![]() |
İmansız Ölmenin 2 Sebebi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmansız Ölmenin 2 Sebebiİmansız ölmenin 2 sebebi Çok mühim olan uzun bir hadîs-i şerifin meâli şu şekilde: Abdullah bin Ebî Evfâ (r ![]() ![]() Resul-i Ekremin (a ![]() ![]() ![]() "Yâ Resûlâllah, ölüm döşeğinde yatan bir genç var ![]() ![]() Resul-i Ekrem (a ![]() ![]() ![]() "Namaz kılar mıydı?" diye sordu ![]() Adam: "Evet, (kılardı)" dedi ![]() Bunun üzerine Resul-i Ekrem (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "'Lâ ilâhe illâllah' de" buyurdu ![]() "Söyleyemiyorum ![]() Resul-i Ekrem (a ![]() ![]() ![]() "Annesine âsi idi" dedi ![]() Resul-i Ekrem: "Annesi sağ mı?" diye sordu ![]() "Evet sağdır" dediler ![]() "çağırın gelsin" buyurdu ![]() ![]() "Bu senin oğlun mudur?" diye sordu ![]() Kadın: "Evet" dedi ![]() Resul-i Ekrem kadına: "Bak şurada büyük bir ateş (olsa) ve 'Oğluna şefaat edersen onu bu ateşte yakmayız; fakat şefaat etmezsen bu ateşte yakarız' deseler ne yapardın? Şefaat eder miydin?" diye sordu ![]() Kadın: "Onun şefaatçisi ben olurdum" dedi ![]() "O halde ondan râzı olduğuna, Allah-u Teâlâyı ve beni şâhit göster" buyurdu ![]() "Allah'ım! Seni ve Resul-i Ekremi şâhit tutuyorum ![]() ![]() Bunun üzerine Resul-i Ekrem (a ![]() ![]() ![]() "'Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resulüh' de" diye buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'a hamdolsun ki, benim vasıtam ile bu (genci) Cehennem ateşinden kurtardı" dedi ![]() ![]() İşte bu müthiş hadîs, insanın en büyük dâvâsı olan "îmanla kabre girmek" hususunda çok mühim bir ikaz niteliğinde ![]() Birincisi, namaz kılmamak îmansız kabre girmeye sebep olabilir ![]() İkincisi, anne-babanın rızâsını almamak, büyük dâvâyı kaybettirebilir ![]() Bu gerçeğin bizleri tir tir titretmesi lâzım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demek, bir ömür boyu mü'min olsanız, belki İslâm için çırpınıyor görünseniz, bu iki konuda hassasiyet olmazsa vay hâlimize ![]() ![]() ![]() Bu konunun önemine binâen önce namaz üzerinde duralım ![]() Beş vakit namazını eksiksiz kılan genç kardeşlerimizi tebrik eder, ibâdette dâim olmalarını temenni ederiz ![]() Biz namazını kılamayan genç kardeşlerimizi muhatap alarak, namazın ehemmiyetini anlatan birkaç noktaya temas etmek istiyoruz ![]() Maksadımız genç kardeşlerimizi suçlamak değil ![]() ![]() Ezân-ı Muhammedî (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden namaz kılmayan genç kardeşlerimize anlayışla yaklaşıyorum ![]() ![]() Beş vakit namazını kılamayan kardeşlerimiz, hiç değilse Cuma veya Bayram namazlarını kılıyorlardır ![]() O halde öncelikle bizi namazdan alıkoyan nefsimize şunu sormalıyız: "Biz niçin diğer namazlarımızı kılıyoruz?" Yüce Rabbimiz emrettiği için değil mi? Kur'an'da buyurduğu için değil mi? Resûlüllah (a ![]() ![]() ![]() Başka hangi gayeyle bu ibâdeti yapabiliriz? Allah sevgisi ve korkusu, Peygamberimizin uyarıları ve şefaati, bizi Cuma namazına sevk etmiyor mu? Cennet arzusu ve Cehennem korkusu bizi hiç değilse Cuma namazını kılmaya teşvik etmiyor mu? İşte bizi diğer namazlara sevk eden hangi sebepler ise, aynı sebepler beş vakit namaz kılmaya da teşvik etmelidir ![]() ![]() Sözgelişi sormalıyız kendimize: "Biz niçin namaz kılmalıyız?" Yüce Rabbimiz emrettiği için ![]() Kur'an'da buyurduğu için ![]() Resûlüllah (a ![]() ![]() ![]() ![]() Allah sevgisi ve korkusu, Peygamberimizin uyarıları ve şefaati, bizi namaza sevk etmeli değil mi? çünkü, namaz kılmayınca da mânevî bir elem ve azap, kılınca sonsuz bir saâdet ve sevinç hissediyoruz ![]() Cennet arzusu ve Cehennem korkusu bizi Cuma ve bayram namazlarına teşvik ettiği gibi, beş vakit namaza da teşvik etmeli ![]() Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki, Rabbimizin namaz kadar ehemmiyet verdiği, ısrarla üzerinde durduğu, şiddetle emrettiği başka bir ibâdet yoktur ![]() O kadar ki, Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerimin tam 70 yerinde namaz kılmamız emredilmektedir ![]() ![]() Meselâ, Bakara Sûresinin 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimdir bu emirleri veren? Her şeyi yaratan, her şeyin varlığını kudret elinde tutan, her şeyi idâre eden Allah'tır ![]() En basit bir âmirin emri karşısında hemen boyun eğen biz insanlar, Kâinâtın Yaratıcısının bunca emir ve ısrarı karşısında tir tir titrememiz gerekmez mi? Okulda öğretmenimiz, iş yerinde müdürümüz, askerde komutanımız bir iş emrettiğinde derhal yapıp, onların sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmak isterken, nasıl olur da Rabbimizin bu emirlerine karşı ilgisiz kalabiliriz? Nasıl olur da, her şeyi elinde tutan Zât-ı Zülcelâle sanki kafa tutar gibi, sanki meydan okur gibi, sanki "Sen ne emredersen emret, benim daha önemli işlerim var" dercesine, namaz kılmadan durabiliriz? Okunan her ezan, Allah'ın namaz emrini hatırlatan, bizi Onun huzuruna çağıran İlâhî bir dâvettir ![]() Düşünün bir kere: Bizi çok sevdiğimiz bir arkadaşımız veya bir büyüğümüz veya bir devlet başkanı huzuruna çağırsa, gitmez miyiz? Devlet başkanının sarayında bir ziyâfet olsa hiç geri durur muyuz? Bir insan düşünün ki, "Seni şevketlü sultanım sarayına çağırıyor ![]() Diyelim ki, bizi Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa bize namazı emreden Yüce Rabbimiz, bizim en vefakâr dostumuz, en çok derdimizi dinleyen ve çaresini bulan sevgilimiz, her saniye bizi ikram ve hediyelere boğan sultânımızdır ![]() O öyle yüceler yücesidir ki, üzerimizdeki ikram ve ihsanını bir an kesse, bir saniye bile yaşayamayız ![]() Düşünün: Acaba gözlerimiz görmese, sıhhate kavuşmak için eğer varsa trilyonlarımızı bağışlamaz mıyız? Acaba iki elimizi veya iki ayağımızı, bütün kâinâtı verseler değişir miyiz? Ya aklımızı? Ya rûhumuzu? Ya her biri birbirinden güzel duygularımızı herhangi bir dünya malı karşılığında satar mıyız? İşte bize namazı emreden Rabbimiz, tüm bunları, üstelik sayısız nimet ve rızıklarla birlikte bize bağışlamıştır ![]() ![]() Bizler bu sayısız nimetlerin şükrünü bile edâ edemeyiz, beş vakit namaz kılmakla ![]() Ama o şefkati sonsuz Rabbimiz ne yapıyor? Bir de bize Cenneti veriyor, Cehennemden kurtarıyor ![]() Onu râzı etmek için, ebedî azaptan kurtulup, tüm dostlarımızla Cennette sonsuz bir hayat yaşamak için namaza dört elle sarılmak, ezan okununca câmiye koşarak gitmek gerekmez mi? Zaten Onun rızâsı için bazı namazlarımızı kılıyoruz, Onu daha fazla memnun etmek için beş vakit namazı da kılmamız icap etmez mi? Bu saydıklarımız, Rabbimizin namaz hakkındaki emirlerinin bir kısmı ![]() ![]() Yüce Efendimiz, namazı, "İslâmın binâ edildiği 5 temel"den birisi olarak sayıyor ![]() Bunların ilki kelime-i şehâdet, ikincisi namaz, üçüncüsü oruç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Türk