Eylemler (Fiiller) |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eylemler (Fiiller)EYLEMLER (FİİLLER) ylemler (Fiiller)[/url] 1-Eylemle, iş-kılış, duruş, durum ve oluş bildiren sözcüklerdir 2-Bir sözcüğün eylem sayılabilmesi için, çekim ekleri atıldıktan sonra kalan bölüme ;mek-mak ekinin getirilebilmesi gerekir 3-Eylemde 3 temel öğe vardır ; -Hareket -Kişi -Zaman HAREKET (Eylemin Anlamı) A) İş ve Kılış Eylemleri ; Bir nesneyi olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen eylemlerdir Bilinçli yapılan eylemlerdir İnsanlara özgüdür (Kırmak- Neyi KIRMAK-Bir şeyi KIRMAK-Çocuk camı kırdı) İş ve kılış eylemleriyle kurulan cümlelerin eylemleri çatı bakımından GEÇİŞLİDİR Silmek, dövmek, yırtmak, asmak, atmak, taşımak, bulmak, yazmak, sallamak eylemleri İŞ ve KILIŞ bildirir B) Durum Eylemleri; Süreklilik gösterir Durağanlık vardır İnsanlara özgüdür; bilinçli veya bilinçsiz olabilir Nesneye bağlı değildir Sona ermesi için başka eylemler gereklidir Çatı bakımından eylemi GEÇİŞSİZDİR (Uyumak-Neyi uyumak?-Ne uyumak? YANITSIZDIR Yatmak ;Uzanmak ; Bakmak ; Dikilmek eylemleri durum bildirir C) Oluş Eylemleri; Doğa eylemleridir Eylemi gerçekleştiren gizli bir güç vardır Bu gizli güç, dilbilim açısından kişi sayılır Bilinç gerektirmez Kendi kendine olma anlamı vardır Nesneye bağlı olmadığı için eylemi çatı bakımından geçişsizdir Rüzgar esiyor Çiçekler açtı Güneş doğdu Ağaçlar yeşerdi Yapraklar sarardı KİŞİ Gel-di-m / Gel-di-k Gel-di-n / Gel-di-niz Gel-di / Gel-di-ler Zaman ekinden sonra ulanır ZAMAN (Eylemlerde Kip) Eylem bildiren sözcüklerin zaman ve kişi eki alarak biçimlenmesine KİP denir Kipler İkiye ayrılır D) BİLDİRME KİPLERİ (Haber kipleri) 1-di’li geçmiş zaman; -dı, -di, -du, -dü -tı, -ti, -tu, -tü (Görülen geçmiş zaman) İş önce, söz sonra 2-miş’li geçmiş zaman; -miş, -mış, -muş, -müş (Duyulan geçmiş zaman) İş önce, söz sonra Eylem, geçmişte yapılmıştır, eylemin yapıldığını başkasından duyma durumu vardır 3Şimdiki zaman; -yor Bu kip, eylemin yapılmakta olduğunu bildirir Eylem yapılırken kullanılır İş, söz ayni zamanda 4Gelecek zaman; -ecek, -acak Eylemin gelecekte yapılacağını anlatır Söz önce, iş sonra 5Geniş zaman; -r, (i)r Eylemin her zaman yapılabileceğini bildirir Söz, iş her zaman E) DİLEK KİPLERİ Bu kiplerde zaman kavramından çok, eylemin yapılışıyla ilgili bir duygu, bir düşünce, bir istek, bir dilek anlamı vardır 1İstek kipi; -e, -a Eylemin yapılması için istek bildiren kiptir 2Dilek – koşul kipi; -sa, -se + -sa, se dilek Sınavı bir kazansa Bu akşam bize gelseniz + -sa, -se koşul Çalışırsa kazanır Bu akşam bize gelseniz, seviniriz 3Gereklik kipi; -malı, -meli Eylemin yapılmasının gerekli, zorunlu olduğunu bildiren kiptir 4Buyruk (emir) kipi; Eylemin yapılmasını emir yoluyla ister İnsan kendisine buyrukta bulunamayacağı için, yalnız ikinci, üçüncü ytekil ve çoğul kişiler için kullanılır BİLEŞİK ZAMANLI EYLEMLER 1Hikaye (öyküleme) bileşik zamanı; +I Zaman + II Zaman Eylem Diğer - di Kökü Zaman Ekleri Örnek ; Al-mış-tı Duyulan geçmiş zamanın hikayesi biçiminde okunur Al-ır-dı Al-a-y-dı Al-acak-tı Al-malı-y-dı Al-(ı)-yor-du Al-sa-y-dı 2Rivayet bileşik zamanı; +I Zaman +II Zaman Eylem Diğer -miş Kökü Zaman Ekleri Örnek ; Al-acak-mış, Al-ır-mış, Al-sa-y-mış Geniş zamanın rivayeti biçiminde okunur 3Koşul bileşik zamanı; +I Zaman +II Zaman Eylem Diğer - se Kökü Zaman Ekleri Örnek; Al-malı-y-sa, Al-(ı)-yor-sa, Al-dı-y-sa