye her yerim ![]() Bunu duyan fırıncı, başlar bir dövünmeye ![]() Der: (Eyvâh, o zehiri ben koydum o ekmeğe ![]() Keşke yapmaz olaydım, yaptığım iş doğru mu? Ben, kendi elim ile zehirledim oğlumu ![]() www ![]() ![]() www ![]() ![]() www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|