genci İslâmı kabul eden bir Almanla evlenmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine o buyurmuştur: "Kulun ilk hesaba çekileceği ameli namazdır ![]() ![]() ![]() Namaz kılmazsak, kabirde ilk başımıza gelecek azap ondan olacak ![]() ![]() ![]() ![]() Nefsimiz ve çevremiz, "Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın" diyebilir ![]() ![]() ![]() Niçin deminki hadiste Peygamberimiz ilk olarak namazı soruyor? çünkü yine o buyuruyor ki, "Kişi ile küfür ve şirk arasında namazın terki vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz bize koskoca bir ömür bağışlamış ![]() ![]() ![]() ![]() Belki nefsimiz şöyle diyebilir: "Bu namaz hiç bitmiyor ![]() ![]() Bu sözler nefsimizin bir oyunudur ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan da lezzet almıyor muyuz? Her şeyin yaratıcısının huzuruna çıkmak, Ona derdini arzetmek, Ondan yardım dilemek, Onun ihsan ettiği kalp rahatlığına, ruh sükûnetine kavuşmak en büyük lezzet değil midir? Siz hiç namaz kılıp da, şikâyetçi olan kimse gördünüz mü? "Aman ne kadar yoruldum, içim sıkıldı, namaz kıldım kötü yollara düştüm" diyen bir tek insan gösterebilir miyiz? Tam aksine, kim namaz kılarsa rahat ve huzur içindedir ![]() ![]() Belki bazı genç kardeşlerimiz şöyle diyeceklerdir: "Bunları biliyoruz, ama kahrolası nefsimizi ve şeytanımızı bir türlü yenemiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten beş vakit namaz kılamayan kardeşlerimizin bir kısmının durumu tıpkı söylediğiniz gibi ![]() ![]() Bunun da çaresi var ![]() ![]() Yalnız şuna inanalım: Hiçbir derdin devâsı sihirli formüllerle bulunmaz ![]() ![]() Diyelim, bir hastalığa yakalandınız ![]() âilemizin geçimini sağlamak için parayı nasıl kazanıyoruz? Hiç günde bir-iki saat çalışıp, bir aylık geçimimizi sağlayabiliyor muyuz? Bir öğrenciyi düşünün: Sınıfı geçmesi için bir-iki saat ders çalışması kâfi mi? İşte bunlar gibi, nefis ve şeytanımızı mağlûp etmek için de, biraz uğraşmamız gerekecek ![]() Namazı isteyerek kılabilmemiz için, önce inancımızın çok güçlü olması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu hususta Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin Risâle-i Nur Külliyâtını çok okumak gerekir ![]() ![]() ![]() Bunun için onun yazdığı Sözler isimli kitapta bulunan 4'üncü, 9'uncu, 11'inci ve 21'inci Söz'leri anlayarak okumak büyük fayda sağlar ![]() ![]() Bu arada nefsimizin namaza engel gösterdiği bahâneleri de boşa çıkarmak gerekir ![]() Meselâ nefsimiz der ki, "Ben namaz kılmayı tam bilmiyorum, duâların da bir kısmını ezberleyemedim ![]() ![]() ![]() Oysa dünya hayatı için o kadar çok şey öğreniyoruz ki, neden ebedî hayatımız için birkaç saatimizi verip, bazı duâları öğrenmiyoruz? Hem dinimiz o kadar kolay ki, sadece Fâtiha, Kevser, İhlâs sûreleriyle Ettahiyyâtü'yü ezberleyen bir kimse, bütün farz namazlarını kılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nefsin bir başka bahânesi, "İşlerim çok yoğun, vakit bulamıyorum ![]() ![]() ![]() Peki namaz en mühim iş değil mi? Acaba öğle paydosunda, teneffüslerde, dinlenme saatlerinde 5-10 dakika ayırıp namazı kılamaz mıyız? Hem namaz kılmak işlerimizin de rast gitmesine vesile olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kılmak geçmiş günahlarımızın affına sebeptir ve bizleri günah işlemekten alıkor ![]() ![]() Namaz ölüm