Şimdiki zamanın koşulu biçiminde okunur EYLEM KİPLERİNDE ANLAM (ZAMAN) KAYMASI A) Şimdiki zaman Yöntem; ‘’yor’’ ekini gördüğümüzde eyleme ŞU AN, ŞİMDİ’’ sözcüklerini getirip cümleyi okumalıyız Anlamsız olursa zaman kayması vardır Yusuf, bütün zamanını televizyon seyretmekle geçiriyor Şimdi Şu an Yüklem ‘’geçirir’’ biçiminde olmalıydı ‘’-yor’’ eki geniş zaman yerine kullanılmıştır ; Yusuf, yarın İstanbul’a gidiyor ; Şimdi Şu an Yüklem ‘’gidecek’’ biçiminde olmalıydı Gelecek zaman yerine kullanılmıştır Onunla iddiaya giriyor, on dakika sonra kazanıyorum Girdim kazandım - di’li geçmiş zaman yerine kullanılmıştır Cumartesi ölüyor, Pazar günü gömüyorlar Ölmüş gömmüşler -miş’li geçmiş zaman yerine kullanılmıştır B) Geniş Zaman Yöntem; ‘’-r’’ ekini gördüğümüzde eyleme ‘’DEVAMLI,SÜREKLİ, HER ZAMAN’’ Sözcüklerini getirip cümleyi okuduğumuzda cümle anlamsızlaşırsa zaman kayması vardır Çocuk, bakkala gider çikolata alır (gitti ve gitmiş – aldı veya almış) olmalıdır Geçmiş zaman yerine kullanılmıştır Çocuk, devamlı, sürekli, her zaman bakkala gidip çikolata alamaz Dünya malı, dünyada kalır, öldüğün gün Kalacak olmalıdır Güzel günler de gelir elbet Gelecek olmalıdır Bunun hesabını onlardan sorarım Soracağım olmalıdır Gelecek zaman yerine kullanılmıştır C) Gelecek Zaman; Dün beni arayan arkadaşım olacak (olmalı) Şimdi kapıyı çalan Ayşe olacak ki (olmalı ki) -Bir gürültü duyar gibi oldum -Üst kattaki adam olacak (olmalı) Gereklilik kipi yerine kullanılmıştır Başın derde düştüğünde beni arayacaksın (Ara) İstanbul’a varır varmaz beni arayacaksın(Ara) Bu cümlelerde de görüldüğü gibi emir kipi yerine kullanılmıştır EK – EYLEM Ad soylu sözcüklere eklenerek onları yüklem görevine sokan, basit zamanlı eylemlere ulanarak onları bileşik zamanlı eylem durumuna getiren eklere EK-EYLEM denir ‘’idi, imiş, ise’’ sözcükleri, ‘’-im, -sin, -dir’’; -iz, -siniz, -dirler’’ ekleri |
Eylemler (Fiiller) |
08-02-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eylemler (Fiiller)EK EYLEMLERDE ZAMANLAR 1Geniş Zaman Ben yeni öğretmen-im Sen yeni öğretmen-sin O yeni öğretmen-dir Biz yeni öğretmen-iz Siz yeni öğretmen-siniz Onlar yeni öğretmen-dirler Anlamı; a)Ad soylu sözcükleri geniş zaman anlamıyla yüklem yapar b)Cümleye kesinlik ve gereklilik anlamı katar Sınav süresi bitmiştir Her canlı ölümü tadacaktır Kazanmak için çalışılmalıdır c)Cümleye olasılık anlamı katar O, şimdi beni düşünüyordur 2Ek-Eylemin Hikayesi; Okuldaki en yakın arkadaşımdı Çocukken daha mutluyduk 3Ek-Eylemin Rivayeti; Onların evleri Adana’daymış Mevsimlerin en güzeli sonbaharmış 4Ek-Eylemin Koşulu; O, ONURLU BİR İNSANSA SUSSUN Hastaysa hemen doktara gitsin (Ek eylemlere olumsuzluk anlamını ‘’değil’’ sözcüğü katar) Çocuk çok güzeldi (Olumlu) Çocuk çok güzel değildi (Olumsuz) YAPILARINA GÖRE EYLEMLER Yapılarına göre eylemler üçe ayrılır 1-Basit (Yalın) Eylemler 2-Türemiş Eylemler 3-Bileşik Eylemler 1-BASİT (Yalın) EYLEMLER Kök biçimindeki eylemlerdir Gel-di / Koş-muş / Al-acak-lar-mış Yukarıdaki eylemlerde bulunan çekim eklerini çıkarıp eylemi okuduğumuzda yapım eki almadığını görürüz Kaç-mış-lar- ------ -Basit / Kaç-ır-mış-lar------Türemiş 2TÜREMİŞ EYLEMLER Bir addan ya da eylemden yapım eki yardımıyla türetilmiş eylemlerdir Baş-la-dı------Addan eylem Gör-ün-dü-----Eylemden eylem 3BİLEŞİK EYLEMLER Özellikleri; YAZIM AÇISINDAN 1Ad bileşiklerinde, bileşiği