Peygamberlerin Ortak Daveti: Takva |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Peygamberlerin Ortak Daveti: TakvaPeygamberlerin Ortak Daveti: Takva Takva, Kur'an'ın birçok âyetinde batıl inancı, kötü tutum ve davranışı terk edip onlardan uzaklaşma anlamına gelir Bunun için geçmiş peygamberlerin kavimlerine yaptıkları daveti anlatan âyetlerde, peygamberlerin öncelikle kavimlerinden, içinde bulundukları durumu bırakmak anlamına gelen takvayı istemelerinin yanısıra, peygamberliği kabul etme temeline ve Allah'a iman esasına dayalı salih ameli de istedikleri görülmektedir Bütün peygamberler, kendi kavimlerine -inansınlar, inanmasınlar- Allah'tan ittika etmeyi tavsiye ettiler 'Takva', Allah'a kullukla beraber anıldığı gibi, Allah'a itaat etmekle veya peygambere itaat etmekle de beraber söz konusu edilmektedir 'Allah'tan ittika etmenin' bir gereği, gönderilen elçiyi dinlemek ve ona itaat etmektir "İbrahim de hani kavmine demişti ki: 'Allah'a ibadet edin ve ondan korkup sakının; eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır" "Kardeşleri Nûh onlara, '(Allah'a karşı gelmekten) sakınmaz mısınız? Gerçek şu ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim Artık Allah'tan ittika edin (korkup sakının) ve bana itaat edin" Aynı daveti Hûd (as, Salih (as), Lût (as), Şuayb (as) ve İlyas (as) da kendi kavimlerine yapmışlardı Hûd (as)'un kendi kavmine yaptığı davet bir başka yerde şöyle dile getiriliyor; "Ad (kavmine) de kardeşleri Hûd'u gönderdik: 'Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin ondan başka ilâhınız yoktur (O'na karşı gelmekten) ittika etmez misiniz (sakınmaz mısınız)?' dedi" Şuayb (as), ölçüde ve tartıda hile yapan kavmine şöyle sesleniyordu: "Sizi ve sizden önce yaratılanların tümünü yaratandan ittika edin (korkup sakının)" Nisa Sûresi'nde, bu davetin Rabbimiz tarafından bütün insanlara yapıldığını görüyoruz: "Ey insanlar, sizi tek bir nefisten yaratan, ondan da eşini yaratan ve her ikisinden birçok erkek ve kadın türetip yayan Rabbinizden ittika edin Ve (yine) kendisiyle, birbirinizle dilekleştiğiniz Allah'tan ve akrabalık (bağlarını koparmaktan) korkup sakının Şüphesiz Allah, sizi üzerinizde gözeticidir" Nuh'un (as) kavmi, kendilerine gönderilen elçiyi dinlemeyip azgınlıkta direnmelerinden dolayı tufan cezası ile cezalandırıldı Bu olay, insanlar için bir ibret, ders alınması gereken bir örnek olarak sunuldu: "Sonra onların ardından başka bir nesil yetiştirdik Onlara da kendi içlerinden, 'Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilâhınız yoktur, (Allah'tan) ittika etmez misiniz (korkup sakınmaz mısınız)? diyen bir elçi gönderdik" Önceki kavimlerin sorumlu olduğu takvadan Hz Musa'nın gönderildiği topluluk da sorumlu idi Diğer peygamberlerin yaptığı gibi o da kavmini Allah'tan ittika etmeye, O'na karşı kulluk bilinci ile hareket etmeye davet etmişti Bu noktada onun görevinin diğerlerinden farkı yoktu Allah (cc) Hz Musa'yı (as) Firavun kavmine gönderirken, 'Allah'tan ittika edip etmediklerini' onlara sormasını istiyor Hz İsa da peygamber olarak gönderildiği insanları, diğer şerefli elçiler gibi Allah'a karşı takvalı olmaya davet etti Şu âyette, bu davetin önceki takva çağrıları ile ilgisini rahatlıkla görebiliriz: O (as) da kavmine şöyle sesleniyordu: "Tevrat'tan önümde bulunanı doğrulamak ve size haram kılınan bazı şeyleri size helâl kılmak üzere, size Rabbinizden bir âyetle geldim Artık Allah'tan korkup sakının ve bana itaat edin" Hz İsa (as), kendileri için gökten bir sofra indirilmesini isteyen havarilere; "Eğer inanmışlardansanız Allah'tan ittika edin" demişti HKerim Ece |
|