korkusuna, günahın mânevî azabına karşı en güzel ilâçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz Allah'ın rahmet kapısını çalmak, Ona el açmaktır ![]() ![]() Kısacası, namazın hiçbir bahanesi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer namaz kılmıyorsanız, bugünden tezi yok, "Yâ Allah, yâ Bismillâh" deyip namaza başlayın ![]() ![]() ![]() ![]() çünkü, zikrettiğimiz hadiste, îmansız gitmek üzere olan genç hakkında Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() Hadiste apaçık geçtiğine göre, delikanlının neredeyse îmansız kabre girmesine sebep olacak olan günahı, annesini râzı edememesi idi ![]() ![]() ![]() Burada anne ve babaya itaati emreden âyet ve hadislerden birkaçını alalım ![]() Rabbimiz, Kur'an-ı Kerimde meâlen şöyle buyurur: "Rabbin şunu da emretti: Ondan başkasına ibâdet etmeyin; anne ve babaya da iyilikte bulunun ![]() ![]() ![]() Yine şu iki âyet meâli de meselenin ne derece ehemmiyetli olduğunu göstermektedir: "Biz insana anne ve babasına iyilik etmesini emrettik ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsana Biz, anne ve babasına iyilik etmeyi emrettik ![]() ![]() Peygamber Efendimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Nebî (a ![]() ![]() ![]() ![]() Birisi, Peygamberimize (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Anne babaya itaat nafile ibâdetten daha hayırlıdır ![]() ![]() ![]() Dinimizde başta anne ve baba olmak üzere diğer akrabalara iyilik etmek, onlarla yardımlaşmak çok mühimdir ![]() ![]() İnsanlarla iyi ilişkiler konusuna girmişken gençleri yakından ilgilendiren şu hadîsi de zikredelim: "Cebrail bana komşuyu o derece tavsiyede bulundu ki, onu bana mirasçı yapacak sandım ![]() "îmanısız gitmek üzere olan gencin" anlatıldığı hadîsin bir başka rivayetinde annenin oğlu için, "Eşini benden üstün tutardı" ve "Eve gelince önce eşinin odasına giderdi" dediği belirtiliyor ![]() İşte burada gözlerimizin dolmaması mümkün mü? Göz pınarımızın akmamasına imkân var mı? Demek anne kalbi bu ![]() ![]() ![]() Her genç, herkes eşini sever ![]() ![]() ![]() ![]() çünkü onlar bize hayatını vermiş ve her an canını bağışlamaya hazır ![]() ![]() ![]() Ebedî îman dâvâsını kaybetmenin yanında, anne ve babamızı kırmaya vesile olan ufak tefek şeylerin hiçbir değeri olabilir mi? Burada bizi sorumluluk duygusuyla yakıp kavuracak, bizi deli divâne edecek, beynimizi zonklatacak bir husus vardır: Hadisteki genç, bir sahabîdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu çetin imtihana herkes gibi sahabîler de muhataptır, bizler de muhatabız ![]() ![]() Rabbimiz tüm gençleri, namazını dosdoğru kılan ve anne babasının rızâsını kazananlardan eylesin ![]() Amin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İmansız Ölmenin 2 Sebebi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmansız Ölmenin 2 SebebiBirincisi, namaz kılmamak îmansız kabre girmeye sebep olabilir ![]() İkincisi, anne-babanın rızâsını almamak, büyük dâvâyı kaybettirebilir ![]() Bu gerçeğin bizleri tir tir titretmesi lâzım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah cc razı olsun ürpermeye vesile bir yazı ![]() Sonuç olarak tabii Mevlamız bilir inşaallah bize merhametiyle muamele etsin,her ne eksiğimiz varsa düzeltmeyi nasip etsin,tövbelerimizi kabul etsin hayırlara sevaplara çevirsin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|