oluşturan sözcükler,her zaman bitişik yazılırken; eylem bileşiklerinin kimi bitişik kimi de ayrı yazılır Hanımeli Zeytinyağı Gecekondu Uyurgezer Mutlu olmak Rica etmek Hissetmek Sabretmek Yapısal Açıdan aBir ad +Bir yardımcı eylem hasta ol-mak hisset-möek bİki eylem ölebil-mek giriver-mek bakakal-mak düşeyaz-mak cBir eylem + Bir eylemsi göreceği gel-mek gideceği tut-mak dBir eylemsi + Bir yardımcı eylem anlatacak ol-mak dinlemez ol-mak eDeyimleşme Bir ad + Bir eylem Kafa tut-mak Göze gir-mek fDeyimleşme Birden fazla ad + Eylem Etekleri zil çal-mak Ağzının payını ver-mek Anlam Açısından aGerçek + Gerçek Hasta olmak, rica etmek, sabretmek, Mutlu olmak, kabul etmek, affetmek bMecaz + Mecaz (Deyimleşme) Kulak asmamak Küplere binmek |
Eylemler (Fiiller) |
08-02-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Eylemler (Fiiller)ANLAMCA KAYNAŞMIŞ BİLEŞİK EYLEMLER Sonu eylemle biten deyimler, anlamca kaynaşmış bileşik eylem sayılır YAPI Ad + Eylem Bileğine güvenmek Gözünü korkutmak Ad (Bazen birden çok) + Eylem Etekleri zil çalmak Kırkından sonra saz çalmak Ağzının payını vermek ANLAM Mecaz + Gerçek Bileğine güvenmek Gözünü korkutmak Gerçek + Mecaz Deniz tutmak Derdine yanmak Mecaz + Mecaz Burnundan solumak Ağzını bozmak Gözden düşmek Göze girmek İkiden fazla sözcükle kurulan deyimlerde tüm sözcükler mecaz anlamlıdır Etekleri zil çalmak Ağzının payını vermek Kulağına küpe olmak KURALLI BİLEŞİK EYLEMLER 1Eylem + Eylem (Değişken) (Ayni) 1Yeterlilik Eylemi Yöntem Eylem kökü + (-e)(-a) bil - mek Cümleye kazandırdığı anlamlar Gücü yetme -Başarma anlamı İnsanlarla iletişim kurabiliyorum -Olasılık anlamı Seni bir daha görebilirim + (olumlu) Seni bir daha gör-me-y-e-bilirim (olumsuz) Geniş zaman kipinin soru biçimi belli bir istekle ilgili rica bildirir Kitabınızı ödünç alabilir miyim? Yeterlik Eyleminin Olumsuzu Eylem kökü + (-e)(-a) + (-me)(-ma) 2Tezlik Eylemi Eylem kökü + -i ver –mek Cümleye kazandırdığı anlamlar Tezlik Öğretmen zili çaldığı anda içeri giriverdi Hakemin düdüğüyle maç başlayıverdi Beklenmezlik Koca ağaç tepemize yıkılıverdi Önemsemezlik Çocukları yalınayak dışarı salıvermişler Saçını, sakalını gelişigüzel bırakıvermiş Kolaylık + Tezlik Soruları on dakikada çözüverdim Problemi, kalem kullanmadan çözüverdi Olumsuzu Fiil kökü + (-me)(-ma) + i (-maz)(mez) Gitmeyiver Almayıver Görmeyiver Eylem kökü + i + ver + (-maz)(-mez) Bakı-ver-mez-sin 3Sürerlik Eylemi Sen düşünedur Sen şu çocuğa bakadur, ben geliyorum Fiyatları görünce donakaldı Boğaz Köprüsü’nde intihar girişimi alışılageldi Olumsuzu kullanılmaz Bazı ikilemeler cümleye sürerlik anlamı katar Pop müziğini oldum olası sevemedim O takım, bildim bileli ikinci ligdedir Bu kente, oldu bitti ısınamadım 4Yaklaşma Eylemi ‘’Neredeyse, az kalsın’’ anlamını verir Bileğim burkuldu, düşeyazdım ÖSS sonuçlarına bakarken heyecandan öleyazdım Olumsuzu kullanılmaz ÇOCUK DÜŞEYAZDI Düştü düşecekti / neredeyse / az kalsın düşecekti Biçimleri kullanılır Eylemsilerin Eylemlerle Oluşturduğu Bileşik Eylemler 1- İsteklenme Eylemi ; Çocuğun annesini göreceği geldi 2- Beklenmezlik Eylemi; Sinirleneceğim tuttu Eylemlerin Yardımcı Eylemlerle Oluşturduğu Bileşik Eylemler Başlama Eylemi; Biz, bu yerden gider olduk Bitirme Eylemi; İstemezdim ama bağırmış oldum Yeltenme (Davranma)Anlamı; Sorulara matematikten başlayacak oldu ama Sanma (Olasılık) Anlamı; Şu anda sınavda terliyor olmalı |
|