Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aslolan, fıtratta, hikmete, kullanmak, uygun, verileni

Aslolan Fıtratta Verileni Hikmete Uygun Kullanmak

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aslolan Fıtratta Verileni Hikmete Uygun Kullanmak

Aslolan fıtratta verileni hikmete uygun kullanmak

Dinimiz, hiçbir istidât ve kabiliyeti güdükleştirmediği gibi hiçbir istidât ve kabiliyete sorumsuzca bir yücelme ve yükselme hakkı da vermemiştir

O, istidatları kayıt altına almış ve hepsinden âzâmî derecede istifade yolunu göstermiştir

İslam, ruhun yanında ceset, maddenin yanında mânâ, bütün bunların yanında bir ahlâk ve terbiye demektir

Onun içinde topyekün bir hayatın solukları duyulur, nefesleri hissedilir Beşerin ve beşeriyetin nabzı Kur’an’da atar

O’nda beşere ait ihmâle uğramış hiçbir nokta yoktur Kur’an’ın içinde bir boynuz gibi çıkan hiçbir sivrilik de mevcut değildir O’nda itidal vardır

Efendimiz bir ömür boyu sırat-ı müstakimde kalmanın, itidalli olmanın mücadelesini vermiştir

Ümmetini ifrat ve tefritten koruma O’nun en hassas olduğu meselelerden biridir O’nun içindir ki, zahiren takva gibi görülen davranışlara dahi ALLAH Resûlü müdahale etmiş ve insanları istikamette tutmaya çalışmıştır

Mesela Hz Abdullah b Amr b As, bütün seneyi oruçlu geçiriyordu ALLAH Resulü bunu duyunca hemen onu karşısına aldı ve sordu:

- Bütün seneyi oruçlu geçiriyormuşsun Bu doğru mu?

- Evet, Ya RasulALLAH!

- Hayır öyle yapma! Pazartesi ve perşembe tut

- Ey ALLAH’ın Resulü ben daha fazlasına güç yetirebilirim!

- Öyle ise bir gün ye, bir gün tut Bu Hz Davud’un orucudur Ve ALLAH katında en makbul nafile oruçtur

Hz Abdullah b Amr işi “daha fazlasına gücüm yeter”le noktaladı ALLAH Resûlü’nün huzurunda söylediği son söz bu olduğu için de ömrünün sonuna kadar bayram günleri hariç hep oruç tuttu

Ancak ömrünün sonuna doğru onun dudaklarından dökülen sözler şunlar olmuştu:

- Keşke Rasûl-i Ekrem’in sözünü dinleseydim O gün üzerime aldığım mükellefiyeti götürebilecek durumdaydım

Halbuki şimdi bu işte çok zorlanıyorum: Ama O’nun huzurunda söylediğim söze muhalefet etmek de hoşuma gitmiyor O’nun için bu duruma katlanıyorum (Buhari, Savm, 54-59; Müslim, Siyam, 181-194)

Hz Osman b Maz’un, kendisini hadım ettirmek istediğini ifade edince ALLAH Resulü bunun doğru olmadığını, sünneti içinde böyle bir davranışın bulunmadığını söylüyor ve sonunda da, “Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir” (Buhari, Nikah, 1; Müslim, Nikah, 5) hükmünü veriyor

Her şeyin bir hikmeti vücudu vardır Esas olan fıtratta olanı, ortadan kaldırmak değil, yaratılış hikmetine uygun kullanabilmektir Neslin devamını netice veren bir duygu ortadan kaldırılamaz

En makul şekilde kullanılır ve ondan istifade edilir İşte Efendimiz bizlere hep bu prensibi talim etmiştir

{ alıntı }

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com